Métro du Sahel: Skanes

30.6.2008 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Métro du Sahel: Skanes

Letošní obvyklý červnový výlet za sluncem a slanou vodou mne zavedl opět do Tuniska. Už před časem jsem vás zde otravoval seriálem o tuniských metrovkách, ale v tomto případě to bude trochu jinak. Usmyslel jsem si projet celou trať Sousse – Monastir – Mahdia a podrobněji se podívat na některé její zajímavosti. Že mi to nevyšlo zcela podle mých záměrů, to vám vyjevím až v posledním dílu této pentalogie.

 
 
O hotelovém balkónu

Když se člověk vydá na dovolenou s cestovní kanceláří, tak si může zvolit parametry pobytu podle svých tužeb i (zejména finančních) možností, Jen jeden z nich ovlivnit zpravidla nelze – polohu přiděleného pokoje a tedy výhled z něj.V tomto směru jsme si nemohli letos opravdu stěžovat – ani má drahá polovička, ani má maličkost. Recepce hotelu Skanes El Hana k nám byla natolik přívětivá, že jsme se mohli z balkónu dívat nejen na moře, palmové zahrady či opodál pasoucí se velbloudy, ale také na poměrně dlouhý úsek železniční trati.

Že šlo o trať v úvodním odstavci zmíněnou, netřeba asi zdůrazňovat. V důsledku toho jsem mohl sledovat provoz mezi zastávkami metra Sahline Sabkha a Les Hôtels, které obsluhují hotelovou zónu Skanes, v naprostém pohodlí, u kávy a ... (no, prý se tady o nějakých zlozvycích nemá psát). Ve skutečnosti jsem měl před očima přímo tarifní střed trati Sousse Bab el Jedid - Monastir, protože z obou zmíněných zastávek je cena jízdenky do příslušné koncové stanice shodná. (A když jsme u ní, tak také velice příznivá – 500 milimů, tj, asi 7.- Kč. Za to se u nás svezu vlakem něco přes kilometr a městskou dopravou ani metr.)

03.06.2008 - Skanes: hotel Skanes El Hana a naše balkóny (s prostěradlem a ten vlevo) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Nicméně, i když sledovat a fotografovat z balkónu vláčky jezdící po hrázi vedoucí přes saliny bylo pohodlné a svým způsobem i zajímavé, nebylo to jaksi to pravé ořechové. A tak jsem se pochopitelně už v první fázi svých výzkumů sahelského metra vydal na obě zmíněné zastávky a přilehlé traťové úseky pořídit něco fotografických záběrů obvyklejšího druhu. A nezůstalo jen u toho, přitažlivější bylo do vlaku také nastoupit a svézt se. Leč o cestování pojednají až další díly této minisérie, k níž je tento článek jen nezbytným úvodem.

O trati Métro du Sahel

Její oficiální pojmenování ve struktuře SNCFT je Banlieue (francouzsky předměstí, tedy příměstská trať) du Sahel, avšak na plánech a informačních tabulích najdete výhradně označení métro. Pojem metro označuje systém metropolitní dopravy (métro od métropolitaine), který nemusí být nutně podzemní, jak je to chápáno (vlivem převzetí francouzského názvu podzemní dráhy přes ruštinu) u nás.

03.06.2008 - Skanes: pohled z balkónu hotelu Skanes El Hana na Sahline a jednotku YZ-E jako vlak 510 Mahdia - Sousse Bab el Jedid  © PhDr. Zbyněk Zlinský

Sahel je "název krajinného typu v Africe na jižním okraji Sahary. Zahrnuje pás stepí a savan táhnoucích se napříč kontinentem od západu k východu, na území Mauritánie, Senegalu, Mali, Burkiny Faso, Nigeru, Čadu, Súdánu a Etiopie", jak nás poučuje Wikipedie, ale také "historická arabská oblast Tuniska kolem svatého města Kairouanu. V dnešní době je Sahel znám spíše svými hotely na pobřeží kolem Sousse a Monastiru.", jak se můžeme dovědět zase jinde.
 
Trať o běžném tuniském rozchodu 1 000 mm mezi městy Sousse, Monastir a Mahdia byla uvedena do provozu ve dvou etapách v letech 1984 (Sousse – Monastir) a 1987 (Monastir – Mahdia). Její celková délka je 65 km a je jako jediná tuniská železniční trať elektrizována, a to střídavou soustavou 25 kV /50 Hz. Trať byla projektována jako dvojkolejná s levostranným provozem, ale poslední úsek mezi Moknine a Mahdií je zatím stále ještě jednokolejný. Leží na ní čtyři nádraží (gare - Monastir, Moknine, Bekalta a Mahdia) a 26 stanic (station) a zastávek (halte).

10.06.2008 - Skanes: jednotka YZ-E-001 přijíždí jako vlak 509 Sousse Bab el Jedid - Moknine do zastávky Les Hôtels © PhDr. Zbyněk Zlinský

Pro osobní provoz na trati dodala maďarská lokomotivka Ganz-MÁVAG v roce 1984 šest trojdílných elektrických jednotek řady YZ-E o výkonu 1 670 kW a maximální rychlosti 110 k/hod. Vzhledem k tomu, že uvedený počet těchto vozidel nestačí k zajištění provozu na trati, jsou zde kromě nich nasazovány také vratné soupravy nezávislé trakce, složené z lokomotiv 040-DK (Montreal Locomotive Works, 1976), vložených vozů a řídicích vozů řady YB 39 Dtyfs (obé Ganz-MÁVAG).
 
Na trati lze však potkat i hnací vozidla další, především lokomotivy řady GT-18 (značeny 91 91 0 000 551 až 571) v čele jednoho páru vlaků kategorie DClim (train direct climatisé à réservation) mezi Tunisem a Mahdií a příležitostně i "šestikoláky" řady 060-DI s nákladními vlaky či posunovací lokomotivy řady 040-DM v roli záložních strojů. Kromě toho jsou zde k vidění i různé samohybné železniční mechanismy k údržbě traťového svršku a trakčního vedení, z nichž je část deponována v železniční stanici Monastir.
 
05.06.2008 - Skanes: zastávka Les Hôtels - vlak 538 Monastir - Sousse Bab el Jedid s lokomotivou 040-DK-90 na postrku a řídicím vozem řady YB 39 Dtyfs © PhDr. Zbyněk Zlinský
 
Po trati projede od rána do večera 45 vlaků metroplitní dopravy (v letní sezóně o něco více), které denně přepraví celkem 22 tisíc cestujících. Podle starších údajů tuniské vlády trať Banlieue du Sahel v letech 2002 - 2004 odvezla 7 miliónů cestujících. Pro srovnání příměstská trať hlavního města Banlieue Tunis vykázala za stejné období 27 miliónů a zbytek SNCFT (tedy Grandes Lignes) jen asi 16 miliónů pasažérů.
O zastávkách ve Skanes

Přímo v hotelové oblasti Skanes mezi Sousse a Monastirem jsou situovány dvě zastávky metra - L'Aéroport a Les Hôtels. Zastávka Sahline Sabkha leží na kraji města Sahline, ale neslouží jen jeho obyvatelům, nýbrž také hostům hotelů ze západní části Skanes. Je od nich velice snadno dosažitelná po nedávno opravené hrázi přes saliny. My jsme měli na zastávky Les Hôtels a Sahline Sabkha zhruba stejně daleko a volili jsme mezi nimi podle toho, kterým směrem jsme se ze Skanes vydávali. Nalézt obě zastávky není žádný problém – na křižovatkách ve Skanes nechybí standardní směrové tabule SNCFT s nápisem STATION METRO.

03.06.2008 - Skanes: směrovka k zastávce Sahline Sabkha na křižovatce nedaleko hotelu Skanes El Hana © PhDr. Zbyněk Zlinský

Na zastávku L'Aéroport jsem se nedostal (myslím tím, že jsem na její nástupiště nohou nevstoupil), takže jsem ji jen letmo zdokumentoval z vlaku při jejím projíždění. Leží v bezprostřední blízkosti mezinárodního letiště Monastir-Habib Bourguiba a zajišťuje tak velice pohodlný způsob přípojného cestování k letům. Podle toho, co jsem si všiml, využívají tohoto způsobu transferu také lidé zjevně po železnici cestující s přestupem z vlaků Grandes Lignes v Souse popř. Monastiru.

Zastávka Les Hôtels je tvořena pouhými dvěma nástupišti s přístřešky na průběžné dvojkolejné trati. Přístřešek u koleje ve směru Mahdia/Monastir – Sousse je opatřen také výdejnou jízdenek, která je však obsluhována zřejmě jen ve špičkách. Pokladní hodiny tu uvedeny nejsou a pokladníka jsem zde zahlédl pracovat jen jednou. Přístup k zastávce od hotelové zóny Skanes je po přechodu přes velice frekventovanou čtyřproudou silnici, ze strany letiště je příchod mnohem bezpečnější a pohodlnější.

Oblast Skanes se zastávkami trati Métro du Sahel na fotomapě Google - ZOBRAZ!

Zastávka Sahline Sabkha má na rozdíl od předchozích podobu malé železniční stanice s kolejovými spojkami a jednou manipulační kolejí. Kromě přístřešků na nástupištích je zde také malá staniční budova s trvale obsluhovanou pokladnou a napájecí stanice. Podle stavu výhybek, výkolejek a samotné třetí koleje lze usoudit, že k jejich využití nedošlo už velice dlouho – pokud vůbec kdy. K zastávce vede oficiální přístupová cesta od města Sahline, pro cestující přicházející od Skanes se nabízí neoficiální pěšina od blízkého přejezdu podél trati.

Na závěr této části připojím dvě poznámky obecnější: Názvy stanic a zastávek jsou na jejich tabulích mnohdy poněkud jiné, než uvádím (což plyne z nejednotného přepisu arabštiny do francouzštiny). Já jsem se držel názvů používaných v jízdním řádu SNCFT, ale i tady najdete rozdíly mezi jeho tiskovou podobou a intrenetovým vyhledávačem spojení. Pokud jde o pojem zastávka, v této reportáži jej používám v našem pojetí, nikoliv podle nepříliš jasného tuniského rozlišení mezi stanicí a zastávkou.

15.06.2008 - Sahline: zastávka Sahline Sabkha © PhDr. Zbyněk Zlinský

O jiných způsobech dopravy

Delegáti cestovních kanceláří při úvodních setkáních s novými účastníky pobytových zájezdů vypočítají také dopravní možnosti dané lokality, ale téměř pravidelně zapomínají právě na eventuální železniční dopravu. Také tentokrát o metru nepadla ani zmínka (na rozdíl od světlé výjimky, kdy je sice před několika lety delegátka do svého povídání zahrnula, ale domnívala se, že je úzkorozchodné na rozdíl od hlavních tratí). Ale možná je tento informační deficit charakteristický jen pro cestovní kanceláře naše – ve vlacích jsem se totiž poměrně hojně setkával s Evropany hovořícími zejména německy, ale také třeba polsky.

Nicméně nebuďme nadměrně vlakofilní a zmiňme aspoň letmo další možné způsoby veřejné dopravy v lokalitě Skanes:

Autobusy metropolitní dopravy státní společnosti Société de Transport du Sahel jezdí kolem hotelů, u nichž sice jsou zastávky s přístřešky (bez jízdních řádů), ale zastavují také na znamení v podstatě kdekoliv, nastupuje se zadními dveřmi, u nichž sedí průvodčí. Jízdné je srovnatelné s metrem. O autobusech dálkových se zde nezmiňuji, protože Skanes neobsluhují.

13.06.2008 - Skanes: příklad dopravy - kočár a taxíky před hotelem Skanes El Hana © PhDr. Zbyněk Zlinský

Taxi jednotné žluté barvy postávají před hotely a projíždějí nepřetržitě po silnicích. A vyzývavě houkají na pěšky se pohybující občanstvo, popř. též zastavují a nabízejí svezení. Jsou ve srovnání s našimi levné a tudíž hojně využívané.

Louage (odborně též taxi collectif) je specifikum nejen severní Afriky, ale také Orientu. Vozy pro maximálně 5 cestujících barvy bílé s červeným pruhem zajišťují především meziměstskou dopravu sběrným způsobem. Nabírají cestující pro danou trasu tak dlouho, až jsou pokud možno plné – a potom je zase postupně vysazují, i za cenu zajížděk.

13.06.2008 - Skanes: příklad dopravy - autobus nejede, tak vítězí na zastávce u hotelu Amir palace louage © PhDr. Zbyněk Zlinský

Tuk-tuk je v podstatě import z jihovýchodní Asie, kde především jsou tyto tříkolové taxíky na motocyklové bázi jako moderní verze původní rikši naprosto běžné. V Tunisku, kde chybí hlavní důvod jejich masovosti v původní domovině (hbitost pohybu v přelidněných ulicích), jsou spíš jen turistickou atrakcí, nejezdí tady jako taxíky, ale po stanovené trase mezi koncovými zastávkami.

Turistické vláčky (train turistique) jsou další takovou atrakcí, Jezdí nepříliš často podle pevného jízdního řádu mezi označenými zastávkami. Jeden z nich, jezdící 3x denně ze Skanes do centra Monastiru a zpět, má výchozí zastávku (a také „depo“) přímo na nádvoří hotelu Skanes El Hana.

 12.06.2008 - Skanes: příklad dopravy - kočár, louage a 2x tuk-tuk © PhDr. Zbyněk Zlinský

Kočáry (calèche) patří sice také k zábavným způsobům dopravy téměř výhradně pro cizince, ale jejich kočí se v turistické zóně chovají obdobně jako taxikáři – postávají se svými vozidly před hotely nebo pojíždějí po silnici a nabízejí své služby nedomorodě působícím pěšákům.

O jedné železniční nehodě

Až při shromažďování doplňujících podkladů pro tento článek jsem objevil na internetu zprávy o tom, že ve stanici Les Hôtels došlo dne 23.6.2008 (tedy týden po našem návratu) ve 14:40 hod. k železniční nehodě. Lokomotiva řady GT-18 jedoucí kratším představkem napřed v čele vlaku DClim 5-22/59 Tunis Ville – Mahdia najela zezadu na stojící jednotku YZ-E na o půl hodiny opožděném vlaku 527 Sousse Bab el Jedid – Mahdia.

07.06.2008 - Skanes: zatím ještě nepoškozená jednotka YZ-E-006 jako vlak 530 Mahdia - Sousse Bab el Jedid opustila zastávku Les Hôtels © PhDr. Zbyněk Zlinský

Výsledkem srážky byly značné škody na obou vozidlech a 42 lehce zraněných pasažérů, kteří utrpěli vesměs jen odřeniny a psychický šok. Strojvedoucí lokomotivy byl hospitalizován. O příčinách nehody se původní zpráva TAP nerozepisuje, avšak uvádí, že regionální guvernér s příslušnými orgány přijme opatření ke zvýšení bezpečnosti na trati.

Podle publikovaného nepříliš zřetelného snímku z odstraňování následků nehody se dá usoudit, že postiženou byla bohužel právě jediná relativně nedávno opravená a novým lakem opatřená jednotka inventárního čísla 006, konkrétně její čelní vůz YZ-E-006B s oddílem první třídy.

10.06.2008 - Skanes: vlak 512 Bekalta - Sousse Bab el Jedid s lokomotivou 040-DK-90 na postrku a řídicím vozem řady YB 39 Dtyfs opouští zastávku Les Hôtels © PhDr. Zbyněk Zlinský

Poznámka na závěr:

Pokud někomu bude připadat připojená fotogalerie trochu nudná a nepříliš mašinková, pak vězte, že ty následující budou už mnohem pestřejší. Ve Skanes toho krom hotelů, pláže a života na ní moc není...

Prameny a odkazy:
  1. Société Nationale des Chemins de Fer Tunisiens
  2. SNCFT
  3. SNCFT - Société Nationale des Chemins de Fer Tunisiens
  4. SNCFT locomotives and shunters
  5. Soussa's Metro Du Sahel Thread - SkyscraperCity
  6. Investissement dans les services
  7. Transport en Tunisie - Wikipédia
  8. Agence Tunis Afrique Presse
  9. Métro du Sahel Tunisia Watch

Titulní snímek: Stroj 91 91 0 000 551-2 v čele DClim 22-5/70 Mahdia - Tunis Ville projel dne 7.6.2008 zastávkou Les Hôtels © PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy