První bosenské soupravy Talgo 7. generace již napřesrok (2. díl)

30.3.2009 8:00 R. Štangl, J. Přikryl, I. Pejić, E. Vejzović

První bosenské soupravy Talgo 7. generace již napřesrok (2. díl)

V předcházejícím díle seriálu o soupravách Talgo pro ŽFBH jsme představili historii vzniku projektu Talgo, jeho vývoj i bližší popis souprav určených pro bosenské železnice. Seznámili jsme Vás také s jejich plánovaným nasazením či s osobními zkušenostmi s železniční dopravou v Bosně a Hercegovině…

 

 

V závěrečném díle přineseme informace o dalších aspektech tohoto ambiciózního projektu - například údržba, zajištění financování anebo o nově spuštěné marketingové aktivity ŽFBH. Na samotný závěr seriálu jsme pro Vás s pomocí našich bosenských a chorvatských kolegů připravili rozsáhlou fotogalerii tamních železničních reálií.

Tabulka č. 4: Souhrn základních informací o projektu Talgo ŽFBH

Počet dodaných souprav

9 (5 denních + 4 noční)

Počet vozů v soupravě

9

Max. konstrukční rychlost

220 km/h

Očekávaný termín dodání

2010 až 2011

Cena uzavřeného kontraktu

66,7 mil. € (cca 1,87 mld. Kč)

Plánované nasazení souprav

Záhřeb, Lublaň, Bělehrad, Budapešť

Rozsáhlá marketingová kampaň startuje

Pro komerční úspěch projektu bude nepochybně důležitá marketingová podpora. Nicméně, ještě před rokem by tento článek mohl vzniknout jen velice obtížně, protože tehdy ŽFBH ještě neměly ani vlastní internetovou prezentaci. Na tehdejší používané doméně se zobrazoval pouze dialog umožňující přihlášení k administraci a s pomocí Google zde šlo nalézt PDF dokumenty s několika starými výběrovými řízeními. Nebylo možné zjistit ani natolik zásadní věc jako jízdní řád - v rámci mezinárodní výměny dat se předávají pouze údaje o mezistátních rychlících do Chorvatska a Maďarska (ani Kursbuch Europa DB příliš nepomohl - jedině tratí do Bihaće).

Od doby, kdy bývalo v podstatě jediným zdrojem informací o Bosně diskusní fórum Željeznice.net, se však mnohé změnilo. V půlce roku 2008 je již zaznamenán vlastní web ŽFBH obsahující kompletní jízdní řád. A i při vzájemném porovnání tehdejšího a současného stavu je jasně viditelný pokrok; ačkoliv řada stránek na webu ŽFBH stále chybí. Velice dynamickým vývojem v poslední době rovněž prošel marketing i komunikace s médii. Společnost v loňském roce nechyběla ani na veletrhu Innotrans v Berlíně. Se svým vlastním stánkem se přímo podílela nejen na prezentaci vlaků Talgo, ale zároveň se i snažila přilákat do Bosny turisty ze zahraničí.

A co vlastně samotné ŽFBH od projektu očekávají? „Naši cestující by měli konečně obdržet moderní služby na evropské úrovni,“ odpovídá Narcis Džumhur, vedoucí oddělení administrace ŽFBH. „Proto však bude nezbytné spustit mediální kampaň, abychom dokázali oslovit co nejvíce potenciálních cestujících,“ dodává Džumhur. V Bosně již byla kampaň zahájena - například nyní jsou prostřednictvím médií distribuovány speciální dárkové certifikáty se sériovými čísly, po jejichž zadání se lze zaregistrovat k bezplatné prezentační jízdě Talga (v termínu od 1. listopadu 2010 až do konce roku 2011).

Zajištění údržby a financování Talg

Moderní vlakové soupravy si pochopitelně vyžádají i specifické nároky na údržbu. Právě podmínkám pro zajištění údržby a provozu vlaků a probíhajícím přípravným pracím byla věnována loňská jednání. Součástí projektu je transfer technologií a know-how. Již v minulém roce dorazila ze Španělska dodávka potřebného vybavení do dílen ŽFBH v Rajlovaci. Narcis Džumhur z ŽFBH ve svém vyjádření dodává, že v tuto chvíli by již nová technika měla být nainstalována.

První ze série smluv o pořízení vozidel byla uzavřena již v polovině roku 2005. Bosenské federativní železnice budou mít na splacení částky 66,7 milion € k dispozici celkem 15 let (s možností odkladu o dalších 7 let). Na podmínkách smlouvy mezi ŽFBH a Talgem rovněž zaujme i poměrně velkorysá úroková míra = 1,25%. Do značné míry se však na tom odráží to, že program zaštiťují bosenští představitelé na vládní úrovni. Premiér a ministři se také přímo účastní jednání se španělským výrobcem. Projekt Talgo je zařazen i do současného výdajového rámce státního rozpočtu pod kapitolu „Program veřejných investic“.

Závěrečné hodnocení projektu

 Připravované dodávky souprav Talgo v poslední době patří rozhodně mezi jedno z nejdiskutovanějších bosenských témat (alespoň na dopravním poli). Do projektu jsou vkládána veliká očekávání: moderní železniční vozidla by mohla získat pro železnici řadu nových cestujících a zároveň zkvalitnit nabídku spojení Bosny a Hercegoviny s dalšími zeměmi. Připomeňme si, že v současnosti je k dispozici jen pětice párů mezinárodních dálkových vlaků (více v přiložené tabulce č. 5).

