Tovačovka v závětří Emmy

7.3.2008 8:00 Rosťa Kolmačka

Tovačovka v závětří Emmy

Stejně jako v loňském roce, rozhodli jsme se s kolegou Jirkou Strumienským také letos udělat jízdu s motorovým vozem řady 842 po jinak minimálně využívané lokálce do Tovačova a udělat takové symbolické "odemykání lokálky" před letošní vlakovou sezónou (vozba štěrku a mimořádné osobní vlaky na akce v srpnu, září a říjnu). Pro maximální snížení ceny jízdy jsme opět využili hodinového prostoje vozu řady 842 v Kojetíně mezi vlaky Os3100 a Sp1649 z a do Valašského Meziříčí.

 


Dne 1.3.2008 ráno se nás ve voze 842.019 na kojetínském nádraží sešlo zhruba 40, přičemž z přihlášených 45-ti cestujících se zhruba 10 lidí omluvilo, zase ale přišlo několik cestujících, kteří předhlášeni nebyli. Už v Kojetíně nás velmi potěšilo, že nám z pětice valašskomeziříčských vozů řady 842 pro jízdu vyšel vůz 842.019, který v Tovačově ještě nebyl (loni jely vozy 011 a 025).

Tovačov, 1.3.2008: 842.019-2 © Rosťa Kolmačka

Počasí při konání akce už asi nikoho nepřekvapilo, protože bylo na chlup stejné, jako při obou loňských jízdách s Quattrem - tedy v Tovačově skoro tma, cestou vyjasňování a po příjezdu do Kojetína naplno vysvitlo slunce - jako vždy. I když se bezprostředně po jízdě jevili všichni spokojeně, určitě to leckomu líto bylo. Avšak věřím, že po tom co přišlo v poledne (tma a bouřka s vichřicí a krupobitím), bylo každému jasné, že jsme mohli dopadnout mnohem hůře, takže úspěšná akce to ROZHODNĚ BYLA !

Tovačov, 1.3.2008: 842.019-2 © Rosťa Kolmačka

Na tomto místě je třeba podotknout, že právě na čas konání jízdy média předpovídala orkán Emma, nicméně v rozlehlé rovině Hané větry nikdy nedosahují takové rychlosti jako v horách nebo zvlněné krajině, kde kopce vytváří větru koridory a zvyšují tak jeho rychlost. Na toto jsem většinu přihlášených účastníků před jízdou upozornil a naštěstí se jich opravdu s ohledem na počasí odhlásilo jen minimum. Realita byla tedy taková, že při jízdě panovalo z části bezvětří a z části foukal slabý vítr, který měl do orkánu hodně daleko.

U Oplocan, 1.3.2008: 842.019-2 © Rosťa Kolmačka

Ve vlaku panovala přátelská a pohodová atmosféra; z Kojetína jsme jeli bez zastavení až do Tovačova, kde si cestující pořídili několik snímků pomalu stanicí projíždějícího vozu, další zastavení se (poprvé) odehrálo na souběhu se silnicí mezi bývalou zastávkou Oplocany a bývalou HL Skašov, kde po samovratné výhybce z tovačovské trati odbočuje vlečka do štěrkoven. Poslední zastavení se nemohlo uskutečnit nikde jinde než v zastávce Lobodice.

Lobodice, 1.3.2008: 842.019-2 © Rosťa Kolmačka

Po finanční stránce akce vyšla, protože přítomní cestující se složili i za ty, kteří nedorazili (a zbylo i na malou finanční odměnu pro strojvedoucího a pilota), takže všem na tomto místě ještě jednou MOC DÍKY !

Lobodice, 1.3.2008: 842.019-2 © Rosťa Kolmačka

Závěrem je ještě nutné dodat, že avízované "Odemykání lokálky" nakonec neplatilo úplně, protože od předešlého dne se opět začalo jezdit do štěrkoven pro štěrk, takže doopravdy jsme lokálku "odemykali" jen v úseku HL Skašov - Tovačov. Věřím, že v příštím roce se podaří tuto jízdu udělat opět, pokusíme se ale spíše o jarní termín s kvetoucími kytkami a stromy...

Odkazy:

Titulní snímek: 842.019-2 u bývalé zastávky Oplocany © Rosťa Kolmačka

Súvisiace odkazy