Výlet za železnicami 2 - Bratislava 2008

29.4.2009 8:00 Lacino.h

Výlet za železnicami 2 - Bratislava 2008

V tejto časti sa vrátime späť na Slovensko a to priamo na Bratislavskú hlavnú stanicu a v krátkosti by som rád pripomenul aj veľmi podarenú akciu v starom bratislavskom depe – na Rendezi.





V priebehu jesene ma dvakrát povinnosti prinútili, aby som opustil sever Slovenska a vybral sa na juh do hlavného mesta, do Bratislavy. Samozrejme svoj prístroj na obrázky som zobral so sebou a po vybavení povinností som si našiel čas aj na fotografovanie mašiniek na bratislavskej hlavnej stanici. Odchovaný na jednosmernej trakcii, na bobinkách, rakaniach a dvojičkách sa snažím pri návšteve striedavej trakcie nafotiť si hlavne laminátky, ktoré zabezpečujú väčšinu výkonov v osobnej doprave na južnom Slovensku a takmer všetku nákladnú dopravu na ťahu Štúrovo – Kúty a občas sa objavujú aj na nákladných vlakoch v smere na Leopoldov, kde samozrejme kraľujú esá radu 363. Samozrejme nepohrdnem ani plecháčmi ČD radu 242, ktoré v rámci vyrovnávania výkonov medzi ZSSK a ČD zachodia až do samého stredu Slovenska – do Zvolena. Krásavicami sú aj princezné.

Samozrejme, že som nepohŕdol ani rakúskymi Herkulesmi radu 2016, ktoré do Bratislavy zachodia s vlakmi z Viedne cez Devínsku Novú Ves. Bohužiaľ pri mojej druhej jesennej návšteve Bratislavy sa konali veľké výluky v okolí Bratislavy a aj na rakúskej strane, a tak vlaky do Rakúska boli odrieknuté. Aj napriek tomu bolo na bratislavskej hlavnej stanici čo fotiť. Bratislava je dôležitým železničným uzlom a jej hlavná stanica má jednu z najväčších frekvencií vlakov osobnej dopravy na Slovensku. Jej veľkou nevýhodou sú krátke koľaje, hlavne pri nástupištiach 4 a 5, ale zas má výhodu odstavnej stanice vo svojej blízkosti. Na odstavnú stanicu sa prestavujú takmer všetky končiace vlaky (okrem tých obratových) a tam sa vykonáva čistenie a zbrojenie súprav vodou ako aj prípadná náhrada opravových vozňov a aj menšie opravy. Pri odchodiacich vlakoch sa na odstavnej stanici vykonáva ich zriadenie, vykúrenie, spísanie a aj skúška brzdy. Na hlavnú stanicu sa potom už pristaví hotový vlak. Niektoré súpravy sa odstavujú aj do Bratislavy-Nového Mesta. Preto sa môže stať, že niektoré súpravy sú z dopravných dôvodov pristavené pár minút pred odchodom no aj tak stihne postihnutý vlak odísť včas.

Pri mojej druhej návšteve Bratislavy som odbehol aj sa staničku Devínske Jazero, ktorá slúžila ako odbočná na trať do Stupavy. Bohužiaľ odbočná trať je zrušená a pomaly sa rozoberá a je len otázkou času kedy zanikne aj koľajisko v Devínskom Jazere a ostane tu len zastávka. Podrobnejšie o Devínskom Jazere aj s peknou fotogalériou tu bolo písané asi pred tromi mesiacmi na tomto mieste.

V závere fotogalérie si dovolím pár fotkami pripomenúť 10. ročník Celoslovenského zrazu historických vozidiel na Rendezi, ktorý sa vyznačoval veľkou návštevou ako vozidiel, tak aj návštevníkov. O dva mesiace sa uskutoční ďalší zraz a týmito fotkami by som chcel podporiť jeho organizátorov a poďakovať im za prácu na záchrane týchto nádherných vozidiel.

 

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-110: Bratislava - Kúty - Břeclav (CZ)

Súvisiace odkazy