Další zmizení vlaku

9.10.2008 14:00 -zz-, Milan Vojtek Zdroj: České dráhy, a.s.

Další zmizení vlaku

V úterý 7. 10. 2008 v 17:21 došlo ve stanici Hodonín na kusé koleji ke "zmizení" regionálního osobního vlaku (motorový vůz řady 810) ze zabezpečovacího zařízení. Ten v tuto dobu přijel do stanice od Mutěnic.

 

 

Tak začíná Stanovisko ke zmizení vlaku ze zabezpečovacího zařízení, které jsme právě obdrželi. A pokračuje:

To okamžitě zaznamenal jak pohotovostní výpravčí ČD v Hodoníně, tak dispečeři Českých drah v Přerově (trať je řízena dálkově právě z Přerova). Zaměstnanci ČD okamžitě postupovali podle přijatých mimořádných opatření po nehodě v Moravanech. Zabezpečovací zařízení totiž při příjezdu vlaku ukázalo kolej nejprve jako obsazenou a následně jako volnou. Podle výpovědi traťového dispečera z Přerova vlak ze zabezpečovacího zařízení „zmizel“ po vystoupení cestujících, na monitoru kamerového systému byl ale stále vidět, takže na koleji fyzicky byl.

Podle dosavadních šetření souprava ani strojvedoucí vůbec nepískovali. Písek byl tedy nejspíše již na kolejích, jak se tam dostal, je otázkou pro další vyšetřování.

V každém případě, díky okamžité reakci lidí z Českých drah, kteří řídí železniční provoz, a díky jejich zvýšené pozornosti, nedošlo a ani nemohlo dojít v žádném případě k ohrožení bezpečnosti cestujících ani zaměstnanců drah.

ČD budou chtít od majitele zabezpečovacího zařízení zcela jistě odpověď na otázku, jak je možné, že zabezpečovací zařízení opět vyhodnotilo obsazenou kolej pod jejich vlakem jako volnou.
Již od úterý se proto celou událostí zabývají odborníci Českých drah.

Ondřej Kubala
Tiskový mluvčí, České dráhy, a.s.  


Tady jsou podrobnosti z klávesnice člena naší redakce Milana Vojtka:

Zabezpečovacímu zařízení v Hodoníně na sedm minut zmizel vlak z koleje

HODONÍN (miv) – Zabezpečovací zařízení nádraží v Hodoníně ztratilo v úterý odpoledne kontrolu nad přijíždějícím osobním vlakem, který měl použít pískovací zařízení kol vlaku. Naprosto stejná situace stála u zrodu letošní tragické nehody v Moravanech, kde zemřel strojvedoucí vlaku. Provozovatel dráhy, Správa železniční dopravní cesty má co vysvětlovat.

Právo dostalo podnět o možném dalším selhání zabezpečovacího zařízení ve středu od náhodného svědka. „Najednou vyběhla z nádražní budovy nějaká žena a začala volat na strojvedoucího, co se děje, prý se jí ztratil ze zabezpečovacího zařízení. Pak jsem si vzpomněl na nedávnou nehodu v Moravanech a tak jsem vám raději zavolal, ať se na to podíváte,“ řekl Právu zdroj, který požádal o zachování anonymity. Autor totožnost volajícího zná.

Náměstek generálního inspektora Drážní inspekce Jan Kučera se o případu dozvěděl teprve z telefonátu redaktora Práva. „Je to pro nás nová informace, potvrdilo by to naše výhrady k činnosti zabezpečovacího zařízení obecně, ale v tomto okamžiku nemůžu událost potvrdit,“ řekl ve středu Právu.


Osobní vlak stojí na koleji, která v úterý přestala hlásit přítomnost vlakové soupravy. Foto © Milan Vojtek

Ve čtvrtek již byly k dispozici prvotní informace. „V tomto okamžiku máme potvrzeno, že se uvedená událost skutečně stala. Jakým způsobem a za jakých okolností, to teprve šetříme. Osobní vlak ze Zaječí a Mutěnic vjížděl do Hodonína na kolej 6b. V 17.21 hodin najednou zmizel z kontroly zabezpečovacího zařízení a znovu se objevil až po sedmi minutách v 17.28. Po dalších deseti vteřinách ale znovu zmizel a zařízení jej pak registrovalo až za dalších osmatřicet vteřin. Pak už fungoval dohled nad vlakem až do jeho odjezdu bez závad,“ popsal Právu situaci Kučera. Drážní inspekce šetří také, zda strojvedoucí použil pískovací zařízení. Zřejmě ne, na kolejích ale písek dle zjištění Práva byl. Údajně měl zůstat po předchozím manipulačním vlaku. „To je předmětem šetření, kdo pískoval a kde se na koleji písek objevil,“ upozornil Kučera.

Podle Federace strojvůdců ředitel odboru kolejových vozidel Českých drah Jan Paroubek vysvětluje hodonínskou událost ztrátou signalizace z důvodu lehké konstrukce motorového vozu. Podle odborníků by pak ale musely dráhy nejpočetnější motoráky vyřadit z provozu.

V době, kdy zařízení nesignalizovalo přítomnost vlaku na koleji u nástupiště, by tak mohl výpravčí klidně na stejnou kolej pustit další vlak a mohlo dojít k tragédii. A nebyla by letos první. V Moravanech na Pardubicku 19. května letošního roku při najetí lokomotivního vlaku na osobní vlak zemřel strojvedoucí samostatně jedoucí lokomotivy. Příčinou byla podle DI ztráta vodivého spojení vlaku na izolační vrstvě rozsypaného písku z pískovacího zařízení osobního vlaku, v kombinaci s chybným vyhodnocením stavu zabezpečovacím zařízením ESA 11, které umožnilo vjet na stejnou kolej dalšímu vlaku. Cele šetření pak podle DI provází různé intervence a nátlaky ze strany ministerstva dopravy a dalších institucí. K podobné situaci již po nehodě v Moravanech došlo podle železničního serveru k-report a dalších zdrojů také v Hulíně. Také případ z Hulína již DI šetří. 


Takže se můžeme ptát: Je zabezpečovací zařízení v našich železničních stanicích opravdu konstruováno a provozováno podle platných norem? A, pakliže ano, jsou ony platné normy v pořádku? Nebo jde skutečně o neuvěřitelnou shodu náhod, která je využívána v nějakém konkurenčním či jiném boji?

Tak či onak, běžného cestujícího a vlastně i strojvedoucí a další řadové provozní železniční zaměstnance zajímá otázka jediná: Začne se už dělat také něco proto, aby vlaky podobným způsobem napříště nemizely a jejich zdraví a životy nebyly podobným způsobem ohrožovány?

Titulní ilustrační snímek: V mlze mizející motorový vůz řady 810 © PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy