TOP JS-TRAINS 2009

25.12.2009 8:00 Juraj Streber

TOP JS-TRAINS 2009

V období keď sa pomaly starý rok stretáva s novým, zvykneme bilancovať jednotlivé časti svojho života. Keďže k môjmu neodmysliteľne patrí koníček železničného fotografovania, dovoľte mi načrieť do môjho archívu roku 2009. Fotografií je nespočetne veľa, a tak som sa snažil vybrať také, ktoré po zmačnutí spúšte vyvolali asi najviac emócií.

 

 

 

Rok 2009 znamenal koniec zachádzania slovenských InterCity vlakov do Viedne. Prevažnú časť roka sa v ich čele objavovali rakúske rušne rady 1116 prezývané vďaka svojmu výzoru a sile aj Taurus (býk). Keďže OBB vlastnia mnohopočetnú flotilu týchto rušňov, príjemným spestrením bývalo časté nasadenie rušňov s reklamnými fóliami. Na prvej fotografii opúšťa 1116.280 s reklamou na mobilného operátora A1 s IC 402 Šariš stanicu Bratislava Petržalka a vydáva sa smer Viedeň. 
 
Tento rok definitívne vymizli aj reklamné futbalové taurusy propagujúce majstrovstvá Európy v Rakúsku a Švajčiarsku v roku 2008. Svoju labutiu pieseň zaspieval taliansky futbalový taurus počas počas skúšobnej jazdy súpravy Railjet z Viedne do Talianska a späť. Na fotografii mizne v tuneli pred obcou Rekawinkel. 
 

Zachádzanie týchto moderných rušňov do vnútrozemia Slovenska je veľmi komplikované a momentálne priam až nemožné. Výnimkou boli skúšobné jazdy ETCS na novo vybudovanom koridore Bratislava – Nové Mesto nad Váhom. A tak sa u nás postupne objavili Mirelom vybavené 1116.006, ktorá si to vyskúšala aj so súpravou, a nedávno aj reklamná 1116.003 Rail Cargo Austria, ktorá sa symbolicky dostala až po Turecký vrch v Novom Meste nad Váhom. 

  

Iné je to s rušňami rady ER 20 prezývanými aj Herkules. Tieto poznáme nie len z regionálnych expresov spájajúcich Viedeň a Bratislavu, ale aj z flotíl slovenských súkromných dopravcov. Niektoré tak ako rýchlo prišli tak aj rýchlo odišli (čierny ER20.005 od Regio Railu), niektoré sa tu ukázali skôr sporadicky ako dispolokácky ER20.004 v službách Railtransu.
 

 

Kapitolu mojich najobľúbenejších rušňov od firmy Siemens uzatvára posledný reklamný „Taurus“ spoločnosti GySEV (v skutočnosti ide o Eurosprinter ES 64 U2, názov Taurus majú zaregistrované rakúske ÖBB) venovaný Josephovi Haydnovi, pri 200. výročí jeho úmrtia (v Rakúsku je tento rok označovaný ako rok Haydna). Keďže Haydn trávil veľa času nie len v Rakúsku ale aj v Maďarsku je možné tento rušeň zhliadnuť na vlakoch predovšetkým medzi Viedňou a Budapešťou.
 
 
A teraz ako sa hovorí, niečo z domácej kuchyne. Keďže sa rušne ZSSK hojne obliekajú do nového korporátneho náteru, je stále čoraz vzácnejšie naraziť na rušeň v staršom zachovalom nátere. Mňa najviac potešili umyté „princezny“, ktoré bolo okrem bežných výkonov na osobákoch možné stretnúť aj v čele našich IC vlakov na bratislavských spojkách. Inak tomu nebolo ani v lete tohto roku keď sa krásna 263.003 objavila v čele IC 403 Šariš.
 
 
Azda najviac emócií po celom Slovensku vyvolala správa o prestriekaní obľúbenej "Považskej perly". Fotografia ju zachytáva počas jedného z posledných výkonov, po ktorom ju už čakala len červená, biela a šedá farba. Dnes si ju už len málokto všimne, rozpoznáte ju predovšetkým už len podľa inventárneho čísla 363.137 na čele.
 
 
Medzi moje najobľúbenejšie rušne patria stále 350 prezývané aj gorily. Tie sa novému náteru ZSSK čiastočne vyhýbajú, dokonca jedna z nich sa nám predstavila v nátere „retro“. Tou vyvolenou nie je žiadna iná ako štvorka prezývaná aj Hugo. Fotografia ju zachytáva počas skúšobnej jazdy v trakčnej sústave 25 kV, pod vrcholkami Malých Karpát.
 

Obdobie jesene je čas, kedy je možné u nás fotografovať vlak kategórie Euro City 174 Jan Jesenius. Pre jeho skorú časovú polohu sa tak stane opäť s predlžujúcimi sa dňami až niekedy vo februári a to len do zmeny času späť na letný. Keď sa však spojí niekoľko šťastných náhod ako to že slnko vykukne spoza mrakov a v čele vlaku ide "poéhčková" 350, tak je možné urobiť nasledujúci záber.
 
 
Vrcholom roku bolo pre rušne rady 350 nasadenie v čele legendárneho vlaku Orient Expres. Keďže cestou na sever Európy sa nám zatiahlo, a cestu späť do Benátok naplánovali v noci, neostávalo nám dúfať v nič iné ako krásne slnečné ráno. Aj keď to ešte hodinu pred tým tak nevyzeralo, nakoniec sa nám krásne vyjasnilo a tak bolo možné zvečniť slnečný Orient Expres s jednou z dominánt hlavného mesta SR.
 
 
December sa jednoznačne niesol v znamení pary. Najväčšou udalosťou bolo zmŕtvychvstanie bratislavského Albatrosa, ktorý potešil nie len veľa detí počas Mikulášskej jazdy, ale aj nás fotografov. Príjemným spestrením bola aj malá predmikulášska jazda, kde prím hrala ako inak naša malá Uhranka.
 

  

Aby neostali ukrátení milovníci motorovej trakcie, tak na záver pár fotografií aj pre nich. Aj keď som v minulosti „dízlaky“ veľmi nevyhľadával, zmena mojej pracovnej náplne ma zaviala do častí Slovenska, kde sú neodmysliteľnou súčasťou železničného života. Na prvej fotografii je možné zhliadnuť kontajnerový nexák opúšťajúci Dunajskú Stredu, na ďalšej zvolenkú krásavicu v čele Horehronca pri Brezne, malú bagetku v jesennom údolí rieky Oravy a príjemné spestrenie v podobe 753.324 Lokotrans (ex 750.056 ZSSK).

 


Šťastné a veselé Vianoce a všetko najlepšie nie len v roku 2010 želá všetkým fanúšikom železníc a čitateľom vlaky.net Juraj Streber alias Montoya.

Zdroj: www.js-trains.slovaktrains.sk