Vo Vrútkach dnes ožilo srdce motorového vozňa M 262.004

1.12.2009 20:00 MAYO

Vo Vrútkach dnes ožilo srdce motorového vozňa M 262.004

Po niekoľkých rokoch odpočinku dnes ožilo srdce motorového vozňa M 262.004 - 12-valcový vznetový motor 12 V 170 DR. Motor našej familiárne zvanej "Fontány" oživili majstri zo spoločnosti OKV vo Vrútkach okolo 15:30 hod. kedy sa naftový motor rázne prihovoril k svetu.

Rok 2009 bol pre motorový vozeň M 262.004 vcelku pestrým rokom. Fontána sa ešte v polovici apríla 2009 vydala na cestu z Bratislavy cez Žiar nad Hronom, Hronskú Dúbravu a Kremnicu do Vrútok. Táto jazda bola výnimočná tým že nárazník pri nárazníku sa stretla Fontána s Máriou, inými slovami kus histórie vo forme nášho motorového vozňa a moderná technológia obalená moderným umením vo forme rušňa 2016.903 spoločnosti LTE Logistik a Transport Slovakia. Z Bratislavy sa nocou Fontána viezla na konci nákladného vlaku ťahaného Máriou do Žiaru nad Hronom. Ešte teraz mám v čerstvej pamäti drkotanie zubami počas jazdy v spoločnosti Pipa a Joea, kedy sme sa v chladnej noci snažili vyhriať si priestor malého stanovišťa vlastným dychom.

 
Mária a Fontána v Žiari nad Hronom.

Zo Žiaru nad Hronom sme ďalej pokračovali už len v spoločnosti Márie. Počas obiehania nášho vozňa v Hronskej Dúbrave nás už pomaly začínali rozmrazovať prvé ranné lúče slnka, ktoré sa do okien nášho stanovisťa usilovne opreli počas stúpania do Kremnice. Hneď sa zlepšila aj nálada vymrznutej posádky. Zážitkom bolo sledovať prekvapené pohľady ľudí, pred ktorými prechádzal náš vlak - zmes budúcnosti a histórie prevádzky na železničných tratiach Slovenska.

Krátko po našom príchode do Vrútok si pre našu Fontánu prišiel Bobík, ktorý nás odtiahol do areálu bývalého rušňového depa kde sa M 262.004 mala podrobiť oprave.

 
Príjazd do Vrútok a príprava na cestu do areálu bývalého rušňového depa.

Prvá väčšia fáza prác na oprave nášho motorového vozňa vyvrcholila práve dnes, 1. decembra 2009, kedy sa približne o 15:30 hod. po dlhom odpočinku rozoznel rachot vyviazaného zrekonštruovaného vznetového motora. Vznetový motor prešiel vo Vrútkach rozsiahlou opravou pri ktorej (okrem odstránenia iných menších závad) bol vymenený jeden prasknutý blok motora, opravená vyrazená mrazová poistka na druhom bloku a bolo vymenených všetkých 12 hláv valcov motora. Aj keď po prvom naštartovaní motora jeho otáčky ešte značne kolísali, bola to nepochybne radosť počuť motor prihovárať sa k nám jeho ostrým hlasom a cítiť pach spálenej nafty vychádzajúci z jeho výfukov. Po druhom naštartovaní sa otáčky motora ústálili, motor si pokojne bafkal svoju melódiu a hala sa pomaly ponorila do závoja naftového dymu. Dobrý pocit majstrov z dobre odvedenej práce bol zaslúžený.


Naštartovaný motor zahalený v závoji dymu spálenej nafty. 

V najbližších dňoch sa bude na vyviazanom vozni pracovať na odstránení ďalších menších závad po ktorých bude motorový vozeň zaviazaný späť na svoje podvozky a čakať na ďalšie opravy potrebné k jeho oživeniu a návratu na železničné trate Slovenska.

Okrem toho všetkého oslávil motorový vozeň M 262.004 v roku 2009 svoje okrúhle 60. narodeniny. Takže naša milá Fontána, želáme Ti všetko najlepšie, ešte veľa najazdených kilometrov a spokojných cestujúcich, ale hlavne už buď na nás dobrá! :)

Galéria

Súvisiace odkazy