Railion a Green Cargo založili spoločný podnik pre Škandináviu

26.12.2007 12:00 Peter Márton

Railion a Green Cargo založili spoločný podnik pre Škandináviu

Nákladný železničný dopravcovia Railion (Nemecko) a Green Cargo (Švédsko) založili 19. decembra nový spoločný železničný dopravný podnik, ktorý má pôsobiť v Škandinávii. Tento nový podnik s názvom Railion Scandinavia A/S bude sídliť v Dánsku.

Cieľom tohto spoločného kroku je posilnenie, zhospodárnenie a zvýšenie výkonnosti železničnej nákladnej dopravy medzi Škandináviou a strednou Európou. Tento cieľ sa má dosiahnuť najmä priamou jazdou medzi stanicami oboch regiónov s vynechaním výmeny vlakových náležitostí na štátnych hraniciach a technologických pobytov (technická prehliadka súpravy, jednoduchá skúška brzdy …).

Založenie spoločnosti Railion Scandinavia je výsledkom intenzívnej spolupráce medzi firmami Railion a Green Cargo, ktorá začala minulý rok. Okolo 80% železničnej nákladnej dopravy zo Švédska v súčasnosti tranzituje na juh Európy práve cez Nemecko (zo Švédska cez most medzi Malmö a Kodaňou a ďalej cez Dánsko do severného Nemecka).

V budúcnosti budú s vyššou frekvenciou jazdiť vlaky v rámci systému prepravy vozňových zásielok v jednotlivých vozňoch medzi zriaďovacími stanicami Malmö a Maschen. Spoločný podnik bude ponúkať prostredníctvom firiem Railion a Green Cargo priame spojenia medzi terminálmi kombinovanej dopravy a zriaďovacími stanicami v oboch regiónoch aj v iných reláciách. V Dánsku bude vnútroštátna a tiež tranzitná nákladná železničná doprava zabezpečovaná tiež firmou Railion Scandinavia.

V najbližších týždňoch je plánované uvedenie do prevádzky viacsystémového rušňa radu 185. Railion a Green Cargo spoločne investovali do 23 takýchto hnacích vozidiel. Rušne sú svojimi vlakovými zabezpečovacími zariadeniami vybavené pre jazdu vo Švédsku, Dánsku i Nemecku.

Foto: 151.088 DB, 20.6.2007, Hofstatt, © Martin Konečný