Chrudimské lokálky slavily 110 let

5.10.2009 8:00 Jakub Gregor

Chrudimské lokálky slavily 110 let

Jak poměrně mladý železniční fotograf pozná, že čas nemilosrdně letí? Že se v jeho „kariéře“ začínají výročí jednotlivých tratí opakovat a on může vzpomínat, jaká to tehdy byla sláva před pěti nebo deseti lety, když se slavily předešlé kulatiny či půlkulatiny.

 

 

 

 

Na podzim 2004 jsem jako naprostá lama s mýdlovou krabičkou vyrazil na oslavy 105 let lokálky, která od r. 1899 spojuje několik menších městeček v okolí Pardubic: Borohrádek, Holice, Moravany, Hrochův Týnec, Chrudim (dobře, to je trochu větší městečko:-)) a Heřmanův Městec. Tehdy se jich účastnila brněnská Šlechtična 475.101 a já ve slunečném podzimním dni spíš náhodou nacvakal fotky, které si rád prohlížím ještě dnes.


475.101 za Holicemi, 2.10.2004 © Jakub Gregor 

O pět let později vyráží o stejnou dobu zkušenější, ale dle svého názoru stále v podstatě začínající fotograf na oslavy výročí stejné trati, nyní má ale akce ve svém názvu překvapivě číslovku 110. Tentokrát se jí účastní vozidla, která mají k historii trati přece jen poněkud blíž – parní lokomotiva 423.009 přezdívaná Velký bejček a neodmyslitelná součást našich lokálek 50.-80. let minulého století, motorový vůz řady M 131.1 Hurvínek (konkrétně M 131.1133 PSHŽD). Tento motoráček ostatně pamatuji z pravidelného provozu na této trati i já, i když vzhledem k mému tehdejšímu věku značně mlhavě.

Pod nízkou ranní oblačností se Bejček vydal na svou první jízdu z Borohrádku směr Holice, Chrudim a Heřmanův Městec. Zajímavostí prvního úseku jízdy bylo, že si s sebou vezl do Holic také „oběd“ v podobě nákladního vozu Utz s uhlím. Ten byl v Holicích odstaven a dále již parní mašinka tahala soupravu historických vozů řady Ce a Ci (plus služební vůz).


Bejček odstavuje nákladní vůz s uhlím, 3.10.2009 © Jakub Gregor


Fotka z Platěnic charakterizuje téměř celou trať z Holic do Chrudimi – rovina
 mezi úrodnými poli Polabské nížiny, 3.10.2009 © Jakub Gregor

V Moravanech parní vlak překřížil páteřní českou železniční tepnu Praha – Přerov a svou jízdou rozséval radost a pozdvižení na trati, kde v dnešní době najdeme v pravidelné osobní dopravě pouze motorové vozy ř. 810. Slavnostní přivítání na něj čekalo ve stanici Chrudim město, která byla jedním ze dvou center oslav (tím druhým byly Holice).

Ještě předtím se zde krátce mihl Hurvínek dorazivší z Pardubic, pak už ale scéna plně patřila parnímu vlaku. Ten se zde zdržel zhruba hodinu, během níž doplnil zásoby vody, a pak se vydal do Heřmanova Městce. Jeho pasažéři si mezitím mohli užívat slavnostního programu, z něhož uveďme třeba kinematovlak, modelovou železnici, útroby lokomotivy ř. 742, občerstvení či křest jedenácté RegioNovy pro Pardubický kraj (aneb důvod k ožíračce či autoexhibici papalášů se najde vždycky).


Bejček odjíždí z Moravan, 3.10.2009 © Jakub Gregor


V Chrudimi se setkala dvě vozidla, v jejichž režii byla po několik desítek let
 osobní doprava na jubilující trati, 3.10.2009 © Jakub Gregor

Po poledni se parní vlak vrátil do Holic, kde jej čekalo přece jen důstojnější uvítání než v ospalém ránu. Pokud tak tedy můžeme označit říznou dechovku, modelovou železnici a grilované klobásy. Ty tedy ocenila možná posádka lokomotivy, parní stroj samotný dostal již dříve zmíněný oběd z nákladního vozu.


V Holicích došlo pro změnu k setkání s neveselou a nepohodlnou současností, 3.10.2009
© Jakub Gregor


Stejné místo jako u fotky 475.101: jiný pohled, jiné vozidlo, 3.10.2009 © Jakub Gregor

Návštěvu Chrudimi si lokomotiva 423.009 zopakovala ještě v podvečer, kdy úžasné podzimní sluníčko dopadající na historickou soupravu udělalo radost především fotografům. A všichni účastníci mohli být na sklonku dne spokojeni – vlaky jezdily načas, jízdy přitáhly velké množství cestujících, vyšlo počasí… Proto se fotograf zmíněný v úvodu článku vracel domů s hřejivým pocitem na duši, aspoň do momentu, než zjistil, že si nechal ve fotoaparátu po celý den nastavenou vysokou citlivost ISO, kterou tam dal ráno při focení za mizerných světelných podmínek. Prostě v životě je jen málokdy vše ideální a bezchybné, nicméně u fotek vláčků se to ještě dá skousnout :-).


Velký Bejček v podvečerním podzimním sluníčku u zastávky Topol, 3.10.2009 © Jakub Gregor

P.S. Rád bych poděkoval své úžasné manželce, která se obětavě zúčastnila odpolední části programu. Díky jejímu řidičskému umění jsem si nejen mohl dát pivko, ale navíc jsme za dodržování nejdůležitějších dopravních předpisů v pohodě stihli všechny plánované fotofleky a vždy hned po průjezdu parního vlaku čekalo na dobíhajícího blázna se stativem, kamerou a foťákem nastartované auto odhodlané spolu se svou řidičkou natřít to na plné čáře všem Bejčkům na světě :-).

Poznámka redakční:

Komu by bylo obrázků z akce málo (často se v diskusích někteří takto vyjadřují), najde další na stránkách spolupořadatele, tedy Pardubického spolku historie železniční dopravy, v jejich fotogalerii.

-zz-

Titulní snímek: Setkání současnosti a minulosti 3.10.2009 v Holicích © Jakub Gregor

Súvisiace odkazy