Jarní projížďka po „Tovačovce“

31.3.2007 9:12 Radek Hořínek

Jarní projížďka po „Tovačovce“

V sobotu 24.3.2007 se konala jarní projížďka po trati z Kojetína do Tovačova. Přestože, to po úterním sněžení mohla klidně být projížďka zimní, sníh nakonec zmizel stejně rychle, jako napadl.

Sobotní počasí sice také moc přívětivé nebylo, přesto bylo světelněji než při obdobné jízdě, která se konala v únoru. Před jízdou se na kojetínském nádraží sešlo relativně málo účastníků - někoho odradilo počasí, někdo údajně i zaspal. Naštěstí dostatek cestujících pro jízdu do Tovačova přijelo “našim” motorovým vozem 842.025-9 od Valašského Meziříčí.

Z Kojetína jsme vyjeli s úderem deváté, jelo se bez zastávky až do Tovačova. Cestou nás Rosťa Kolmačka informoval, jak bude celá “rychlolakce” probíhat, ale také třeba kde byly původní zastávky. Po příjezdu do Tovačova jsme podle předem stanovených pravidel fotili motorový vůz se stanicí - nejprve ze směru od Kojetína, a potom z druhé strany. Následoval přesun “Kvatrem” do míst bývalé zástavky Oplocany. Tam nám 842.025-9 udělala (možná až zbytečně rychlý) průjezd. Času nazbyt bylo relativně dost, proto po další chvilce jízdy přišla na řadu i fotozástavka v Lobodicích. Fotilo se jedna radost. Dokonce i slunce se chtělo rvát ven přes mraky. Díky mokru a blátu, lepícím se na boty účastníků akce, to po dvou fotozastávkách vypadlo v “Kvatru” jako v zemědělském družstvu. Už jsme předem litovali cestující, kteří měli motorovým vozem cestovat z Kojetína do Rožnova pod Radhoštěm. Situaci skvěle vyřešil Rosťa. Po návratu do Kojetína (s úderem desáté) si půjčil koště a uvedl interiér 842.025-9 opět do reprezentativního stavu. Škoda jen, že na celou jízdu bylo tak málo času, ale i tak se stihlo nafotit hodně fotek a poznat spousta lidí.

Uznání všech si zaslouží za skvělou organizaci a bezproblémovou jízdu Rosťa Kolmačka a Jirka Strumienský a taky vlakový personál, který místo hodinového volna, dovezl “bandu šílenců” do Tovačova a zpět.

Pro všechny, kteří si na Tovačovce chtějí něco vyfotit je tu dobrá zpráva. Od 3.4. se opět začíná vozit štěrk ze Skašova, i když prozatím jen asi třikrát týdně po dvou párech vlaků. Tyto vlaky by měly po letech opět tahat stroje řady 742. Více informací najde každý v příslušné diskuzi na K-reportu :

http://www.k-report.net/discus/messages/28/24762.html?1174839284

Galéria

Súvisiace odkazy