Konec výluky kolejiště u Radislava Wimmera

18.4.2006 21:40 Radislav Wimmer

Konec výluky kolejiště u Radislava Wimmera

K datu 8.4.2006 jsem dokončil výluku kolejiště. Od tohoto dne už opět přijímám návštěvy a pořádám setkání modelářů z okolí. To proběhlo hned 9.4. kdy měl kolega Jirka padesátiny a tak se nás večer pět sešlo a jezdili jsme až do ranních hodin, kdy nás už přepadla únava z alkoholu. Ale nic jsme nerozbili a na to, že to tři měsíce stálo nám to jezdilo vcelku dobře, ale nějaká relátka ještě musím vyčistit.

Ale zpět k výluce. S tou jsem započal hned 1.1.2006 stavbou odstavného nádraží, které mi vyprojektoval a pomáhal postavit kolega Jirka Hynek. Stavební práce probíhaly skoro denně a to od osmé večer do dvou tří hodin ráno. Zatímco Jirka Hynek pracoval na montáži a kotvení desek odstavného já jsem předělával ovládací panel stanice K. Vrch na který jsem musel vměstnat  dvanáct kolejí odstavného i s výjezdy na kolejiště, zhotovil jsem novou reléovou skříň, nakreslil jsem elektrické zapojení celé stavby a potom jsem se pustil ještě do rekonstrukce oblouků.

Nejnáročnější na díle bylo zhotovení a zapojení výjezdu na odstavná. Do dvoukolejného oblouku jsem musel zapracovat čtyři výhybky a zhotovit křížení pro výjezd a vjezd na odstavná a pak následně reléově zabezpečit, aby zde nedocházelo k nehodám. Zpočátku jsem tomu křížení nějak moc nedůvěřoval,ale až zkušební jízdy ukázaly, že jsem měl zbytečné obavy a projíždí zde bez problémů všechna hnací vozidla. Na zabezpečení padlo na 80 relátek, 110 metrů kolejí a 28 výhybek. Pro jízdu jsem zhotovil dva nové regulátory a jezdím  zde pouze jedním směrem. Ve staničních kolejích je umístěno pouze jedno tlačítko a pokud je kolej volná staví se tímto tlačítkem vjezd, pokud je ale kolej obsazená, tak se staví odjezd. Při zapnutí kolejiště se mi automaticky provede obsazení kolejí, spouští se kamera a televize a mám i tak vizuelní kontrolu nad stanicí. Odstavné pojme maximálně 19 souprav a to jsou všechny úseky obsazené a musí se už vyjíždět na hlavní panel, ale stejně tam poskládám celou vozbu co jsem měl doposud na hlavním panelu a ještě tam je místo. Jednotlivé výhybky které jsou součástí zhlaví jsou upraveny aby byly co nejkratší a zhlaví zabíralo co nejméně místa a koleje ve stanici byly tak co nejdelší a tak je jejich délka něco přes dva metry.

 

Pro každý směr slouží šest kolejí, které jsem umístil  vedle sebe a před vjezdem do těchto nádraží je výhybka, která umožňuje vlak otočit do protisměru (vratná smyčka). Jednotlivá nádraží jsem si pojmenoval jako "Odstavné nádraží sever - ONS a odstavné nádraží jih - ONJ".

Proti pádu souprav jsem z boku desek přidělal drátové a plastové mantinely. V dnešní době "lidových cen" nechci ponechat nic náhodě. Veškeré desky kolega přidělal pomocí závitových tyčí do trámů střechy, takže mě nikde nepřekáží žádné podpěry od podlahy. Jako materiál jsem použil na všechno překližku o síle 10 mm.

Protože byl původní panel stanice Kamenný Vrch mobilní a dal se přestěhovat na druhou stranu kolejiště blíže k tomuto nádraží, po předělání a vměstnání na něj odstavných nádraží už toto nepřichází v úvahu a proto jsem ještě zhotovil malý ovládací pult který je umístěn z boku kolejiště hned u tohoto nádraží a když se nás sejde více na ježdění, tak si sem jeden člověk zaleze, převezme si obsluhu (tím odpojí ovládání  z hlavního panelu) a ovládá staničku z bezprostřední blízkosti.

 

No a potom jsem jedno dopoledne vzal vysavač a čistil a čistil a čistil... A teď už  zase jezdím a opět přijímám návštěvy. Samozřejmě ještě nějaké nedodělky jsou ale to zvládnu za plného provozu a nemusím už tak dlouho ponocovat. Celá stavba mě přišla na 15 tisíc korun včetně čtyř tabulí překližky.

Galéria

Súvisiace odkazy