Trať do Pohořelic: Skončili jsme, jasná zpráva….

21.12.2008 8:00 Milan Vojtek

Trať do Pohořelic: Skončili jsme, jasná zpráva….

Známý hudební kousek z dílny Olympicu by si zasloužil mírnou modifikaci, vhodnější text by byl špatná zpráva, nebo smutná zpráva. Ale už je to tak. Zázrak se nekonal a v pátek 12. prosince nás opustila osobní doprava na trati 253, české železniční sítě SŽDC. Funus se konal rozdělený na dvě etapy. První v pátek, kdy skutečně dojel poslední pravidelný osobní vlak, druhý v neděli v režii zvláštního vlaku s 475.101.

„Připadá mi to ale nějaké divné. Tady se zpívá, tančí a přitom by se snad měl spíš držet smutek. Slaví se přeci, když se spouští něco nového a ne, když něco končí,“ posteskl si starší muž, když procházel po pohořelickém nádraží, Na prostranství vedle staniční budovy tam zněly pohořelickými mužáky brilantně podané lidové písničky, zatímco opodál přímo před vozy historického vlaku předváděla své hudební umění country kapela. Kolem lokomotivy se tísnilo množství lidí ve snaze zvěčnit se spolu s dýmajícím monstrem. Další zase chtěli mít unikátní snímky vlaku na trati. Takové bylo loučení s tratí, kterou Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje poslal nelítostně do světa vzpomínek. 

          

          

                            Páteční loučení - 809.358 uzavřela provoz na lokálce. Foto © Martin Bubeník


Když se do loučení nepustil kraj, nebo České dráhy, rozhodlo se Sdružení obcí Čistá Jihlava udělat důstojné rozloučení s lokálkou, o jejíž zachování starostové marně usilovali. „Bojovali jsme o zachování tratě už řadu let, nakonec jsme to prohráli a v souvislosti s další etapou rozšíření Integrovaného dopravního systému osobní doprava skončila. Napomohly tomu vysoké finanční nároky Českých drah,“ řekl starosta Přibic a předseda sdružení František Stankovič. Obce na rozloučení s železnicí objednaly parní vlak, který dva dny po oficiálním zastavení dopravy ještě na lokálce odvezl čtyři spoje. V sedmi vozech soupravy se při každé z nich tísnilo kolem šesti set lidí. „Spolu s těmi, kdo se jen přišli podívat, myslím, že se dnešního loučení zúčastnilo na dva tisíce lidí,“ řekl starosta Pohořelic Josef Svoboda (ODS). „Vlak byl určen především pro lidi z míst kolem trati, proto jsme uváděli, že odjíždí z Vranovic. Z Brna nám sem přivezl jen padesát pozvaných hostů,“ řekl Stankovič.    
Zastavení osobní dopravy z Vranovic do Pohořelic neznamená automaticky zánik trati. Skončila osobní doprava, nadále má pokračovat nakládka železničních vozů v Pohořelicích.  Jak dlouho, je jiná kapitola. V nejednom případě již železnice do několika let po zastavení osobní dopravy osiřely úplně.
Osudnou se pro 113 let starou trať z Vranovic do Pohořelic stalo začlenění celého Břeclavska do Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje. Vzhledem k dopravnímu toku cestujících a celkové spádovosti dopravy rozhodl Kordis, který IDS pro kraj zajišťuje, že v této oblasti nemůže železnice konkurovat autobusům. Proto kraj pokračování vlakové dopravy neobjednal a provoz lokálky skončil. Z Vranovic do Pohořelic bude pouze podle potřeby zajíždět manipulační vlak s nákladními vozy.
„My jsme to rozhodnutí kraje nemohli už nijak změnit. Co bude dál, to ukáže čas. Zdá se nám ale, že kapacitně je autobusová doprava oproti lokálce poddimenzovaná,“ řekl starosta Přibic. Proto budeme v následujících několika týdnech situaci bedlivě sledovat, my i Kordis, aby se na skutečnost mohlo nějak reagovat,“ dodal starosta.

           

                                 Obrat ve Vranovicích. Do Pohořelic se jede komínem vpřed. Foto © Milan Vojtek 

          

                            Odjezd z Vranovic Foto © Karel Furiš

          

                                    Odjezd z Vranovic Foto © Milan Vojtek

          

                                    Příjezd do Přibic Foto © Milan Vojtek

          

                                  Šlechtična přejíždí přes I/52 Brno - Vídeň  Foto © Karel Furiš        

          

                           Šlechtična sjíždí do Pohořelic. Foto © Milan Vojtek

          

                               V polích před Přibicemi. Foto © Milan Vojtek 

          

                               Směr Velký Dvůr Foto © Karel Furiš

          

                               Směr Velký Dvůr. Foto © Milan Vojtek

           

                              Zvláštní vlak podruhé překonal I/52 Foto © Karel Furiš

          

                   A je konec. Akce i osobního provozu na lokálce. Odjezd z Vranovic do Brna. Foto © Milan Vojtek 

Podstatně lépe, nežli Přibičtí, jsou na tom v Hevlíně a Hraběticích na Znojemsku. Přestože se po celý rok mluvilo o zániku osobní dopravy na trati z Hrušovan nad Jevišovkou do Hevlína, provoz zůstal zachován. Záměr na obnovu pokračování trati z Hevlína do rakouského Laa an der Thaya, kde chybí několik mostů, včetně v sedmdesátých letech minulého století odstraněného přemostění Dyje, ale nadále zůstává jen nenaplněným přáním.

Zpravodajskou části ale funebrácké povídání ještě nekončí. Tahle akce byla totiž také vlakoneťáckým setkání. Nedovedu vyjmenovat všechny, kdo tam z lidí registrovaných na tomto webu byli. Ani je všechny neznám. Ale triumvirát kmotr – karel.f – shalomek tuhle akci monitoroval společně. Takže jsme stačili probrat pár lidí (komu se škytalo v neděli 14. prosince?) a samozřejmě jsme čekali, že uvidíme dříve slovenskou, nyní doslova mezinárodní ikonu nostalgických jízd. Nevíte o kom mluvím?  Tsssss, no přece o mistru tercikovi. Rádi jsme jej v Pohořelicích potkali a s notnou dávkou škodolibosti jsem jej předhodil kolegům z českých médií. Pravda, doufal jsem, že předvede i některou ze svých grimas, ale tercik byl profesionálně důstojný.
Samozřejmě akci monitoroval dnes již dvorní dodavatel videosnímků Kubíček, a tak jeho dílko můžete taky vidět. A protože jsem nestíhal páteční loučení s šukafonem, zaskočil M842, jehož snímky můžete také vidět. Neděli vám přibližují fotky z tvůrčí „kuchyně“ karla.f a moje.   

         

                                                                 People 2008 aneb tercik podle karla.f

 

 

                                                 Ani tentokrát nechybí video z Kubíčkovy video kuchyně

                                                                  

 

Děkuji všem, kdo se na vzniku reportu podíleli: kmotr, karel.f, Kubíček a M842

Galéria

Súvisiace odkazy