Prvá vysokohorská železnica oslavuje 150 rokov

17.7.2004 20:11

Prvá vysokohorská železnica oslavuje 150 rokov

Viedeň - Semmeringská dráha, ktorá predstavuje prvé prekonanie vysokohorského hrebeňa na svete železničnou traťou, je odborníkmi i laikmi považovaná za skvelé dielo stavebného inžinierstva. Presne pred 150 rokmi vytvorila priame spojenie cez horský priesmyk medzi Viedňou a Terestom, v tej dobe hlavným prístavom Rakúsko-Uhorska. Vtedajšia kvalita tunelov a viaduktov a ďalších prác umožnila to, že sa železnica používa dodnes a svojim krásnym prostredím zostáva stále atraktívna.

S nápadom prekonať Semmeringský priesmyk prišiel technický génius Carl Ghega. Na stavbe, ktorá bola zahájená v júni 1848 sa podieľalo až 20-tisíc pracovníkov. Zemné práce boli prevádzané prevažne ručne, lebo strojov bolo minimálne a pre razenie tunelov a odstraňovanie skál existoval len málo účinný strelný prach. Pri stavbe zomrelo skoro 1000 pracovníkov, nielen na následky pracovných úrazov, ale aj na choleru a týfus.

V roku 1998 bola Semmeringská dráha zapísaná do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Prevádzka na tejto železnici bola spustená 17. júla 1854. Železnica svojimi 16 viaduktami, 15 tunelmi, desiatkami stenných zárezov a terénnych zárezov musela prekonať na 41 kilometrovom úseku výškový rozdiel 457 metrov.

Rušeň celou traťou prešiel po prvýkrát Semmeringskou dráhou 23. októbra 1854, 16. mája 1854 sa potom po nej prešiel zvláštny vlak s císarským párom a 17. júla 1854 bol na trati zahájená komerčná prevádzka.

Semmeringskou horskou železnicou sa nechala inšpirovať česká spoločnosť Buštěhradské dráhy a v rokoch 1870-1872 vyprojektovala a postavila takzvaný Pražský Semmering. Bola to v tej dobe prvá a jediná železničná trať, ktorá mala horský charakter na území Prahy. Trať bola postavená ako spojka na hlavnú trať Bubny – Chomutov. Pražský Semmering vedie zo Smíchova do Hostivíc a je dlhý asi 20 kilometrov. Pre nákladnú dopravu bol otvorený v auguste 1872, pre osobnú dopravu v septembri toho istého roku. Týmto účelom slúži dodnes. Na snímke je pohľad na jeden z najzložitejších viaduktov na Semmeringskej dráhe. -rp-

Súvisiace odkazy