Tabulka č. 5: Přehled mezinárodníchdálkových spojení s Bosnou a Hercegovinou

InterCity 258 „Drava“

 Sarajevo (7:02), Osijek (13:04), Budapest-Keleti pályaudvar (18:14)

InterCity 259 „Drava“

Budapest-Keleti pályaudvar (9:45), Osijek (15:00), Sarajevo (21:09)

Brzi 390 + Noćni brzi 398 (lehátk. vůz)

Ploče (17:00), Sarajevo (21:20), Zagreb Glavni Kolodvor (6:42)

Noćni brzi 399 (lehátk. vůz) + Brzi 391

Zagreb Glavni Kolodvor (21:25), Sarajevo (7:05), Ploče (11:00)

Brzi 396

Ploče (6:00), Sarajevo (10:27), Zagreb Glavni Kolodvor (19:45)

Brzi 397

Zagreb Glavni Kolodvor (8:55), Sarajevo (18:18), Ploče (22:15)

Brzi 418 + Brzi 450

Beograd (13:00), Vinkovci (17:40), Banja Luka (22:05)

Brzi 451 + Noćni brzi 315

Banja Luka (22:25), Vinkovci (2:58), Beograd (6:21)

Poznámka:více informací k mezinárodním spojením a řazeným vozům naleznete v přehledu dálkových spojů HŽ


Proběhne-li dodávka nových souprav bez komplikací, jsou Talga na nejlepší cestě stát se s jedním z národních symbolů bosenské federace - obdobně jako taktový grafikon „ütemes menetrend“ v nedalekém Maďarsku. Nicméně, při hodnocení projektu není radno přehlížet ani řadu potenciálních problémů: například možnost zpoždění dodávek či omezené možnosti stávající železniční infrastruktury. V neposlední řadě jsou rizikem i komplikované vztahy mezi ŽFBH, ŽRS (operátor Republiky Srbské, kudy budou všechny uvažované mezinárodní spoje procházet) a jejich vzájemným prostředníkem = ŽBH.

ŽRS: Když oni, tak my taky

Aktuální vývoj v Republice Srbské (srbské části Bosny a Hercegoviny) je velice zajímavý. Vedení ŽRS (Željeznice Republike Srpske) se totiž také rozhodlo pořídit si vlastní jednotky Talgo, které by měly být identické s těmi pro ŽFBH. Dle informací z vydání č. 122/2008 periodika „Glas željezničara“ bylo rozhodnuto o pořízení celkem pěti jednotek - vesměs v denním provedení. Jak sdělil ministr dopravy (a zároveň i ředitel ŽRS v jedné osobě) Nedeljko Čubrilović, při příležitosti návštěvy španělských představitelů v Bosně byl domluven úvěr u španělské vlády v hodnotě 32 mil. €.


V přepočtu bezmála 900 mil. Kč přesně odpovídá finančním prostředkům potřebným k pořízení 4 souprav Talgo (pátá souprava bude pravděpodobně pořízena z vlastních zdrojů). Podobně jako v případě ŽFBH jsou podmínky úvěru velice výhodné: ŽRS jej budou splácet po dobu 19 let a úroková míra činí velkorysých 1,2%. Dlužno dodat, že oproti vývoji u ŽFBH mají srbští kolegové časový skluz - první jednotka v barvách ŽRS by na koleje měla vyjet až v roce 2011. Dosud není ani úplně jasný postoj federace k realizované akvizici ŽRS (můžeme se dočkat různých překvapení).

Poznámka autorů

Každopádně, návštěvu Bosny a Hercegoviny Vám už nyní můžeme jedině doporučit (nejlépe před hlavní letní sezónou). Země toho nabízí řadu zajímavého k vidění a především železniční tratě Bosanski Novi - Bihać a Sarajevo - Mostar lze bez váhání zařadit mezi jedny z nejmalebnějších v Evropě! Neméně zajímavé jsou i autobusové trasy vedoucími řadou serpentin, tunelů a horských průsmyků. K projetí lze doporučit zejména cestu Split - Livno - Bugojno - Konjic - Sarajevo.


Současné bosenské železniční reálie velice dobře zachycuje rozsáhlá fotografie a promo video na stránkách ŽFBH. V návaznosti na osobní zkušenosti se současný stavem železniční dopravy v Bosně a Hercegovině - LINK NA 1. DÍL nabízíme čtenářům pod článkem rozsáhlou fotogalerii. Netradiční snímky jsme získali od našich kolegů sdružených kolem webu Željeznice.net - jmenovitě pak hlavně od Igora Perića, Elmira Vejzovića a Mirsada Huškovića, kterým tímto za poskytnuté fotografie srdečně děkujeme.
Dále bychom též rádi poděkovali Jakubovi Ulaherovi, který je autorem řady cestopisů na VLAKY.NET. Jedním z nich je velice zajímavý cestopis „Ovo je Bosna“. Na závěr bychom rádi čtenářům s hlubším zájmem o téma dále doporučili:

• Prospekt výrobce - Talgo 7. generace
• Informace o soupravách Talgo na Wikipedii
• Informace o bosenských železnicích - Enthusiast's Railways Guide
• Informace o Talgu 7. generace - jednotlivé verze a porovnání s 6. generací

Zdroje použité v seriálu: ŽFBH Info 1/2009, Tisková zpráva ŽFBH, RŽD Partner, E Kapija, Fotogalerie ŽFBH, Railway Gazette

Galéria

Súvisiace odkazy