Cestovný poriadok 2009 – nákladná doprava

17.1.2009 8:00 Bc. Jozef Gulík

Cestovný poriadok 2009 – nákladná doprava

Internetový portál VLAKY.NET je pravidelne miestom nielen pre voľný čas a oddych, ale ako sa stalo dobrým zvykom, aj zdrojom hodnotných informácií a materiálov. Dnes vám prinášame opäť jedno z našich prekvapení. Len s malým oneskorením po zavedení nového GVD 2009 tu máme pre vás špecialitu – aktuálne knižné cestovné poriadky pre nákladnú dopravu na stiahnutie vo formáte PDF.

     Iba na stránke vlaky.net máte teraz možnosť získať cestovný poriadok vlakov nákladnej dopravy (CP ND). Presnejšie povedané všetkých pravidelných vlakov, ktoré nie sú uvedené v bežnom – civilnom cestovnom poriadku. Ide o vlaky nákladné, vlečkové, súpravové a rušňové, ktoré jazdia pravidelne aspoň jeden deň v týždni. Snáď každý, kto rád fotografuje nákladné vlaky, sa stretol s problémom ich praktického usporiadania do použiteľnej formy. Spraviť si výpisky na kus papiera nás stojí veľa času a námahy, grafikonové „plachty“ sú dosť nepraktické a „zošiťáky“ zas neprehľadné.

     Jedným z riešení je práve klasické tabuľkové usporiadanie, na aké sme zvyknutí od nepamäti. Pre začiatok sme pre vás spracovali prevádzku neverejných vlakov na tratiach ŽSR, ktore nie sú elektrifikované. Rozsah a kvalitu predkladaného diela však plánujeme časom rozšíriť a zdokonaliť. Keďže ide o novinku, ktorú dosiaľ ešte nikto nespracoval a ktorá vznikala len na základe údajov dostupných v aktuálnych ZCP a GVD, prosíme o prepáčenie niektorých nedostatkov.

     CP ND obsahuje zásadne iba pravidelné vlaky, avšak v prípade, že niektorý traťový úsek nie je prechádzaný takýmito vlakmi, tak sú uvedené aj vlaky idúce podľa potreby, u ktorých existuje určitá šanca na ich zavedenie. Vlak idúci podľa potreby je uvedený aj v tom prípade ak tvorí priame pokračovanie vlaku pravidelného. Dôležité je tiež upozornenie, že pre zjednodušenie nie je braný ohľad na obmedzenia chodu vlakov počas sviatkov a iných mimoriadnych dní, ktorých počet je však zanedbateľný.

     Hoci nám išlo o podobnosť s klasickým CP, bolo potrebné zohľadniť určité špecifiká a tak si bude potrebné zvyknúť na niektoré odlišnosti. Veríme, že stručné grafické vysvetlenie (v lepšej kvalite je súčasťou CP ND) vám toto privykanie dostatočne uľahčí.

     Ako iste vieme, nákladná doprava je veľmi nevyspytateľná a presné časy chodu, či dokonca počty zavedených a odrieknutých vlakov sú veľkou neznámou, o to viac vzhľadom na hospodársku krízu. Napriek tomu si myslíme, že CP ND bude vhodnou pomôckou aspoň pre zbežnú orientáciu a prehľad toho, ako by to v konkrétny deň malo jazdiť. v počte, druhu vlakov a ich rámcových časov. Oveľa jednoduchšie si už teraz vyhľadáte ten „svoj“ nákladný vlak, ktorý ste náhodou stretli na svojich potulkách po sieti ŽSR.

     Nezostáva nám iné, len popriať, aby vám tento náš darček priniesol opäť kus poznania a radosti.

Opravy a doplnenia uvítam tiež v internej pošte VLAKY.NET.