Košický zemiak

22.2.2010 8:00 Igor Molnár

Košický zemiak

Nie, neľakajte sa! V tejto reportáži sa nebudeme zaoberať poľnohospodárskymi plodinami. Názov reportáže som si prepožičal z pracovného pomenovania modulového jazdenia veľkosti TT v Košiciach. Mikulášske jazdenie v metropole východu sa už po druhýkrát konalo v priestoroch košickej železničnej stanice. I tentoraz bolo prístupné širokej verejnosti.

 

 

A prečo práve tento nezvyčajný názov? Nuž preto, že partii zúčastnených sa podarilo čosi, čo nie je na takýchto modulovkárskych stretnutiach bežné. Po starostlivej príprave layoutu, výrobe chýbajúcich modulov sa podarilo uzavrieť deformovaný ovál do kompaktného celku, z ktorého v uzlovej stanici Chrisovo vychádzali dve vetvy. 

Jedna z nich sa končila skrytou stanicou Šumperk. Druhá vetva mala zapojenú stanicu Bačov, ktorá mala na tomto stretnutí svoju premiéru. Počiatočné obavy, či to prvýkrát na ostro zvládne boli nakoniec zbytočné. Menšie nedostatky v úvode sa rýchlo odstránili a tak až do konca stretnutia s ňou neboli problémy. Na konci tejto stanice  bola vratná slučka. Celkovo bolo do layoutu zaradených 63 modulov, 5 staníc. Ďalšou novinkou, súvisiacou s prevádzkou bolo zavedenie grafikonu. Ten prvý sa nezaobišiel bez problémov, kedy sa obsluha staníc, vodiči HDV a dispečer museli najprv oťukať. Viac o tomto stretnutí napovedia fotografie.

Myslím, že zúčastnení sa počas jazdenia dobre zabavili a tak sa na záver dohodli, že sa o rok stretnú opäť. Tentoraz v novom termíne, nakoľko predvianočný čas je už predsa len poznačený inými povinnosťami. Kto si chce prečítať o tomto stretnutí viac, ten si môže naklikať tieto stránky:
Akcia – Mikuláš 09, 1. časť
Akcia – Mikuláš 09, 2. časť
Termíny modulovkárskych stretnutí v roku 2010 si môžete prezrieť na stránke Akcie na rok 2009-2010. Najbližšou modelárskou akciou na východe bude Prešov show v sobotu 6. marca 2010. Tradične na nej nebudeme chýbať ani my, tentoraz ale s modulmi veľkosti H0.

Galéria