Naša téma: Ako nevypadnúť z vlaku

10.7.2017 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Naša téma: Ako nevypadnúť z vlaku

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) posilňuje bezpečnosť pri zatváraní dverí na vlaku. Do niekoľkých desiatok vozňov so staršími, takzvanými zalamovacími dverami namontuje vo vlastnej réžii signalizáciu zatvorenia nástupných dverí. Vlakvedúci sa vďaka nej ešte pred odchodom vlaku bude môcť ľahko presvedčiť, či sú všetky dvere zatvorené.

 

 

 

Takto sa začína tlačová správa, ktorú slovenský národný železničný dopravca vydal dňa 26. júna 2017 a ktorú sme zverejnili už v našich Krátkych dopravných správach. Ale jej téma si možno zaslúži aj väčšiu pozornosť, a preto jej dávame priestor aj tu. V texte ZSSK sa ďalej dočítame: Vnútorná signalizácia zatvorenia nástupných dverí upozorní cestujúcich na zvýšené nebezpečenstvo v prípade mechanicky nezaistených dverí počas jazdy vlaku. Do časti vozňov bude doplnené aj blokovacie zariadenie. Vo viacerých vozňoch budú vymenené celé dvere.


Signalizácia otvorených dverí zvonka © ZSSK

Ako nový signalizačný systém funguje? Signalizáciu dverí zabezpečí LED indikátor, umiestnený na vonkajšej bočnici vozňa. Rozsvietený indikátor oznámi nezatvorené dvere na jednej zo strán vozňa. Zhasnutý indikátor bude signalizovať, že dvere sú mechanicky zaistené voči otvoreniu. LED indikátor bude svietiť v blízkosti nástupných dverí aj zvnútra. Oranžové svetlo označí poruchu blokovania, resp. že vozeň nemá inštalované blokovanie dverí od určitej rýchlosti vozňa. Červené zas, že dvere nie sú správne zatvorené a zaistené. Zhasnutý indikátor teda vždy znamená, že všetko je v poriadku.


Signalizácia otvorených dverí zvnútra © ZSSK

Tá posledná veta vyvoláva otázku, či zhasnutý indikátor nemôže znamenať aj to, že sám nie je v poriadku. Čím zložitejšie riešenie, tým aj vyššia možnosť poruchového stavu, vraví skúsenosť. Výrobcovia a prevádzkovatelia železničných vozidiel od nepamäti mali na mysli bezpečnosť cestujúcich a vypracovali systémy zaistenia dverí vagónov zodpovedajúce dobe. S niektorými staršími sa môžeme aj dnes stretnúť na súpravách nostalgických vlakov. Boli možno primitívne, ale nepochybne účinné, pretože cestujúci z dverí za jazdy nevypadúvali. Alebo vtedy ľudia ešte nestratili pud sebazáchovy?


Dvojnásobné zabezpečenie dverí vozňa Bnp 89-00 383-2 (Tábor, 18.5.2016)
© PhDr. Zbyněk Zlinský

Keď sa človek pozerá okolo seba, nemôže prehliadnuť náznaky toho, že súčasné ľudské pokolenie má s tým základným pudom naozaj problémy. Na jednej strane sa štát stále častejšie a vtieravejšie stará o bezpečnosť svojich občanov, od rôznych varovaní až po technické prostriedky, a tak ich odnaúča spoliehať sa na seba. Vezmime si napríklad „nenápadne“ sa rozširujúcu povinnosť nosenia cyklistickej prilby, ktorá možno časom bude platiť aj pre chodcov. Na strane druhej sa (niektorí) občania v túžbe po adrenalínovom zážitku dopúšťajú konaní, ktoré sú v rozpore nielen s legislatívou, ale aj so zdravým rozumom. Aj na železnici.


Jazda na střeche rýchlovlaku - 200 km/h

Existuje vo vlakoch ZSSK naozaj také reálne nebezpečenstvo vypadnutia zle zatvorenými dverami, aby si žiadalo riešenie tohto druhu?

Je navrhnutá signalizácia sama o sebe bezpečná alebo môže v prípade poruchy viesť k pomýleniu vlakvedúceho a tým k ohrozeniu cestujúcich?

Čo si myslíte o sebestačnosti a súdnosti dnešného človeka? Naozaj nad sebou potrebuje neustály dohľad štátu a jeho inštitúcií?


Vozeň Be 3-5420 má na jedných dverách kuriózne až 3 zaisťovacie kľučky
(26.9.2045, Hradec Králové hl.n.) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Zdroje a odkazy:

  1. Železničná spoločnosť Slovensko – Wikipédia
  2. SK ZSSK Slovakrail – oficiálny web
  3. Vozne ZSSK budú bezpečnejšie, spoločnosť chystá novú signalizáciu zatvárania – tlačová správa (formát PDF)
  4. Prečo sa otvorili dvere vlaku smrti?! - Nový Čas
  5. Podnapitý muž vypadol z idúceho vlaku, amputovalo mu to nohu - Webnoviny.sk
  6. Matěj se zabil pádem z vlaku, dráhy vinu odmítají - iDNES.cz
  7. Nové fakty v prípade dievčatka (†3), ktoré vypadlo z idúceho vlaku: Z tohto ide hrôza - Topky.sk
  8. Žena vystupovala z rozjíždějícího se vlaku, zachytil ji a smrtelně zranil - iDNES.cz
  9. Preventivní kontroly odhalily bezprostřední ohrožení bezpečnosti – tlačová správa Drážní inspekce (formát PDF)
  10. Kvůli úmrtí po vypadnutí dítěte z vlaku upraví ČD přes 700 vozů - Lidovky.cz
  11. zdroje uvedené pod odkazmi v texte

Súvisiace odkazy