Bratislava-Vrakuňa - Zastávka

  • Základné informácie
  • Dokumenty

Umiestnenie na trati

Historické názvy

Vrakuňa

Nadmorská výška

133 mnm.

Otvorenie objektu:

15.10.2016

Koľaje v objekte

Dopravné: 1   

Rozchody koľají

1 435 mm   

Poskytované služby

Mestská hromadná doprava, Predaj cestovných lístkov,

Ďalšie informácie

Železničná zastávka Bratislava-Vrakuňa leží na jednokoľajnej neelektrifikovanej trati ŽSR č. 131 Bratislava-Nové Mesto - Komárno v medzistaničnom úseku Bratislava-Nové Mesto - Podunajské Biskupice.
Poloha zastávky: vľavo, v smere od Bratislavy-Nového Mesta

Pôvodná železničná zastávka bola sprevádzkovaná v roku 1895 a zrušená v roku 1974. Obnovená zastávka bola sprevádzkovaná 15. októbra 2016. Dočasná zastávka má dĺžku 120 m. Jednostranné nástupište je sypané s pevnou hranou, šírka nástupišťa je asi dva metre. Na zastávke je po celej dĺžke vybudované osvetlenie. V bezprostrednej blízkosti zastávky sa nachádza železničný priechod pre chodcov a cyklistov vybavený PZZ.

Výstavbu dočasnej zastávky realizovali mestská časť Vrakuňa v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom. Starosta Mestskej časti Bratislavy Vrakune sa rozhodol riešiť problémy s dopravou, nedostatočnou kapacitou ciest a každodennými zápchami vybudovaním železničnej zastávky. Proti výstavbe novej zastávky boli spočiatku ŽSR, pretože rozhodnutie starostu bolo v rozpore so zákonom č. 513/2009 Z. z. o dráhach. Nakoniec ŽSR dali súhlas na vybudovanie dočasnej železničnej zastávky v priestore bývalej železničnej zastávky. ŽSR plánujú vybudovať vo Vrakuni TIOP, ktorý nahradí dočasnú zastávku. Podľa pôvodných plánov k tomu malo dôjsť v období 2017 - 2019, momentálne (august 2022) sa spomína rok 2023.

K tomuto traťovému objektu sa nenašli žiadne prílohy.

Galéria objektu