IPV ŠTEFÁNIK na oslavách 65. výročia SNP

20.9.2009 8:00 Igor Molnár

IPV ŠTEFÁNIK na oslavách 65. výročia SNP

Posledný augustový víkend sa niesol v znamení osláv 65. výročia SNP. Tieto sa od tých predchádzajúcich predsa len v niečom líšili. Tentoraz sa vďaka spolupráci viacerých zainteresovaných strán podarilo čosi nezvyčajné. Srdce povstania, Banskú Bystricu po niekoľkých desaťročiach opäť navštívil improvizovaný pancierový vlak ŠTEFÁNIK.

Tentoraz nemusel brániť slobodné povstalecké územie, ale prišiel pripomenúť starším ako im v neľahkých bojoch výdatne pomáhal a nám mladším, aby sme nezabúdali, že sloboda sa nerodila ľahko.


Predpoveď počasia na víkend neveštila nič dobré, no ja i napriek tomu v sobotu skoro ráno vstávam a mierim na košickú stanicu využiť zaujímavú ponuku ZSSK na tento víkend. Tu náhodou stretávam vlakyneťáka „mašináka“ a zisťujem, že máme spoločný cieľ cesty. Návštevu modelárskej predajne MIKÁDO v B. Bystrici a následne pancierový vlak v stanici. Z metropoly východu nás vyprevádzajú slnečné lúče, ktoré vo Zvolene striedajú ťažké sivé mračná no a v B. Bystrici nás víta lejak. Rýchlo nasadáme do auta a ideme do predajne. Po nákupe nasleduje návšteva novovznikajúceho koľajiska v mierke 1:87 /H0/, ktoré po dokončení bude určite veľkým lákadlom. Popoludní hustý dážď ustáva a tak sa presúvame do stanice. Tu sa to hemží vojakmi, zvedavou verejnosťou, medzi ktorou spoznávam i J. Lajtoša. Ako sa neskôr ukáže, toto neplánované stretnutie, mi prišlo celkom vhod. Vozne pancierového vlaku sú neustále obliehané zvedavcami. Do jedného z nich /guľometný/ sa dá dokonca vojsť. Neskôr je pre verejnosť sprístupnený i delový vozeň. Okolo 14.00 hod. prichádzajú i traja najvyšší ústavní činitelia. Nasleduje odovzdanie vlaku IPV do rúk povstaleckej armády a ukážka bojového nasadenia sprevádzaná streľbou z ručných zbraní. Zvečerieva sa a ja odchádzam, aby som v nedeľu mohol už spoločne s kamarátom zdokumentovať pohyb vlaku do Hronca. 

Nedeľné ráno je ako z rozprávky. Horehronskú dolinu obsadila hmla, ktorá sa postupne stráca. V Podbrezovej dokumentujeme presun IPV ŠTEFÁNIK v čele s „pýchou“ ZSSKC v podobe 756.001. O pár minút už prichádza do Chvatimechu a pomaly sa presúva do Hronca. Keďže príchod mimoriadneho vlaku s cestujúcimi a vlaku s povstaleckou armádou je naplánovaný o niekoľko hodín, presúvame sa do Vydrovskej doliny, kde neskôr budú prebiehať ukážky bojov povstalcov s nemeckou armádou. 

Tu sa to hemží hlavne príslušníkmi posledne menovanej armády. Čas ubieha rýchlo a tak nasleduje opäť presun do Chvatimechu. S príchodom mimoriadneho vlaku sa priľahlý priestor zapĺňa zvedavcami, časť z nich prestupuje na úzkokoľajku ČHŽ. Do Č. Balogu prichádzajú vojaci povstaleckej armády, časť po koľajniciach, časť po ceste. 

Č. Balog je čoskoro paralyzovaný. Do Vydrovskej doliny prúdi množstvo ľudí. Nakoľko je to tam preplnené, ostávame na konci obce a po prejazde vlaku s vojakmi z diaľky len registrujeme, ako sa v neďalekom areáli rozpútali prudké boje.
Takticky ustupujeme do Hronca, teraz už s Dantom, aby sme stihli ukážku boja IPV v úseku Hronec – Chvatimech. Na záver dokumentujeme ešte príchod Horehronca v spoločnosti pancierového vlaku, ktorý na údiv cestujúcich v tom čase spustí poslednú paľbu. Deň sa chýli k svojmu koncu a tak mi neostáva nič iné, len sa vrátiť domov.

Táto reportáž by nemohla vzniknúť, ak by nebolo pochopenia zrealizovať myšlienku Ing. Petra Oravca oživiť IPV. Vďaka patrí členom KHT Zvolen, ŽSR, ZSSKC, Múzeu SNP v B. Bystrici a ostatným nemenovaným, ktorí prispeli k dôstojným oslavám 65. výročia SNP.

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy