Slavnosti pernštejnského panství v režii šlechtičen a bert

10.7.2008 8:00 Jakub Gregor

Slavnosti pernštejnského panství v režii šlechtičen a bert

Víkend v krajině kol hradu Pernštejn patří na začátku července Slavnostem Pernštejnského panství. Na své si přijdou nejen milovníci historie, kultury, jídla a pití, ale i přislušníci podivného živočišného druhu Homo sapiens philosideronomos (OK, já vím, že je to patlanina latiny a řečtiny, ale nejlépe vystihuje druh, vyskytující se na dohled od kolejí).

Na místní trati, v jízdním řádu nesoucí číslo 251 a vedoucí z Tišnova přes Nedvědici, Bystřici nad Pernštejnem a Nové Město na Moravě do Žďáru nad Sázavou, se totiž v dané době objevují vozidla nepoměrně atraktivnější a fotogeničtější než obvyklé soupravy 714 + proměnlivý počet krabiček Btax. Pravidelné osobní vlaky jsou vedeny dieselovými lokomotivami více či méně historického rázu a mimo to nesmějí chybět ani mimořádné vlaky parní.

                    

                   Lokomotivy 475.179 a 751.001 v Nedvědici

Vloni jsme tak mohli sledovat setkání letohradského Velkého Bejčka 423.009 a brněnského Skaličáku 433.001, o rok dříve se po celé trase projel Papoušek 477.043. Pro letošní ročník organizátoří připravil další lahůdku – pod hrad Pernštejn se sjely hned dvě urozené dámy, Šlechtičny z Děčina (475.179) a Brna (475.101). Na osobácích jim sekundovaly čtyři ladnými tvary obdařené lokomotivy 749.006, 751.001, 751.002 a 751.006.

                 

                 Šlechtična 475.179 mezi Veselíčkem a Radňovicemi na sobotní cestě do Nedvědice.

                                 

                    Její brněnská kolegyně v plném nasazení stoupá do kopce pod hradem Pernštejn.

                  

                  Osobní vlak 14913 v čele s 751.004 na "Bystřickém Semmeringu".

Netřeba dodávat, že taková akce způsobila na kolejích i na přilehlých silnicích solidní šílenství, které přineslo jak spoustu hezkých a neopakovatelných zážitků, tak samozřejmě situace komické i nepříliš příjemné. Ty hezké snad dobře ilustrují přiložené fotografie, méně příjemné se určitě budou rozebírat na různých diskuzních fórech, no a za ty komické bych uvedl tu ze sobotního podvečera, kdy jsem na kraji silnice Černvír – Nedvědice čekal na příjezd vlaku 14920 v čele se 751.001, který jsem chtěl zvěčnit na známém mostě přes Svratku. V době předpokládaného příjezdu vlaku se totiž od Tišnova přihnala stříbrná škodovka, která s kvílením pneumatik zastavila cca 5 m od nás. Vzápětí se synchronizovaně otevřely všechny čtyři dveře (znáte z kriminálních filmů) a z auta vyletěly směrem k nám čtyři smyslů zbavené osoby (Chtějí nás unést nebo rovnou zastřelit?, napadlo mě v tu chvíli. Naštěstí v ruce neměly zbraně, ale foťáky). Dvě z nich se při obíhání auta bočně srazily a málem spadly z blízkého srázu do louky pod námi, nicméně během cca pěti sekund zaujaly za mohutného dusotu postavení kolem mě a kolegy. Asi tak přibližně 2,38 s poté vyjel z mostu Os 14920, na který jsem, fascinován touto podívanou, téměř zapomněl. Vzápětí se kolem ozvala zběsilá kulometná palba digitáních zrcadlovek, která přehlušila i zvuk motoru lokomotivy. Ta trvala jen pár vteřin, po nichž dotyčná čtveřice s hysterickým řevem "stihneme je ještě na přejezdu" opět naskákala do auta a odjela. Jen mě tak napadlo, pokud s pod podobným stresem někdo jezdí celý víkend, jestli si tu akci aspoň trošku užije…;-) (Pozn.: pánové, poznali jste se?;-)) 

                    

                     751.001 přijíždí v sobotním podvečeru do Nedvědice.

Jelikož jsem si v předstihu uvědomil, že se nedá stíhat všechno, zaměřil jsem se především na lokomotivu 475.179, která je na jižní Moravě přece jen exotickou návštěvou. Samozřejmě jsem nenechal bez povšimnutí ani její kolegyni 475.101 a všude kolem burácející Bardotky, ale musím se přiznat, že diesely jsem bral opravdu jen jako zpestření a nikoliv jako důvod k davové hysterii:-). Děčínská pára v sobotu absolvovala trasu Jihlava – Nedvědice – Brno a dále večerní jízdu z Brna do Nedvědice a zpět. V neděli pak vyrazila z jihomoravské metropole zpět do Nedvědice a Jihlavy, přičemž ještě odvezla polední osobní vlak Nedvědice – Bystřice nad Pernštejnem a zpět.

                      

                     Půlnoční příjezd 475.179 do Brna hl. n.

                   

A druhý den opět vzhůru do kopců (Bystřice nad Pernštejnem). Silnice vedoucí kolmo na trať je v tuto chvíli prakticky neprůjezdná.

Její prototypová sestra logicky absolvovala program komplementární, s výjimkou večerní jízdy, která se již v neděli nekonala. S oběhem historických souprav to bylo trošku jinak, protože se v Nedvědici nekřižovaly, ale vracely se do svých výchozích stanic. Mezi Brnem a Nedvědicí tak po oba dny pendlovala kapacitně prostornější sestava šesti "Bai-ek" z Lužné u Rakovníka, zatímco z opačné strany přijela souprava šesti rybáků se suvenýro-služebně-občerstvovacím vozem. A když už jsem u těch řazení, tak ještě dodám i pravidelné osobní vlaky: 751.001 + 3 Bam, 751.002 + 3 Bmx, 751.004 + Zsr + 3 Bam, 749.006 + 4 Bdmtee.

                  

         475.179 odjíždí z Rožné. Silnice vedoucí podél trati je v tuto chvíli pro změnu prakticky neprůjezdná.

Akce přitáhla velkou pozornost nejen fotografů, ale i obyvatel obcí ležících na trati 251. Určitě pro ně muselo být úžasné divadlo, když jim před barákem zastaví 10 aut, z nichž vyskáčou blázni s foťáky, polovina z nich navíc rozestaví (nejlépe doprostřed silnice) žebříky, štafle, schůdky, bedýnky a další "povyšující" předměty, pokácí a posekají půlku přilehlých a překážejících stromů, křovin a travin, pak si vyfotí "obyčejný" motorový vlak a vzápětíse kolona vzájemně si překážejících a nadávajících řidičů žene dál.

                                            

                                                    I letos se šotoušů urodilo požehnaně…

                  

                   Eine perfekt Fotoausgestaltung aus Deutschland (mám to správně?;-))

Nevím, nakolik se návštěvníkům SPP líbily výstavy, hradní program či koncerty Ewy Farne a Olympiku. Pro železniční fanoušky to však byla nepochybně parádní akce, za kterou je určitě třeba vyjádřit uznání a díky. Osobně bych také poděkoval sluníčku, že v klíčových momentech nezklamalo a osobám blízkým za doprovod a toleranci;-).

                 

                  749.006 v čele Sp vlaku Pernštejn projíždí kolem obce Černvír

                

                 751.002 mezi Bystřicí nad Pernštejnem a Rozsochami.

A jak je už zvykem, na závěr ještě malý bonus, pro ty, kdo to chtějí vidět i slyšet

 

Súvisiace odkazy