Kalná nad Hronom - Železničná stanica

  • Základné informácie
  • Dokumenty

Umiestnenie na trati

Koľaje v objekte

Dopravné: 3    Manipulačné: 1    Ostatné: 5   

Rozchody koľají

1 435 mm   

Elektrifikácia

25 kV 50 Hz   

Poskytované služby

Predaj cestovných lístkov, Reštaurácia, občerstvenie, Sociálne zariadenia,

Ďalšie informácie

Umiestnenie a určenie železničnej stanice

Železničná stanica Kalná nad Hronom leží v km 6,790 trate Hronská Dúbrava – Palárikovo, ktorá je v úseku Žiar nad Hronom – Žarnovica dvojkoľajná a elektrifikovaná v úseku Hronská Dúbrava – Palárikovo.
Je stanicou nesamostatnou, pridelenou k železničnej stanici Levice. Sídlo prednostu je v ŽST Levice.
Železničná stanica Kalná nad Hronom je zmiešanou – podľa povahy práce, medziľahlou – po prevádzkovej stránke.

Styk dráh

Vlečka SE a. s. Mochovce, Atómové elektrárne Mochovce odbočuje z koľaje č. 2 na zhlaví od ŽST Lok výhybkou č. 19, na zhlaví od ŽST Levice koľajovou spojkou 2/4. 

Nástupištia

V stanici sú dve vyvýšené nástupištia a to pri koľaji č. 1, 3 o dĺžke 300 metrov. Prechody cez koľaje pre cestujúcich a vozíky sú rozmiestnené takto:
V piatej koľaji sú dva prechodové mostíky,
V tretej koľaji sú dva prechodové mostíky,
V prvej koľaji sú dva prechodové mostíky.

Zabezpečovacie zariadenie v stanici

Stanica je vybavená zabezpečovacím zariadením 3. kategórie, RZZ s cestovým systémom a s rýchlostnou svetelnou signalizáciou. V ŽST Kalná nad Hronom boli vypnuté zo zabezpečovacieho zariadenia koľaje č. 8 a 10,
výhybky č. 6 a 10, návestidlá S 8, S 10, L 8, L 10, spojovacia koľaj Kalná nad Hronom – EMO Mochovce, priecestia na spojovacej koľaji v km 6,636 a v km 3,248 a koľajové obvody na spojovacej koľaji. Výhybka č. 5 v plusovej polohe a výhybka č. 11 v mínusovej polohe sú uzamknuté prenosnou výmenovou zámkou. Návestidlá S 8, S 10, L 8, L 10 sú označené v zmysle čl. 46 predpisu Ž 1 ako neplatné.

Zabezpečovacie zariadenie v priľahlých medzistaničných úsekoch

Medzistaničný úsek Levice – Kalná nad Hronom – Lok je zabezpečený releovým poloautomatickým blokom s kontrolou voľnosti traťovej koľaje. V úseku Kalná nad Hronom – vlečka SE a. s. Mochovce, Atómové elektrárne
Mochovce sa všetky jazdy vlečkových vlakov do vlečky a z vlečky uskutočňujú a zabezpečujú telefonickým dorozumievaním. Jazdy traťových strojov sa zabezpečujú ako PMD.

Zariadenia v prepravnej prevádzke

Rampy:
Pre nakládku a vykládku vozňových zásielok sa používa bočná rampa pri koľaji č. 5 v dĺžke 18 m a vedľa koľaje č. 7 v dĺžke 35 m. Na koľaji č. 7 je vybudovaná čelná rampa, ktorá je súčasťou bočnej rampy. Prístup k rampe je zabezpečený od štátnej cesty Levice – Nitra.

Manipulačné priestory:
Manipulačný priestor je vedľa koľaje č. 5 a 7.

Koľaje:
Koľaj č. 5 je odchodová a zároveň manipulačná, ktorá má dĺžku 773 m, v úseku medzi trakčnými podperami 21 – 27 je trakčné vedenie trvalo odtiahnuté. Manipulačná koľaj č. 7 je dlhá 266 m, je koľajou slepou a priľahlou k bočnej a čelnej rampe.

Mapy a nákresy

JPG
JPG
191 kB
14.3.2009

Galéria objektu