Noc múzeí a galérií 2008

21.5.2008 8:00 Ivan Wlachovský

Noc múzeí a galérií 2008

Tak ako každý rok, v polovici mája, tak aj tento krát sa uskutočnila tradičná celoeurópska „Noc múzeí a galérií“. Ani nebolo treba dlho rozmýšľať, aby padlo rozhodnutie, že VLAKY.NET sa tiež zapoja aktívne do tejto akcie.

 

 

Ráno sme s wlachom naložili do našej „okane“ plný kufor DVDéčiek, prehrávač, reproduktory, predĺžovačky, notebooky a vôbec všetko, čo je potrebné k tomu, aby sme mohli v Múzeu dopravy urobiť kino. Naša prvá cesta však viedla do areálu MDC na bratislavský Rendez. Po príchode sme sa začali rozhliadať, že čo je tu nové. Okrem dymiacej Uhranky, ktorá sa chystala na nápor návštevníkov bolo jasné, že Rendez sa pripravuje už na „Zraz“.

Na prvý pohľad zaujme novučičko postavený zauhľovací žeriav a čulý pracovný ruch v trubkárni. Nebolo ani veľa času, aby sme všetko popreliezali. Akurát sme obzerali novo zrekonštruovaný kyseliňák, keď za našim chrbtom hlasitým húkaním oznamoval príchod prvý historický vláčik, ktorý premával dnes na trase Bratislava hlavná stanica – Bratislava východ, priamo do areálu MDC.

Prvý pohľad naznačil, že „sólo“ motor je málo. Pokiaľ sa dav návštevníkov rozbehol po pľace, tak v pozadí sa narýchlo vybavovala možnosť ďalšiu jazdu absolvovať aj s privešákom. Vzhľadom na prebiehajúcu výluku perónu číslo 3 na bratislavskej hlavnej stanici nebolo celkom isté, či to bude možné. Známe „Keď sa chce, všetko sa dá“ sa potvrdilo aj v tomto prípade. Medzičasom sa rozbehli rendezské aktivity.

Uhranka vozila záľahy detí po dezinfekčnej koľaji, drezinovlak zas smeroval k bývalému starému depu. Šliapacia drezina bola tiež v kurze.

Ukázalo sa tu množstvo známych tvárí. Všetci boli zvedaví, že čo sa chystá k Zrazu a došli na špionážnu prehliadku. Nastala chvíľka, keď motorák opäť odchádzal na hlavnú stanicu aby odviezol a doviezol ďalšiu várku zvedavcov. Pre nás nastala chvíľka oddychu na nabratie nového dychu. Chlapci od Uhranky nazbrojili vodu a mašinku opäť preposunovali na „sračkovú“ koľaj. To už sa hlásil motor s novou várkou cestujúcich a celý scenár sa opakoval. Nás pomaly začal tlačiť hlad a čas. Zbalili sme sa a po krátkej obedovej prestávke sme sa premiestnili do Múzea dopravy na Šancovej ulici.

Už sme boli očakávaní a tak stačilo niekoľko minút na to, aby sme zmajstrovali improvizované kino. Veru diváci sedeli na svojich miestach skôr, ako sme boli schopní začať premietať. Po úvodnom chvate sa všetko rozbehlo tak ako malo. Stoličiek bolo poväčšinou menej ako divákov. To bola pre nás dobrá správa. Popri starých dobrých klasikách z dielne VLAKY.NET sme si dovolili premietnúť aj filmy z dielne KHT, respektíve Ondra 754. Klasický úspech mali naše videá o železničnej trati z Mlyniek do Telgártu. Z premiér sa dostalo opakovaniu filmu o národnej kultúrnej pamiatke Pohronská Polhora – Tisovec a aj filmu o zimnej jazde rýchlika R811 Horehronec z Telgártu do sedla Besník.

Kino sa striedavo zapĺňalo a vyprázdňovalo. Konkurenciu okrem exponátov múzea mu robila hlavne Uhranka, ktorú medzičasom premiestnili klubisti z KPHZD Bratislava do koľajiska múzea. Dlhý predlhý rad detičiek a ich rodičov čakal na možnosť zviesť sa pár 100 metrov parným rušňom. Mnohí sa divili, že budúci víkend bude jazdiť opäť parný vlak, aj s celodenným programom, na trase Bratislava hlavná stanica – Bratislava Lamač – Bratislava východ – Podunajské Biskupice – Bratislava hlavná stanica.

Film striedal film. Viac-menej sme už hrali na želanie. Nasledovali filmy z Čierneho Balogu 2006, GP 2005, z dlhších filmov Nové Mesto nad Váhom – Vrbovce. Nové, prvý krát verejne produkované filmy o výprave VLAKY.NET do Bujanova, Cyklovlak do Podhradia, parná nostalgia z Myjavy. Film, ktorý sme točili s M@jom o Červenom moste. Aj po Slovenskom Semeringu sme sa previezli. Nasledovala jazda z Handlovej do Hornej Štubne. Nasledovali preteky parných rušňov vo Zvolene 2007. Začiatkom mája 2008 sa uskutočnilo otvorenie sezóny v Čiernom Balogu. Vrátili sme sa na rozhranie Slovenského Raja a Nízkych Tatier.

Ani sme sa nenazdali a hodinky sa prehupli dvadsiatou druhou hodinou. Konečne nás poctila návštevou aj zvyšná časť našej rodinky, ktorá mala dnes bohužiaľ vlastný program. Víchrica a Uragán sa okamžite stratili v huriavku múzea. Na stole sme pozbierali a potom aj rozdali posledné drobné darčeky, ktorými nás sponzorsky vybavili zo ŽSR. Tesne pred 23 ťou hodinou sme skonštatovali, že je pravý čas zbaliť kino a odobrať sa domov.
Čo dodať? Snáď len to, že sa opäť v kine stretneme zhruba za mesiac na Zraze, alebo o rok v múzeu dopravy.

Foto: © Jakub Wlachovský
Video: © Pio & Uragán

Galéria

Súvisiace odkazy