Elektrifikácia trate Bánovce nad Ondavou - Humenné

2.11.2005 16:30Zdroj: Prešovský denník Korzár

Elektrifikácia trate Bánovce nad Ondavou - Humenné

Štát mení názor na potrebu elektrifikácie železničnej trate Bánovce nad Ondavou - Humenné. Kým začiatkom roka Železnice ešte tvrdili, že s týmto projektom nepočítajú, v pondelok minister dopravy Pavol Prokopovič v Humennom vyhlásil, že "patrí medzi prioritné akcie rezortu".

Doteraz štát neuvažoval o modernizácii trate, pretože bola podľa Železníc málo vyťažená. "Traťový úsek Bánovce nad Ondavou - Humenné nie je využitý natoľko, aby sme pristúpili k jeho elektrifikácii," povedala denníku KORZÁR vo februári hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky Kornélia Blažková. Problémom bola podľa nej najmä nákladná doprava, pretože z hľadiska priepustnosti bola využitá iba na päťdesiat percent.

Podľa Prokopoviča je však už elektrifikácia trate zaradená v zásobníku projektov, ktoré majú byť financované Európskou úniou. "Žiadosť by mohla byť predložené v programovacom období 2007-2013, projekt už pripravujú Železnice," povedal minister. Prioritou je podľa neho v súčasnosti úsek Zvolen - Banská Bystrica, elektrifikáciu ktorého Železnice začali s pomocou štrukturálnych fondov, potom by mohol prísť na rad úsek Bánovce nad Ondavou - Humenné.

Problémom by už nemala byť ani slabá intenzita dopravy v tejto oblasti. Primátor Vladimír Kostilník povedal, že vie o výskume, ktorý potvrdzuje, že "ide o jednu z najfrekventovanejších tratí v železničnej doprave".

Elektrifikáciu 34-kilometrového úseku z Bánoviec do Humenného požadujú zemplínske samosprávy už niekoľko rokov. Tento dopravný hendikep považujú za prekážku rozvoja regiónu. "Jednoznačný prínos projektu pre región spočíva v skrátení času cestovania z Bratislavy i z Košíc asi o pol hodiny," uviedol Kostilník. V Bánovciach totiž musí vlak čakať, kým nevymenia elektrický rušeň za dieselový.

Elektrické rušne sú oproti dieselovým výkonnejšie a pri premene energie na ťažnú silu účinnejšie. Elektrická trakcia je tiež oveľa ekologickejšia. Na elektrifikáciu sa pýtajú aj potencionálni investori, pretože prevádzka vlakov na tento pohon je lacnejšia. Modernizácia trate z Bánoviec by tiež umožnila premávanie IC vlaku až do Humenného.

Zdroj: Denník Korzár, 2.11.2005, autor: (rok)

Foto: Garin

Súvisiace trate

  • ŽSR-191: Michaľany - Medzilaborce - Lupków (PL)

Súvisiace odkazy