Harmonizácia dopráv ZSSK a SAD (MHD) v Handlovej

9.3.2007 6:20 Ing. Jaroslav Polák Zdroj: ZSSK

Harmonizácia dopráv ZSSK a SAD (MHD) v Handlovej

Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. v rámci rozširovania doplnkových služieb sa v spolupráci s Mestom Handlová a Slovenskou autobusovou dopravou, a.s. Prievidza chce podieľať na postupnej optimalizácii harmonizácie dopráv v meste tak, aby občania a návštevníci mesta mali v rámci dopravnej obslužnosti mesta prepojenie nielen v oblasti dopráv mestskej hromadnej a prímestskej autobusovej, ale aj harmonizácii mestskej hromadnej dopravy a železničnej.

 

 

 

A to v dvoch postupných krokoch:

1. optimalizácia harmonizácie MHD Handlová a osobnej železničnej dopravy,
2. zachádzanie spojov MHD priamo na železničnú stanicu.

Mesto Handlová ako jedno z mála miest na Slovensku (podobne napr. aj Martin) neposkytuje svojim občanom a návštevníkom priame zachádzanie spojov MHD na železničnú stanicu k vlakom a od vlakov.

Najbližšia zastávka MHD od železničnej stanice je situovaná v Handlovej pri nemocnici, t.j. asi 4 – 5 min pešo. Takto je doprava na železničnú stanicu sťažená hlavne dôchodcom a ZŤP cestujúcim.

Nemenej ďalší významný faktor je ten, že v úseku Handlová – Horná Štubňa nevedie v celom úseku súbežná cestná komunikácia, kde má navrch železničná doprava sústavou vybudovaných tunelov a preto je prepojenie Handlovej na Turčianske Teplice výhodnejšie železnicou, kde cestná doprava nemôže so svojimi dlhými obchádzkovými cestami konkurovať železničnej.

Preto je aj záujem ZSSK o kooperáciu s inými druhmi dopráv, aby takto zákazník – cestujúci mal komplexnú ponuku prepravy v rámci svojho premiestnenia.

Prvotná harmonizácia cestovných poriadkov ZSSK a SAD v Handlovej k účinnosti 10.12.2006 bola vykonaná na základe položenia osobnej železničnej dopravy, kde SAD, a.s. Prievidza prispôsobovala jednotlivé spoje na linkách MHD Handlová 307 201 a 307 202. V mesiacoch október a november do toho vstúpila ešte diskusia občanov na internetových stránkach mesta, kde za účasti aj samotného mesta a rozhodujúcich firiem nastali ešte nejaké drobné úpravy v cestovnom poriadku SAD, ktoré nie vždy vylepšili samotnú harmonizáciu, ale na druhej strane zohľadňovali požiadavky hlavne firiem ( napr. Baňa Nováky a pod. )

Výsledkom tejto prvej etapy je na začiatok predložený spoločný železnično-autobusový (MHD) a autobusovo (MHD) – železničný cestovný poriadok pre mesto Handlová, kde je priestor už teraz pri príprave nových cestovných poriadkov SAD a ZSSK prispôsobovať nedoriešené veci.

Druhým bodom bude samotné priblíženie – dotiahnutie spojov MHD pred železničnú stanicu. Tu bude treba ešte prekonať zopár prekážok, od ktorých závisí zdar celého projektu. Vlani samotné mesto nemalo naplánované prostriedky na opravu a dobudovanie prístupovej cesty, priestorov pred železničnou stanicou a vybudovanie zastávky MHD v tomto mieste.

Najprv bude vykonaná anketa medzi obyvateľmi a návštevníkmi mesta Handlová s cieľom zistiť ich záujem na zachádzanie spojov MHD na železničnú stanicu.

Aj výsledok ankety určite lepšie zaváži potom v rozhodnutí mesta investovať do tohto projektu.

Nateraz je položený prvý symbolický kameň do tohto projektu a tým je predložený spoločný cestovný poriadok MHD – ZSSK. 

Prílohy:

Foto: ilustračné.

Súvisiace trate