Projekt ČD ''Živá nádraží''

22.6.2005 12:47

Projekt ČD ''Živá nádraží''

ČD - České dráhy spúšťajú projekt modernizácie budov železničných staníc po celej Českej republike - ''Živá nádraží''. V priebehu tohto roka by sa malo začať modernizovať 60 železničných staníc, 20 z nich už v priebehu júla. Investície do projektu budú pochádzať z privátnych kapitálových zdrojov a mali by sa vrátiť z následného prenájmu komerčných priestorov.

Projekt vychádza z modernizácie budovy žst. Praha hl.n., ktorá bola zrekonštruovaná súkromným investorom. Investor získal právo 30-ročného prenájmu komerčných priestorov, z ktorých sa očakáva návratnosť investície. Budova železničnej stanice sa premení na nákupné centrum, v ktorom by sa cestujúci mali cítiť príjemnejšie. Ku komfortu prispejú nie len obchody a stánky s rýchlym občerstvením, ale aj reštaurácie, kaviarne či vinárne. Projekt rekonštrukcie pražskej hlavnej stanice by mal byť ukončený v roku 2009.

Investorom na modernizáciu budovy žst. Praha hl.n. sa stala talianska spoločnosť Grandi Stazioni. O ďalsích 60 železničných staníc sa bude súťažiť. Modernizácia sa bude týkať ekonomicky a geograficky najvýznamnejších miest, ležiacich hlavne na zrekonštuovaných koridoroch. Modernizácie by sa mali dočkať aj kúpeľné a turisticky navštevované mestá.

Súvisiace odkazy