Papierový model 350.019 v mierke 0

3.10.2005 14:45 Milan Deme

Papierový model 350.019 v mierke 0

Ako stavebný materiál som použil klasický firemný kalendár s tvrdými stranami. Najskôr som si ako predprípravu pre stavbu modelu preštudoval technické výkresy rušňa radu 350. Potom som si zhotovil podrobnú fotodokumentáciu celej 350-ky. Strecha, podvozky, trafo, stanovisko... Jednoducho všetko, aj tie najmenšie detaily.

Vďaka tomu, že som pracoval v RD Bratislava hlavné, som pomerne rýchlo mohol zdokumentovať tento rad rušňov a kľudne som sa už mohol pustiť do stavby samotného modelu. Najskôr som si narysoval na papier model a to tak aby som čo najväčšiu plochu rušňa urobil z jedného celku. Dostal som dve bočnice a strechu. Ďalej som si domodeloval dve čelá ,ktoré som vlepil do prvého celku, skriňu ventilátorov a odporníkov kde som naimitoval aj dva ventilátory.

Takto vzniknutý skelet som vystužil papierovými výstuhami v hrúbke 3 mm. Priečne 5 ks a pozdĺžne 3 ks. Teraz som vymodeloval interiér oboch stanovísk spolu so všetkým príslušenstvom čo tam má byť + do strojovne dva kompresory a stykače. Potom už bolo možné model odspodu uzavrieť vymodelovaním hlavného rámu rušňa. Teraz bol model natretý akrilovými farbami (ručne, šťetcom). Strecha bola natretá striebornou syntetikou. Nasledovali podvozky, ktoré sú okrem pružín celé z papiera. Do podvozkov odspodu vlepené prevodovky a trakčné motory + trafo. Nasledovali nárazníky, hadice, šrobovka, pozičné svetlá, madlá, komplet strecha a všetky drobné detaily ako napr. VZ Mirel, rýchlomer, lampy podvozkov, plniace hrdlo pitnej vody do hygienického kútika rušňovodiča, piesočníky atď...

V roku 2003 som sa zúčastil s modelom na majstrovstvách Slovenska v Bojniciach kde som v kategórii E (makety) získal 90,7 bodov a bol som zaradený do druhej výkonnostnej skupiny. Bohužial som bol v tejto kategórii sám a tak nebolo možné vyhlásiť kategóriu E za majstrovskú. Podmienkou je minimum traja rôzni autori.

Galéria