Trať 313 Milotice nad Opavou – Vrbno pod Pradědem, provozovatel OKD Doprava

8.11.2004 16:48 Karel Furiš

Trať 313 Milotice nad Opavou – Vrbno pod Pradědem, provozovatel OKD Doprava

Městečko Vrbno pod Pradědem bylo založeno ve 13. století. V roce 1840 postupně začal hospodářský rozvoj města. V r.1880 byla zahájená železniční doprava na trati Milotice – Vrbno. Původně patřila trať ČSD po rozdělení ČD. V důsledků povodní v r.1997 byla trať zničena a ministr dopravy Říman rozhodl o zrušení tratě.

K znovuobnovení provozu se chopila společnost OKD Doprava, která tuto trať opravila a zprovoznila. Práce na opravu začali již v říjnu a v prosinci téhož roku byl zahájen pravidelný provoz. V současnosti zde jezdí na osobních vlacích motoráky řady 810. V minulosti to byli motorové vozy řady M131 a M240 občas zde zajížděl i M262. V nákladní dopravě tam dnes jezdí lokomotivy řady 740 v minulosti to byly lokomotivy řady T334 a T444.

V současné době se vozí převážně dřevo ze zdejších lesů a výrobky z umělé hmoty z místního závodu. V letošním roce byla ukončena nakládka ve stanici Karlovice. Ve stanici Skrbovice se ještě taky nakládá dřevní hmota. Osobní doprava touto krásnou krajinou není příliš frekventovaná ale v soboty a neděle je dost využívaná neboť v tyto dny je autobusové spojení velmi slabé.

Galéria

Súvisiace odkazy