Švajčiarsko - železničné kráľovstvo (3)

12.2.2009 8:00 František Halčák

Švajčiarsko - železničné kráľovstvo (3)

V záverečnej časti nášho putovania železničným Švajčiarskom začneme v hlavnom meste - Berne, navštívime mesta Luzern a Bazilej. GoldenPass Panoramic Express nás povezie Bernskou vysočinou až k Ženevskému jazeru.

 

 
 
 
5. deň – 10.5.2008 sobota

Z Interlakenu odchádzame vlakom ICE 372 o 8.05 hod. Do Bernu na hlavnú železničnú stanicu prichádzame vysokým mostom ponad rieku Aare o 8.52 hod. Na nástupištiach sú rozmiestnené pútače na Majstrovstvá Európy EURO 2008, ktoré sa budú konať v júni na futbalových štadiónoch v Rakúsku a Švajčiarsku. Zo stanice ideme do malebného starého mesta (UNESCO). Ulicu Marktgasse zdobia dobové erby a vlajky, s vyobrazeným medveďom – symbolom mesta. Arkádové stredoveké domy skrývajú pod svojimi klenbami množstvo obchodíkov a tak ľudia ani počas dažďa nevyťahujú dáždniky a môžu spokojne nakupovať. Ulice krášlia mnohé umelecky zdobené studne s rôznymi sochami. Prichádzame k hodinovej veži (Zeitglockenturm), ktorá bola niekedy vstupnou bránou do mesta. Svojimi pozlátenými ciferníkmi hodín upútava pozornosť každého okoloidúceho a veľmi pripomína orloj. 

10.5.2008 - Bern, hodinová veža Zeitglockenturm © František Halčák

Najväčšou dominantou starého mesta je gotická katedrála, tzv. Münster z 15. storočia. Povedľa je parčík s vyhliadkovou terasou a lavičkami, kde si robíme malú oddychovú prestávku. Schodami možno zísť dolu k rieke Aare, ktorá v hlbokom záreze obmýva staré mesto. Dá sa zviesť aj výťahom, za ten sa však platí. Zastavujeme sa na trhovisku s nádhernými kvetinami a potravinovými výrobkami. Ochutnávame rôzne syrové špeciality, údené šunky, olivy. Po tomto maškrtení sa vraciame na stanicu a o 11.00 hod. odchádzame vlakom IC 2521 do Luzernu, pr. 12.00 hod.

10.5.2008 - Luzern, žel. stanica © František Halčák

Mesto Luzern leží pri ústi rieky Reuss, vlievajúcej sa do Vierwaldstättského jazera. Zo stanice ideme ku Kaplnkovému mostu (Kapellbrücke) zo 14. storočia, ktorý je symbolom mesta a najstarším dreveným mostom v Európe. Predavači tu majú porozkladané svoje stánky so suvenírmi. Hneď pri moste je kostol Jezuitov v bohatej barokovej výzdobe. Kúsok ďalej sa nachádza ďaľší drevený most z 15. storočia, ktorý je vyzdobený pochmúrnymi obrazmi tanca smrti. V starom meste pekári priamo na ulici predvádzajú svoje umenie. Miesia cesto, šúlajú rohlíky, zapletajú vianočky a takéto čerstvo upečené múčne výrobky predávajú okoloidúcim zákazníkom. Fasády domov sú zdobené maľovanýmí obrazmi, radnica a dlaždené ulice dávajú mestu stredoveký ráz. Široké schodište vedie k dvojvežovému katolickému kostolu Hofkirche. Pri brehoch jazera sú zakotvené staré parníky slúžiace ako reštaurácie na vode. O 14.45 hod. odchádzame z Luzernu vlakom IR 2178 do Bazileja, pr. 15.51 hod.

