Dinopark Vyškov na Moravě

4.6.2007 12:00 Karel Furiš

Dinopark Vyškov na Moravě

Už týden dopředu jsem věděl že budu hlídat vnučku. Manželka měla mít po noční a tak jsem se rozhodl něco naplánovat aby měla klid na odpočinek. Tak jsem pátral po internetu až jsem přišel na Dinopark a ZOO ve Vyškově na Moravě. Z Ostravy je to jen dvě hodinky což není daleko. V sobotu ráno 2.6. mám obě vnučky a vyrážím na stanici Ostrava Svinov.

Po příchodu na nástupiště zjišťuji že lidí je tu až až. No nevadí v soupravě R 440 Beskyd je řazený vůz pro děti a při nejhorším bych doplatil i 1.třídu. Nakonec jsme vlezli sice tři jsme seděli na dvou sedačkách ale v Přerově se souprava uvolnila a cestovalo se daleko pohodlněji. Téměř na čas asi 13 min. zp. vystupujeme v žel. st. Vyškov na Moravě. Značení do místní ZOO není až tak perfektní jak jsem si představoval. Po 20 minutách stojíme v řadě na lístky do ZOO a Dinoparku. Zakoupíme vstupné a odjíždíme místním vláčkem do Dinoparku. Děti jsou unešené vidí něco takového poprvé. Dokonce se ze začátku i trochu báli. Po obědě si ještě uděláme pár foto a opět odjíždíme dinovláčkem do ZOO. Kolem čtrnácté hodiny se rozhodneme ukončit prohlídku ZOO a kráčíme tentokrát už kratší cestou na stanici.

Na nádraží na nás čekalo překvapení v podobě vláčku z Brna. Pár příznivců železnice z Brna před třemi lety koupili v bazaru mašinku, kterou dali dohromady a dnes pořádají s Hrbatou Máňou různé akce . Jedná se o stroj T 211.0689 z roku 1960. Tady byli s přípojným vozem Bmx 050 001 při příležitosti dne dětí. Klukům patří obrovský obdiv dát něco takového dohromady a zprovoznit ji tak aby to odpovídalo dnes přísným podmínkám na železnici. Po krátkém rozhovoru s fanoušky železnice jsem se vydal dál ohlídnout vyškovskou stanici.

 

Za tu hodinku co jsem tam strávil se tu toho moc neudálo. Přijel jen osobák z Přerova a projel jeden nákladní vlak. V prostorách stanice je i male žel. muzeum. Některé exponáty je vidět i venku. Například návěstidla a závory nebo předzvěst. Co je uvnitř muzea jsem už z časových důvodů nezjistil. Staniční rozhlas hlásí náš R 441 Beskyd a tak mažem na nástupiště. Opět celkem dost zaplněný vlak a uháníme tentokrát načas domů do Ostravy. Děti jsou spokojené šak děda jim ledacos dovolí tak to jim vyhovuje. Pio jestli tvrdí že má uragána a vichřici tak to neviděl ještě ty moje vnučky. Ale všechno se dá vydržet dit jsme jednou na světě.

Bližší informace o mašince T211 zde:

O Dinoparku:

Galéria