Nová železniční zastávka Ostrava centrum

23.11.2007 15:30 Karel Furiš (foto) - PhDr. Zbyněk Zlinský (text)

Nová železniční zastávka Ostrava centrum

„Věhlas Stodolní ulice už přesáhl rozměr zeměkoule", žertoval o názvu zastávky náměstek ostravského primátora Vladimír Mynář (ČSSD). Ty, kdo včera přišli novou zastávku otevřít, čekal neobvyklý pohled - pod oficiální klasickou cedulí Ostrava centrum visela i narychlo udělaná cedule s nápisem Ostrava Stodolní.

Tak psaly včera Lidové noviny. A pokračovaly:

Ty, kdo včera přišli novou zastávku otevřít, čekal neobvyklý pohled - pod oficiální klasickou cedulí Ostrava centrum visela i narychlo udělaná cedule s nápisem Ostrava Stodolní. Mezi městem a Českými drahami vznikla džentlmenská dohoda. Název Ostrava centrum, který vznikl při přípravách projektu před mnoha lety, bude postupně z jízdních řádů a dalších pojmenování mizet. Střídat jej bude Stodolní. Definitivně by se tak mělo stát příští rok v březnu souběžně s dílčí změnou jízdních řádů. „Jsem přesvědčen, že lidi stejně budou říkat zastávce Stodolní,„ argumentoval Mynář. Kromě pojmenování zastávky panuje i tak trochu rozpor, zda jde konkrétně o zastávku, či rovnou o nádraží. „Já to považuji za nádraží, ne za zastávku,„ vyjádřil se včera o novostavbě starosta centrálního ostravského obvodu Miroslav Svozil (ODS). Tvrdí to přesto, že ve stanici chybějí výhybky a další součásti typické pro nádraží.

Nová zastávka byla postavena na trati č. 323 Ostrava hlavní nádraží – Valašské Meziříčí v rámci elektrizace úseku mezi ostravským hlavním nádražím a žst. Ostrava-Kunčice. Díky ní bude trvat cesta vlakem třeba z Havířova přímo do centra Ostravy jen rekordních sedmnáct minut a vlaky z Opavy, které doposud končily v žst. Ostrava-Svinov, se sem dostanou za pouhou půlhodinu.

 

Ale dejme slovo zase Lidovým novinám:

Podle nynějších odhadů má novou zastávkou denně projít až pět tisíc cestujících a zastavovat v ní má zhruba šest desítek spojů. Celá elektrifikace včetně zastávky přišla na více než miliardu korun, z toho 600 milionů korun uhradily evropské fondy. Sama zastávka stála devadesát milionů, čtyřiceti miliony na ni přispělo město.

I když byla zastávka slavnostně otevřena včera, pravidelného provozu se dočká až s počátkem platnosti nového jízdního řádu, tedy 9.12.2007. Na její "aktivaci" čekají s nadějemi také majitelé a provozovatelé klubů, jimiž je Stodolní ulice proslulá, protože díky vybudovanému podchodu do ulice ústícího mohou úspěšně předpokládat zvýšení svých příjmů. Jen si představte to pohodlí - pár kroků od vlaku k nejbližšímu panáku (o tom ostatním nemluvě)!

Aby do svého zprovoznění zastávka nedoznala předčasné újmy (která ji ale asi stejně časem nemine), bude ji před sprejery a jinými zlobivci ostražitě střežit městská policie. Aspoň to slíbil výše už zmíněný náměstek primátora města Ostravy.

Titulní snímek: Dvojí označení zastávky musí vydržet až do první změny jízdního řádu © Karel Furiš

Galéria

Súvisiace odkazy