10.5.2008 - Bazilej, žel. stanica © František Halčák

Mesto leží na rieke Rýn, v cípe, kde sa stretajú hranice troch štátov – Švajčiarska, Nemecka a Francúzska. Práve tu máme možnosť naraz obdivovať troch krásavcov – vysokorýchlostné vlaky, nemecké ICE, francúzske TGV a talianske CISalpino. Zo stanice ideme do centra na námestie Marktplatz, ktorého dominantou je nádherná radnica vyzdobená maľbami a soškami. Na námestí pred Mestským divadlom je bazén, v ktorom pozoruhodné železné stroje neúnavne pracujú s vodou. Naberajú ju, miešajú, rozprašujú a striekajú dookola. Pôsobí to ako perpetuum mobile. Ulicami sa hadia dlhočizné električkové súpravy. Mesto symbolizujú aj početné fontánky, na okraji ktorých sedí rozprávková bytosť – „bazilišek“, jašter s krídlami, ktorý z papule chrlí vodu.

10.5.2008 - Bazilej © František Halčák

Vraciame sa na stanicu, kde na nás už čaká talianske CISalpino CIS 51 s odchodom o 17.30 hod., smerujúce do Milána. O 19.02 hod. vystupujeme v Spiezi. Presadáme do „regionálu“ R 5734 s odchodom o 19.05 hod. a do Interlakenu prichádzame o 19.23 hod.

6. deň – 11.5.2008 nedeľa

Balíme si veci, opúšťame hotel a ideme na železničnú stanicu. O 7.05 hod. odchádzame z Interlakenu vlakom IC 956 do Spiezu, pr. 7.22 hod. Prestupujeme do RegioExpressu 3111 spoločnosti BLS s odchodom o 7.36 hod., do Zweisimmenu prichádzame o 8.19 hod. Normálny rozchod koľajníc tu končí a začína úzkorozchodná trať spoločnosti MOB (Montreux-Berner Oberland-Bahn).

11.5.2008 - GoldenPass Panoramic D 2119 Zweisimmen - Montreux, spol. MOB ( Montreux-Berner Oberland-Bahn) © František Halčák

Nastupujeme do „schnellzugu“ D 2119 GOLDENPASS PANORAMIC s odchodom o 8.26 hod., ktorý nás povezie Bernskou vysočinou až k Ženevskému jazeru do Montreux. Vo vlaku sme my a skupinka vyobliekaných švajčiarských dôchodcov, ktorý si takýmito výletmi plnohodnotne užívajú jeseň svojho života. Vlak má panoramatické vagóny bez otváracích okien, čo komplikuje fotografovanie. Trať je jednokoľajná, elektrifikovaná jednosmerným napätím 900 V, dosahuje stúpanie 73 ‰. Určitou nevýhodou celej trasy GoldenPass Panoramic Expressu z Luzernu do Montreux je, že cestujúci musia dvakrát presadať, v Interlakene a Zweisimmene, kvôli zmene rozchodu koľajníc (1000/1435/1000). Už dlhšie sa však uvažuje, tento problém odstrániť a to položením tretej koľajnice, alebo nasadiť rušne a vozne s meniteľným rozchodom, čím by sa jazda týmto expresom ešte viac zatraktívnila.

11.5.2008 - GoldenPass Panoramic D 2119 Zweisimmen - Montreux, spol. MOB ( Montreux-Berner Oberland-Bahn) © František Halčák 

Prechádzame jedným z najkrajších krajov Švajčiarska, rajom pre dovolenkárov a turistov. Mestečko Gstaad s množstvom hotelov a drevených alpských domov harmonizujúcich s prírodou, je takým centrom, či už letného turizmu alebo zimného lyžovania. Po prekonaní výšky 1 274 metrov začíname postupne klesať. Naokolo sa pasú stáda oviec a príroda je akási zelenšia. Zrazu sa nám naskytá pohľad na modrú hladinu Ženevského jazera (Lac Léman). O 10.13 hod. prichádzame do Montreux (395 m), kde úzkorozchodná trať MOB končí.   

