Mnohé zaujímavosti z cesty za jedným parným vlakom

4.6.2017 8:00 Helmut Böhme

Mnohé zaujímavosti z cesty za jedným parným vlakom

Dňa 21.5.2017 som odišiel prvým regionálnym expresom do Lipska. Mojim cieľom bolo mestečko Laucha an der Unstrut v Sasku-Anhaltsku, kde mal premávať vlak s parným rušnom. V Lipsku som mal asi hodinový pobyt – keby som už mal nohu zasa úplne v poriadku, bol by som možno stihol prechod z 21. nástupišťa na 8. počas dvoch minút, a tak aj skorší spoj.

 

 

 

Navyše som bol aj ustatý, lebo tento môj výlet bezprostredne nadväzoval na Noc múzeí a galérií v Bratislave, na tomto mieste nedávno opísanú. Tak som mohol aspoň vyfotiť vlak spoločnosti Press, ktorá prevádzkuje nielen úzkorozchodné trate.


204.044-6 dopravcu Press s pracovným vlakom

Ďalej ma prepravovala „súkromná“ (v skutočnosti patrí holandským štátnym dráham) spoločnosť Abellio, ktorá ale uznáva aj cestovné lístky DB (mal som Sachsen-Ticket). Servisný personál mi ponúkol kávu a drobné občerstvenie, čo som ale odmietol – keď na stanici dostanem z automatu kávu za 70 centov, prečo by som mal vo vlaku zaplatiť 1,40 €? Že to ide kalkulovať aj priaznivejšie, ukazuje na východe saský dopravca ODEG


Elektrická jednotka firmy Abellio na lipskej hlavnej stanici

Po ceste sme išli okolo vlakotvornej stanice Großkorbetha, kde je vždy čulý ruch, najmä kvôli známym chemickým závodom Leuna-Werke.


Stanica Großkorbetha z vlaku

Vystúpil som na stanici Naumburg (Saale), ktorou krátko nato prešiel pracovný vlak.


Zaujímavá súprava zachytená bohužiaľ iba takto

Potom som nastúpil do električky, ktorá kedysi premávala ako okružná linka, jedna v smere pohybu hodinových ručičiek a druhá opačne. Je to najmenšia električková prevádzka v Nemecku, momentálne v dĺžke 2,5 km.


Električky u hlavnej stanice v Naumburgu

Ako žiak som v roku 1970 fotil križovanie električiek na námestí, kde teraz koľaje už nie sú. Existuje povesť, že mesto obliehal Prokop Holý a učiteľ s deťmi v bielych šatách ho išiel prosiť o milosť. Husitský vojvodca tým vraj bol tak dojatý, že im daroval čerešne a tiahol ďalej. Každý rok sa na pamiatku tejto udalosti koná sprievod. Keď som na ňom kedysi bol, starší vodič električky sa chcel sprievodu vyhnúť a cúval. Pritom sa mu ale zberač sklopil a spadol na strechu. Za chvíľku sa objavil pracovník z vozovne, vynadal mu, uviazal zvyšky zberača lanom a potom poškodenú električku druhý motorový vozeň odtiahol.

Po roku 1991 bola linka niekoľko rokov mimo prevádzky a uvažovalo sa o zrušení trate. Až od 31. 3. 2007 existuje zasa pravidelná prevádzka s polhodinovým intervalom. Podrobnejšie sa o tom zmieňuje nemecká Wikipedia.


Električka na konečnej Vogelwiese v Naumburgu

Ako jediný cestujúci som cestu filmoval a trochu sa rozprával s vodičom električky. Naspäť už išiel väčší počet cestujúcich. Pri stanici stál autobus linky nahradzujúcej zrušené vlaky na trase Naumburg – Zeitz, ktorý napokon odišiel prázdny.


Autobus pred stanicou Naumburg

Na stanici som zachytil vlak do stanice Wangen, z ktorej síce koľaje vedú ďalej do Artemu, ale po nich chodia už iba príležitostné zvláštne vlaky, pretože Durínsko odmieta objednať tam vlaky pravidelné. Turistickou atrakciou Wangenu je miesto nálezu tzv. nebeského kotúča, ktorý hľadači pokladov nelegálne vykopali, boli za to zadržaní a ich nález prešiel do rúk štátu.


Vlak do stanice Wangen

Ja som z Naumburgu išiel po Unstrutbahn do mestečka Laucha, kde som navštívil výstavu o trati.


Bývalé koľajisko stanice Laucha

Potom som si stanicu zdokumentoval. Tam, kde je teraz iba tráva, boli kedysi koľaje a dokonca točňa.


Súčasná podoba stanice Laucha

Bol zrušený aj podchod (na nasledujúcej snímke šedivý prístrešok vľavo od výpravnej budovy), vstup do neho je zamurovaný.


Stanica z uličnej strany

Nástupište bolo upravené a vybavené úrovňovým prechodom cez koľaj.


Nový prístup k vlakom

Zo stanice Laucha kedysi odbočovala trať smer Kölleda, jej koľaje do stanice Lossa (Finne) sice ešte existujú, ale boli naposledy použivané ešte Sovietskou armádou. Ako je vidno, priroda si už dobyla terén späť.


Pozostatky začiatku trate Laucha - Kölleda

Úsek Kölleda - Lossa prestavali na cyklochodník. Sice existuje spolok, ktorý usiluje o obnovenie dopravy v úseku Lossa – Laucha, to ale nie je realistické, najmä preto, že Spolkový dráhový úrad navrhol trať na zrušenie. V stanici Laucha práve chystali výmenu návestidiel na hlavnej, dnes už jedinej trati.


Mechaniky tu už dlho nebudú, ...


… lebo ich nástupcovia sú už pripravení

Napokon som sa dočkal zlatého klinca svojho celodenného putovania, zvláštneho parného vlaku so strojom 41.1144-9 na čele.


Parný vlak opustil mestečko Laucha smerom na Karsdorf


Parný vlak v stanici Karsdorf

Pôvodne mal zvláštny vlak premávať po celej trase. V skutočnosti prešiel iba tam a späť v jej krátkom úseku, pričom na zvyšok zvláštnych spojov bol nasadený motorový vozeň, Ferkeltaxi. To ma nebavilo, a preto som sa vrátil domov do Drážďan. Kvôli „inteligentnej“ tvorbe cestovného poriadku zasa s hodinovým pobytom na stanici v Naumburgu, lebo keď môj vlak prišiel k 5. nástupišťu, prípoj v tu istú minútu odchádzal od 1. nástupišťa.

Prepracoval a doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy