Ze slovenské hranice do Prahy za 24 hodin

26.6.2008 17:57 Milan Vojtek

Ze slovenské hranice do Prahy za 24 hodin

Žádný Pragotron v zemi asi nedokázal přesně vyčíslit zpoždění rychlíku 1202 Jadran, který měl podle jízdního řádu ve středu krátce po dvacáté hodině zastavit na pražském hlavním nádraží. Ve skutečnosti se tak stalo až ve čtvrtek a rychlík do cíle dorazil už bez cestujících.

Na své cestě totiž rychlík ze Splitu nasbíral 1 152 minut zpoždění. Z toho 1 094 na území ČR

Lanžhotem totiž projel se zpožděním 58 minut a zhruba s hodinou pokračoval dál. Aždo úseku mezi stanicemi Světlá nad Sázavou a Leština. “Najednou všechno zhaslo. Spadlo napájení troleje, zhasla návěstidla autobloku a stáli jsme. Pak jsem se dozvěděl, že někde za námi spadlo trolejové vedení,” řekl strojvedoucí vlaku. Trať nebyla průjezdná a až po dlouhých hodinách čekání dokázala k vlaku přijet dieselová lokomotiva, aby s ním dojela do stanice Vlkaneč. “Měl jsem v té době za sebou čtrnáct hodin ve službě, takže bylo nemyslitelné, abych jel dál. Pro mě tam služba skončila, zamkl jsem lokomotivu a odevzdal klíče výpravčímu. Když jsem se ptal na cestující, bylo mi řečeno, že pro ně jedou autobusy z Kolína,” dodal strojvedoucí. Jak se ukázalo, autobus skutečně přijel, protože ve Vlkanči zůstal vlak, který ovšem stejně bylo zapotřebí dostat do Prahy.

Nejschůdnějším řešením se zdálo odvléct jej zpět do Havlíčkova Brodu a pokračovat do Prahy náhradní trasou přes Chrudim do Pardubic. Podruhé tak Jadran dojížděl z Havlíčkova Brodu s dieselovou lokomotivou a zpožděním více než patnáct hodin. Než přijel do Pardubic, zpoždění ještě narostlo a na trati se dále zvyšovalo. Po příjezdu na hlavní nádraží v Praze měl Jadran 1 152 minut (více než devatenáct hodin) zpoždění. Při součtu s plánovanou jízdní dobou od slovenské hranice u Lanžhota do Prahy za 4.20 hodiny je to potřeba téměř jednoho dne (23.32) na ujetí 324 kilometrů.

Problémů bylo samozřejmě mnohem víc a provoz si vyžádal další mimořádnosti. Jen na dokreslení, aby nenastal totální chaos v obratech lokomotiv, vyměnila si třeba Pannonia a Eurocity Jaroslav Hašek lokomotivy v Českém Brodě, místo v Praze. Rychlík Pannonia a další jely z Brna do Prahy místo přes Vysočinu přes Českou Třebovou a podobně.

Považuji za nutné připomenout, že původcem zpoždění není "šlendrián na dráze, ale řádění živlů.

 

 

Jadran                                    plán                  skutečnost                  zpoždění

Dne 25.6.

Rusovce (hranice H/SK)            13.50                       14.53                     + 63

Lanžhot (hranice SK/CZ)           15.37                       16.35                     + 58

Havlíčkův Brod                         17.58                 cca 19.08                cca + 70

Mezi stanicemi Světlá nad Sázavou a Leština vlak uvázl na trati

Vlkaneč                                   18.30                 cca 24.00                cca + 330

Ve stanici Vlkaneč zůstal odstaven do doby, než bylo možné jej odtáhnout alespoň zpět do Havlíčkova Brodu, kde následoval nový odjezd na odklonovou trať přes Chrudim.

Dne 26.6.

Havlíčkův Brod                    25.6.v 17.58            cca 26.6. v 9.40       cca + 942

Ve stanici Pardubice nelze zpoždění přesně vyčíslit, rychlík Jadran tudy nejezdí

Kolín                                   25.6. v 19.11                26.6. v 14.27      + 1 156

Praha hl.n.                           25.6. v 20.04               26.6. v 15.16      + 1 152

Poznámka autora. časy, které nebylo možné ověřit, jsou uvedeny s označením cca.

 

Rychlík Jadran v Břeclavi - Ilustrační foto archiv Milan Vojtek