Břeclav: Prosím pozor, na sedmou kolej přijíždí bagr (díl 2.) DOPLNĚNO PONDĚLÍ

12.11.2007 17:45 Milan Vojtek

Břeclav: Prosím pozor, na sedmou kolej přijíždí bagr (díl 2.) DOPLNĚNO PONDĚLÍ

Přijeli jste na staveniště stanice Břeclav, tak by měl asi nadcházející dva roky vítat cestující rozhlas na břeclavském nádraží. Bylo by to výstižné, pohraniční uzel absolvuje rozsáhlou modernizaci. Ve druhém příspěvku se letmo podíváme na výluku, která je po dvaceti letech nejrozsáhlejší. Od soboty do pondělka včetně je přes den do šestnácté hodiny bez proudu celé osobní nádraží.

A přestože bylo v sobotu počasí, že bys fotografa, natož pak psa, nevyhnal, vypravil jsem se na nádraží, abych se podíval, jak se železničáři vypořádají s výlukou, která se oproti jiným v uzlu dotkla také božského pendolina. Právě pendolino bylo důvodem největších starostí. Interní předpisy pro provoz pendolina neřeší nijak sunutí soupravy s cestujícími. Hliníkový zázrak lze sunout za zvláštních okolností prázdný. Sunutí s cestujícími není nijak ošetřeno a proto není přípustné. Takže v Břeclavi se museli vypořádat s extrémem, jak umožnit odjezd pendolina, na dvou denních spojích do Vídně.

 

Detail mezikusu pro spojení pendolina.

Příjezdové spoje byly v pořádku, brejlovec se spojovacím mezikusem italský zázrak vzal na hák a odtáhl ne přednádraží. Tam se opět oddělil a oživená housenka se vydala už vlastní silou k Brnu. Ale opačně? Oříšek. Odtáhnout pinďu do Rakouska brejlovcem? Problém. Vysounout? Nemožné. Takže zvolený postup. Klopidlo vjelo do peronů za účelem nástupu a výstupu substrátu. Mezitím jen brejlovec zapřáhl na konci.

Následovalo odvlečení zpět na přednádraží a odpojení brejlovce. A hle, zázrak. Pinďa se rozjíždí, nabírá rychlost (je-li možné třicítku nazvat rychlostí) a se staženými sběrači setrvačností projíždí osobním nádražím. Na tzv. Vídeňáku se chytá předním sběračem drýtů a vyráží dohánět zpoždění. (což je už jaksi nemožné). Na z hlediska substrátu přinejmenším kuriózní pracovní postup cestující ve vlaku upozorňovali průvodčí, aby se nevyděsili, že se místo do Vídně podívají zpět do Brna. A zatímco pro první ze spojů byla třicítka rychlostí, kdy se přihlížející pomalu začínali modlit v dojezd k místu pod proudem, druhý spoj předvedl brilantní průjezd perony se staženými sběrači.

Herkules odstupuje z EC 172

 

Brejlovec odtahuje pendolino do Vídně zpět na přednádraží.

Špína fén značky blonski sunutý dieselem na EC 172

Vedle sune další diesel plecháč na Os do Brna.

A mezitím se EC 172 dává do pohybu.

Soupravy, které sice neklopí, ale zase disponují nárazníky a podobnými nesmysly, které italští konstruktéři svému výrobku nedali, řešili železničáři o poznání jednodušeji. Zčásti nastoupila nezávislá na post přípřeže a odvlekla vlak na přednádraží, případně (u osobních vlaků směr Bratislava) až do Lanžhota. Pokud to bylo možné, byl ale diesel na konci vlaku jako nezavěšený postrk a soupravu pouze vystrkal k místu pod napětím.

Nákladní vlaky ze Slovenska projížděli osobní nádraží v Břeclavi výběhem. Nákladní a rychlíkové či expresní spoje z a do Rakouska byly vedeny v nezávislé trakci (Herkules) Osobní vlaky nahradil sólo motorový vůz OeBB.

Posun tlačí do peronů osobní do Přerova.

Tři snímky ukazují unikát. Průjezd pendolina (dva spoje) bez zastavení v peronech. To vše se staženými sběrači.

Při toulkách stanicí jsem si nemohl nevšimnout konvoje lokomotiv řady 230. Napřed jsem myslel, že se jedná o stroje, kterým výluka vzala práci. Jenže na jejich střechách tu a tam úplně chyběly sběrače, nebo byly poškozené. Bohužel, jedná se o vraky, přesunuté z Brna v Břeclavi se budou rozebírat. Možná se bude z několika loko skládat jedna funkční, možná je čeká jen šrot, to v dané chvíli nemůžu říct přesně. V každém případě je to avizo na budoucí osud depa, které připadne pod křídla ČD Cargo. (foto v galerii)

Závěrem: Fotografie zachycují realitu a odpovídají počasí, panujícímu v sobotu v Břeclavi. Byly pořízeny v moravské Břeclavi, okresnímu městu v regionu Podluží, které je součástí České republiky.

Bagr opustil sedmou kolej a v místě koleje č. 12 pokládal panely provizorního peronu

 

Doplněno v neděli:

Jestliže jsem o prvním dnu výluky psal ve spojení s počasím, že by fotografa, natožpak psa nevyhnal, netušil jsem, co se semele v neděli. Ale pohled za okno mi po probuzení napověděl, že podle své šotoškoly zažiju i dnes to ne zrovna příznivé počasí pro focení.

Jo, chumelenice, to je prevít.

A tak jsem vyjel fotit pendolinové manévry po jedenácté hodině. Hned po příjezdu na nádraží na mě čekal “jemně zasekaný” Hašek (cca + 40) a já si opět vychutnával rozjezd fénu, tentokráte s evidenčním číslem 001, bez závanu horkého vzduchu do očí. Místo toho se mi pro změnu do nosu dostal produkt výfuku tlačícího postrku 742. Ostatně, postrky si v neděli ráno užily, když průjezd setrvačností přes osobní nádraží byl nad síly dvou nákladů do Kútů. První “zdechl” jen pár metrů od místa pod proudem, kdežto druhý skončil pěkně rozvinutý křížem přes výhybky a jeho vytlačení zabralo bezmála hodinu. To pinďulíno, opět čekající na příjezd strojvedoucího z Rakouska (zpožděnou Vindobonou) po vytažení zpět na přednádraží předvedlo další bezproblémový průjezd výběhem kolem peronů.

Měl jsem původně v plánu i další focení. Že se tak nestalo, je zásluhou řidičů, překvapených jako vždy skutečností, že to na sněhu klouže. A tak místo dalších fotek z výluky následovalo focení nehod.

současný odjezd osobní do přerova a brejlovec s pendolinam na přednádraží

Na chvíli jsem se objevil na nádraží i v pondělí, abych na třetí pokus udělal pár snímků z výluky tentokráte již za normálního počasí. Dopolední pendolino do Vídně se dnes stalo obětí nepravidelnosti. Podepsalo se na něm zpoždění Vindobony z Vídně a tedy i pozdní nástup rakouského strojvedoucího a následně i zdržení při rozpojování na přednádraží před jízdou výběhem. Na druhé straně mi to pomohlo fotit zajímavost, souběžnou jízdu osobního vlaku do Přerova s loko 742 a brejlovce s přetahem pendolina na přednádraží. No a v galerii je z dneška zase pár snímečků.

 

Břeclav: Prosím pozor, na sedmou kolej přijíždí bagr (díl 1.)

Galéria

Súvisiace odkazy