 11.5.2008 -Montreux, žel. stanica © František Halčák

Montreux je prestupná stanica na hlavnej trati z Brigu cez Lausanne do Ženevy. Pôvodne sme chceli ísť na Rochers-de-Naye, ale zubačka nejazdí, je zavedená náhradná autobusová doprava, tak meníme plán. Z Montreux odchádzame vlakom IR 1414 s odchodom o 10.54 hod. do Ženevy, pr. 12.04 hod. Ulicou Rue de Mont Blanc oproti stanici ideme k jazeru s vodným gejzírom, ktorý chŕli vodu až do 145-metrovej výšky. Mostom Pont du Mont-Blanc prechádzame cez rieku Rhônu vytekajúcu z jazera, do Anglickej záhrady s veľkými kvetinovými hodinami, ktoré symbolizujú toto mesto. Pri prístavnom móle je loď spoločnosti CGN (Compagnie Générale de Navigation sur le lac Léman), s ktorou ideme na hodinovú okružnú plavbu po tomto najväčšom švajčiarskom jazere. Platí lístok FIP-SP/CGN.

11.5.2008 - Ženevské jazero, loď spol. CGN © František Halčák

Osviežení rozprášenou vodou z gejzíra odchádzame zo Ženevy vlakom ICN 531 (InterCity-Neigezug) o 14.14 hod., ktorým je švajčiarska naklápacia jednotka RABDe 500 jazdiaca rýchlosťou 200 km/h. Pohodlné anatomické sedadlá a príjemné húpanie zo strany na stranu nás takmer uspalo. Niekoľkohodinová jazda naprieč celým Švajčiarskom nám ubehla veľmi rýchle, o 18.15 hod. vystupujeme v St. Gallene. Máme dostatok času, ktorý využívam fotením vlakových súprav súkromných spoločností – AB (Appenzeller Bahnen), TB (Trogenerbahn) a SOB (Südostbahn).

11.5.2008 - St. Gallen © František Halčák

Zo St. Gallenu odchádzame o 19.19 hod. vlakom EC 197 cez St. Margrethen do Bregenzu, pr. 19.53 hod. Čas si vypĺňame prechádzkou v parku pri Bodamskom jazere. Na brehu jazera, priamo nad vodou je javisková scéna, kde sa konajú letné divadelné predstavenia a slávnostné podujatia. Z Bregenzu odchádzame o 21.44 hod. vlakom EN 247 do Viedne.

7. deň – 12.5.2008 pondelok

Do Viedne (Westbf.) máme príchod o 7.32 hod. Prestupujeme do IC 405 Tatran s odchodom o 8.14 hod. a do Bratislavy-Petržalky prichádzame o 9.25 hod.

Záver 

Švajčiarsko v nás zanechalo dojem nádhernej alpskej krajiny, s množstvom prírodných krás, historických miest a technickej vyspelosti. Dokonalá čistota a poriadok svedčia o charaktere ľudí, ktorí nie sú ľahostajní k svojmu okoliu a prírodu si chránia ako oko v hlave. Počas dňa sme na našich výletoch okrem zahraničných turistov stretávali väčšinou švajčiarskych dôchodcov. Z ich elegantného výzoru bolo cítiť spokojnosť, z očí vyžarovala radosť zo života. Venujú sa turistike, spoznávaniu krajiny a takto aktívne prežívajú svoju starobu, kým mladí pracujú.

Švajčiarsko na pomerne malom území, ponúka veľké množstvo špičkovej železničnej techniky. Rýchlosť, presnosť a pohodlie sú symbolom švajčiarských železníc. Cestovanie vlakom sa stáva pôžitkom a ľudia to v plnej miere aj využívajú. Známe vyhliadkové alpské expresy ako je Bernina-Express, Glacier-Express, GoldenPass-Express, Wilhelm-Tell Express, Mont-Blanc-Express, Voralpen Express ponúkajúce luxus, komfort a nezabudnuteľnú panorámu krajiny, priťahujú turistov z celého sveta. Za celý čas sa nám nevyskytol žiaden väčší problém, ani meškanie vlaku. Stretli sme sa len s ústretovosťou a zdvorilosťou personálu. Prívlastok „železničné kráľovstvo“ tejto krajine právom patrí.  

Titulná snímka: 8.5.2008 - Zurich, vlaky odchádzajú každú minútu © František Halčák

Galéria

Súvisiace odkazy