TBS súpravy Wagon Servis s gorilou a poštovka v BA

12.3.2007 10:18 Juraj Streber

TBS súpravy Wagon Servis s gorilou a poštovka v BA

Predpoveď slnečného víkendu a zopár zaujímavých udalostí ma prinútilo nechať študijné povinnosti bokom a vybehnúť s fotoaparátom na trať...

 

 

 

 

 

Tou prvou zaujímavou udalosťou boli pre mňa bezpochybne skúšobné jazdy súpravy spoločnosti Wagon Service Travel so zameraním na vykonanie TBS na 160 km/h. Spoločnosť WST založená v januári 2000 sa špecializuje na zabezpečenie mimoriadnych prepráv v ležadlových, lôžkových, reštauračných a salónnych vozňoch po celej Európe.

  

Už stanovenie TBS na spomenutú rýchlosť dávalo tušiť, že súprava nebude vedená ničím iným ako kráľovnou našich oceľových stúh "gorilkou" radu 350. Ako vyvolená bola vybraná tá s číslom 004, prezývaná aj ako Hugo. Tá ešte v ranných hodinách opustila hlavné depo a vybrala sa ako Rv na železničnú stanicu Bratislava Nové Mesto, kde bola súprava pripravená na dnešné skúšanie. 

Súprava pozostávala z 10 vozňov Bcmh spoločnosti Wagon Service Travel s konštrukčnou rýchlosťou 160 km/h. Ešte v stanici Bratislava Nové Mesto boli vykonané stacionárne skúšky a následne sa súprava už zapriahnutá za 350.004 vybrala na skúšobnú jazdu do Sládkovičova.
Hranicu hlavného mesta opustila 15 minút po ôsmej hodine ráno.   

 Skúšobné jazdy sa vykonávali priebežne celý deň každých 20 minút spôsobom rozbehu na 160 km/h s následným zabrzdením celej súpravy.

Tou druhou vecou, ktorá mi urobila tento víkend radosť bola prítomnosť českej Poštovnej spořitelny 363.086 z DKV Plzeň na obehu rýchlika R277/276 Slovan z Prahy do Bratislavy a späť. Vďaka 3-dňovému opakovaniu obehu v piatok, sobotu a nedeľu a slnečnému počasiu sa naskytla fotografom jedinečná možnosť odfotiť si túto zaujímavú mašinku na území našeho Slovenska.

 

 

   

Na záver by som sa chcel srdečne poďakovať Garinovi za info o skúšobných jazdách gorily, ktoré ma už ďalej naviedli na tú správnu stopu.

Súvisiace trate

  • ŽSR-130: Bratislava - Štúrovo - Szob (HU); Palárikovo - Šurany

Súvisiace odkazy