Břeclav: Prosím pozor, na sedmou kolej přijíždí bagr (díl 3.)

17.12.2007 18:35 Milan Vojtek Zdroj: SUDOP BRNO

Břeclav: Prosím pozor, na sedmou kolej přijíždí bagr (díl 3.)

Na páteční tiskové konferenci jsem dostal k dispozici kompletní informace k rekonstrukci břeclavského uzlu. Pomineme-li skutečnost, že tiskovka byla až dva měsíce po zahájení prací, nabídla nějaké nové a zajímavé skutečnosti. A také pohledy na věc. S laskavým svolením zástupců projektanta SUDOP Brno mám k dispozici zpracované vizualizace budoucí podoby břeclavského nádraží. Takže se omlouvám, bagr z titulku dnes nepřijede.

Začnu svou zprávičkou

ŽIDLOCHOVICE (miv) – Zámek v Židlochovicích zvolili stavitelé za místo oficiálního zahájení přestavby břeclavského železničního uzlu. A protože práce jsou již několik týdnů v plném proudu, bylo důvodem mimořádnosti akce spíše získání peněz z evropských fondů.

Náměstek Státního fondu dopravní infrastruktury Jiří Novák uvedl, že navzdory kritice médií žádosti na čerpání prostředků z evropských fondů podali mezi prvními a přestavba břeclavského nádraží je první stavbou, spolufinancovanou z Fondu soudržnosti EU. Celkem se i s sumou půldruhé miliardy korun z EU prostaví více než 2,4 miliardy korun. Výsledkem bude moderní uzel s dvanácti nástupištními hranami, který má být podle zadávacích podmínek dokončen do konce listopadu roku 2010. Dodavatel stavby se ve smlouvě zavázal ukončit stavbu do konce dubna roku 2010. Ovšem ani to nemusí být definitivní termín, Výkonný ředitel pro dopravní stavby hlavní dodavatelské firmy OHL ŽS Václav Bartoněk totiž v Židlochovicích slíbil dokončení díla k výročí 170 let od příjezdu prvního vlaku na Moravu. Výročí připadá na 6. červen, toho dne roku 1839 do Břeclavi dorazil první vlak z Vídně. Bartoňkova slova šokovala účastníky oficiální události. “Budu si to pamatovat, řekla místostarostka Břeclavi Dagmar Adámková (ODS). Město přestavbou získá také zázemí pro přestupní terminál Integrovaného dopravního systému.

Břeclav je uzlovým bodem, kde se kříží hned dva panevropské železniční koridory. Dosavadní výstavba se týkala především tratí, uzly přichází podle generálního ředitele Správy železniční dopravní cesty Jana Komárka právě teď. Prvním byl Děčín, Břeclaví se řeší úzké hrdlo na opačné straně I. železničního koridoru.

schéma uzlu a jednotlivé etapy práce

Ale teď už z tiskové zprávy.

Dnes byla slavnostně zahájena první etapa rekonstrukce železničního uzlu Břeclav, kterým procházejí dva tranzitní železniční koridory, a to I. a II. “Význam Břeclavi pro železniční dopravu podtrhuje fakt, že se jedná o hraniční přechodovou stanici do Rakouska a na Slovensko. Oba koridory, které Břeclaví procházejí, mají zásadní význam pro železniční spojení pěti středoevropských metropolí – Berlína, Prahy, Bratislavy, Vídně a Varšavy,” řekl dnes Ing. Jan Komárek, generální ředitel Správy železniční dopravní cesty, státní organizace (SŽDC).

Zrekonstruovaný železniční uzel Břeclav bude propojen s již dříve dokončenými stavbami, a to: Břeclav – státní hranice s Rakouskem, Břeclav – státní hranice se Slovenskem, Břeclav – Vranovice a Břeclav – Hodonín. Hlavním cílem rekonstrukce je zrychlit průjezd vlaků Břeclaví ve směru Vídeň – Brno a Vídeň – Přerov při současném zachování stávajícího reléového zabezpečovacího zařízení. Dalším cílem je také zvýšit počet nástupištních hran na celkových dvanáct tak, aby mohly být současně odbavovány vlaky ve více směrech. “K úplnému dokončení koridorové sítě v České republice je nezbytné optimalizovat na evropské parametry také železniční uzly a stanice. Právě Břeclav patří mezi nejvýznamnější body této sítě,” řekl dnes Václav Bartoněk - člen představenstva a výkonný ředitel pro Dopravní stavby, OHL ŽS, a.s.

V Břeclavi vyroste zcela nové ostrovní nástupiště v místě stávající koleje č. 12 a nové jazykové nástupiště v místě stávající koleje č. 9. Ostrovní nástupiště mezi kolejemi č. 2 a 6 bude rozšířeno. Cestující se na nástupiště dostanou prodlouženým a opraveným podchodem. Pro osoby se sníženou pohyblivostí či orientací budou vybudovány výtahy. V osobním nádraží bude sanován železniční spodek a položen nový železniční svršek. Modernizací projde také jižní zhlaví stanice včetně rekonstrukce pětikolejného mostu přes Dyji v kilometru 82,467. Rekonstrukce středního zhlaví proběhne v rámci následné, tj. 2. etapy rekonstrukce. Po dokončení prací v železničním uzlu Břeclav se rychlost v oblasti přednádraží a severního zhlaví zvýší z dnešních 80 km/hod. až na 130 km/hod. Prostorová průchodnost bude odpovídat normě UIC-GC a přechodnost traťové třídě D4 (mj.nápravový tlak 22,5 t).

Podoba jižního zhlaví u podjezdu nad ulicí Bratislavská

Investorem stavby, jejíž celková cena bez DPH dosáhne 2,419 mld. Kč je Správa železniční dopravní cesty, státní organizace. Finanční prostředky poskytne Státní fond dopravní infrastruktury. Protože se jedná o projekt podporující modernizaci transevropské dopravní sítě, bude na něj v rámci priorit Operačního programu doprava na léta 2007-2013 předložena Evropské komisi žádost o spolufinancování z Fondu soudržnosti EU. Zhotovitelem je Sdružení “Břeclavský uzel”, jehož členy jsou OHL ŽS, a.s. (vedoucí účastník sdružení), Skanska DS a.s. a Stavby silnic a železnic, a.s. Stavba byla zahájena 10. října a dokončena bude v roce 2010. Oproti datu v zadávacích podmínkách (30.11.2010) se zhotovitel zavázal dobu výstavby zkrátit a zakázku dokončit dříve, a to do 30. dubna 2010.

 

Realita a budoucnost v provedení odborníku ze SUDOP Brno 

Investor: Správa železniční dopravní cesty, státní organizace.
Zhotovitel: Sdružení “Břeclavský uzel”, jehož členy jsou OHL ŽS, a.s. (vedoucí účastník sdružení), Skanska DS a.s. a Stavby silnic a železnic, a.s.
Projektant: SUDOP BRNO, spol. s r.o. 

FAKTA STAVBY:

Zahájení stavby: 10/2007
Ukončení stavby: 4/2010 

Železniční svršek
- rekonstrukce novým svrškem UIC60                    17 312 m
- rekonstrukce novým svrškem S49                         2 117 m

Výhybky
- počet nových výhybek UIC60                                       36
- počet nových výhybek S49                                            6
- počet regenerovaných výhybek                                      9

Délka rekonstruovaných a nových nástupištních hran 3 236 m
Rekonstrukce železničních mostů                                  4
Rekonstrukce podchodů                                               1
Rekonstrukce propustků                                              4
Nové kioskové trafostanice                                          8
Rekonstrukce rozvoden                                               1
Elektrická předtápěcí zařízení – stojany                        10
Nové rozvody 22kV (drážní)                                   2 200 m
Nové rozvody nízké napětí                                   15 500 m

Trakční vedení
- nové                                                                41,7 km
- rekonstrukce                                                    37,7 km

Sdělovací zařízení
Kabelové trasy – volně uložené                           2 010 m
Kabelové trasy v kabelovou                                2 900 m
Rozhlasová ústředna                                                     1

Zabezpečovací zařízení
Úpravy stávajícího reléového zabezpečovací zařízení        54
Úpravy stávajícího traťového zabezpečovací zařízení      3,35 km

Děkuji řediteli SUDOP Františku Mrázovi za možnost použít jejich vizualizaci a Radoslavu Molákovi za spolupráci.

Galéria

Súvisiace odkazy