Brňané slavili, železničáři se naopak loučili s párou

18.6.2006 21:17 Milan Vojtek

Brňané slavili, železničáři se naopak loučili s párou

Brno – Město uprostřed Evropy je již tradiční akcí, která nabízí obyvatelům a návštěvníkům jihomoravské metropole spoustu zábavných akcí, letos ale přinejmenším jedna její část měla poněkud smutný nádech.

Zatímco se 688 cestujících v parním vlaku do Vyškova v sobotu 3.června kochalo vůní parní lokomotivy okořeněným výhledem do okolí, lidé kolem lokomotivy neměli moc důvodů k radosti. Se šlechtičnou, jak se černé krasavici s vysokými červenými koly přezdívá, vyjeli totiž na trať naposledy. Důvodem je špatný stav kotle, který před případným pokračováním provozu potřebuje rozsáhlou opravu. Zmíněná šlechtična, v drážní terminologii lokomotiva 475.101, má statut Národní kulturní památky, reprezentuje totiž lokomotivní řadu, která v poválečných letech spolu s dalšími stroji symbolizovala dokonalost a eleganci našich konstruktérů. V sobotu ale jela naposledy. K návratu na koleje chybí jediné. Peníze na opravu. „Teď ji rozebereme a pak se uvidí. Záleží, co vše najdeme, že je třeba opravit. Zatím si myslím, že by to měla být oprava asi za milion korun. Ale hodně věcí si dokážeme udělat sami,“ řekl Tomáš Lotrek, který se o parní vozidla stará. Záleží ale kolik práce bude možné zvládnout v domácích podmínkách, případná oprava ve specializovaných dílnách v Českých Velenicích by obnovu prodražila.

Brno bylo dlouhé roky jakousi Mekkou parních lokomotiv na Moravě. Domov nabízelo depo Brno dolní čtveřici parních lokomotiv. Jenže jak šel čas, postupně ze stejných důvodů přecházely ze stavu provozních lokomotiv mezi studené muzejní kousky. Tento osud postihl i nejrychlejší parní lokomotivu někdejšího Československa. Albatros 498.106 nyní postává v hale v Tišnově a čeká, zda se na něj někdy v budoucnu usměje štěstí a podaří se najít několik milionů korun na opravu. Brněnští železničáři věří, že šlechtičnu nepotká osud dvou dříve odstavených lokomotiv. Také proto, že na rozdíl od nich není majetkem Národního technického muzea, ale patří Českým drahám. Případná oprava by tak nebyla investicí do cizího majetku. „Prozatím předpokládáme, že se lokomotiva vrátí na jaře příštího roku do provozu. Měla by odvézt tradiční vlak na akci Pálavský okruh,“ uvedl Libor Konečný. „Věřím že se to povede a šlechtična se na koleje vrátí. Když teď bude stát, nezůstane na Moravě jediná velká parní lokomotiva,“ posteskl si Petr Tuček. Ačkoliv je profesí kapitán lodi na Brněnské přehradě, často tráví víkendy v historické uniformě průvodčího jako doprovod parních vlaků. Doufá, že se šlechtična zase vydá vlastní silou na trať.

Zůstává jen skaličák.

Zatímco původně byly v Brně provozní lokomotivy 354.1217 (NTM), 498.106 (NTM), 475.101 (ČD) a 433.001 (ČD), nyní zůstává provozní poslední z nich. Podle místa svého dlouhodobého působení (Skalice nad Svitavou a okolí) má přezdívku skaličák a naposledy se zúčastnila jízdy na jubilující trati Moravské Budějovice – Jemnice. Vypravil jsem se taky na malou fotovýpravu, z plánu ale zůstaly trosky zásluhou demonstrace skinů v Hodoníně. To už je ale o něčem jiném, takže alespoň pár obrázku z cesty skaličáku a několik obrázků ze zpáteční cesty domů. .  

Galéria