Prebúdzanie KATKY 2008

9.5.2008 8:00 Igor Molnár

Prebúdzanie KATKY 2008

Už niekoľko rokov patrí jeden z aprílových víkendov v košickom depe prebúdzaniu parnej úzkorozchodnej krásavici U 36.003 z jej zimného spánku. Nebolo tomu inak ani tohto roku, keď v dňoch 26.-27. apríla 2008 ožilo tunajšie depo. Všetko sa to začalo už v piatok, 25.4.2008 keď do metropoly východného Slovenska smerovali od západu a severu návozy rôznych historických HDV.

V piatok ráno som sa teda vybral do Hanisky pri Košiciach privítať návoz od Zvolena a zdokumentovať i vozidlá z miestneho depa. Partia z Klubu historických koľajových vozidiel /KHKV/ v Haniske pri Košiciach vyposunovala do stanice MAGDU M 131.1125 spoločne s KARKULKOU 726 082-1 a čakala  na príchod Zvolenčanov. Tí trochu meškali, ale to vôbec nevadilo. Po ich príchode sa v stanici na konci návozu trochu poposunovalo s vozidlami a po krátkom čakaní sa tento vlak rozbehol dolu do Košíc. Po príchode do stanice nasledovala krátka porada a už sa začalo s posunom do depa. Pre každé vozidlo bola určená koľaj a tak to išlo pomerne hladko. Popoludní sa k prenasledovaniu návozov od severu pridal i karel.f s terčíkom a tak sme sa spoločne vybrali na zastávku vo Veľkej Lodine. Aj napriek informáciám, ktoré sme mali k dispozícii sme  to stihli len tak-tak. Scenár z dopoludnia sa zopakoval. Návrat do depa a zdokumentovanie pristavovaných vozidiel na koľaje miestnej rotundy. Potom už len čakať na príchod nášho kamaráta Janeka z Poľska a urobiť nejaké nočné zábery. Piatkový deň sa pomaly končil a tak nám neostávalo nič iné len sa rozlúčiť a rozísť sa domov.

V sobotné krásne slnečné ráno sme si privstali, aby sme si v pokoji mohli nafotiť vystavené vozidlá. S pribúdajúcim časom počet starších i mladších obdivovateľov rástol až sa priestor okolo točne úplne zaplnil. Zelený Anton 486.007 sa postaral o návoz návštevníkov z okolia Prešova. Malý Býček 422.0108 mal pri jazde do Trebišova opäť smolu. Verím, že do tretice na budúci rok bude všetko  klapať tak ako má. Asi najväčšiu pozornosť prítomných vzbudil príchod moderného rušňa OBB 2016 100-6.
Príhovory predstaviteľov ŽSR a mesta boli tentoraz kratšie a tak sa na pódiu dal väčší priestor detskému súboru, ktorý vyrozprával príbeh o KATKE. Ten zaujal hlavne najmenších návštevníkov. Zapálenie symbolického ohňa v kúrenisku KATKY odštartovalo i rušňoparádu, ktorá sa tradične teší najväčšiemu záujmu. K zhliadnutiu bolo i koľajisko veľkosti TT vo vozni modelárov z Komárna, výstava napodobenín rušňov z nepotrebných súčiastok, predaj železničnej literatúry a pod. Trošku v ústraní, ale veľmi vydarenou bola i prezentácia modulového koľajiska veľkosti H0 od košických modelárov. Títo sa prezentovali počas víkendu v priestoroch železničnej stanice. 

Nedeľný program priniesol taktiež zaujímavú ponuku. Hneď zrána to bol odchod mimoriadneho vlaku s rakúskymi cestujúcimi, kde sa v závese ukázal HERKULES 2016 100-6 OBB. Mnohí sa ale tešili na súbežnú jazdu 486.007 a Tr 12-25 z Kostolian do Košíc. Spoločne s našimi poľskými priateľmi sme najprv zdokumentovali jazdu parného vlaku z Margecian na zastávke vo Veľkej Lodine a pri vjazde do žst. Kysak a následne i druhého parného vlaku z Prešova pri Trebejove. Súbežnú jazdu sa nám podarilo zachytiť pri výjazde z Ťahanovského tunela. Po návrate do depa sme prijali pozvanie na obed do vozňa PKP. (Janek, ešte raz veľká vďaka za pohostenie a pozvánku do Chabówky.) V priateľskej debate sme sa dozvedeli i o ďalšej akcii o ktorej sa dozviete v samostatnej reportáži. Prezradím len toľko, že to bude článok o jazde Hurvínkov u našich južných susedov, ktorú sme absolvovali 1. mája. Na záver stretnutia sme ešte zorganizovali spoločné fotenie v uniformách pred parným rušňom PKP. Po ňom sme sa ešte poprechádzali po depe a večer po perfektne strávenom víkende rozpŕchli domov.

Čo dodať na záver? Snáď len toľko, že to bola opäť príležitosť stretnúť sa so známymi, či už zo Slovenska alebo i spoza hraníc. Spoločný záujem o železnicu a jej históriu vzdialenosti medzi nami zmenšuje. Už teraz sa teším na stretnutie s mnohými opäť o rok. Dovidenia teda priatelia v roku 2009!

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy