Naše téma: Vozový park na Posázavském pacifiku

1.6.2017 8:00 Dominik Havel

Naše téma: Vozový park na Posázavském pacifiku

Posázavský pacifik je regionální trať v jižním zázemí Prahy. Prochází malebným okolím řeky Sázavy, kam každý víkend míří Pražané strávit volný čas, což způsobuje, že v sobotu a neděli jsou vlaky mnohem více vytíženy než ve všední dny. Jaká vozidla nebo provozní koncept jsou pro tuto trať nejvhodnější?

V průběhu minulých let byly pro víkendovou dopravu typické soupravy patrových vozů Bmto v čele s bardotkou řady 749. V nedávné době je nahradili brejlovci a od loňského října se po trati prohánějí modernizované dvoupodlažní vozy Bdmteeo, kterým byly přečalouněny lavice, vyměněno obložení a dosazeny tlačítka pro ovládání dříve těžkopádných dveří, zásuvky a Wi-Fi. České dráhy tímto krokem vyřešily i nedostatek souprav na elektrických tratích v ranní špičce pracovního dne – dvě soupravy 163 + 5× Bdmteeo + ABfhpvee kolují na lince S7 do Berouna. Další vlaky v Posázaví zajišťují trojdílné regionovy (i ve dvojicích).

Nicméně je třeba si uvědomit, že oněch 12 vozů z roku 1976, modernizovaných v Šumperku, nebude mezi námi věčně. Zastaralé jsou už teď a jejich stav začíná být tristní (praskající obložení interiéru). Bude tedy potřeba se poohlédnout po nových jednotkách nebo soupravách.


Interiér horního podlaží vozu Bdmteeo © Dominik Havel, 27. 5. 2017

Turistický provoz se vyznačuje řadou specifik. Mezi cestujícími převládají skupiny a populární je i přeprava jízdních kol. Takoví zákazníci jsou schopni tolerovat řadu nedostatků v oblasti pohodlí. Jenže nikdo si nemůže dovolit pořizovat vozidla, která by vyjela jen dvakrát týdně, obzvláště když na jiných tratích stojí některé vlaky o víkendu nevyužity. Oběhové propojení s jinou příměstskou linkou je tedy nevyhnutelné. Z toho však vyplývá, že nové vlaky musí splňovat i náročné požadavky pravidelně dojíždějících cestujících.

První možnost je pořízení motorových jednotek. Jako náhrada patrových souprav by se hodily trojice třídílných jednotek Bombardier Talent nebo dvojice třídílných Alstom Coradia LINT, které nemají Jakobsovy podvozky. Vyvstává ale otázka, kam lze v průběhu pracovního týdne nepotřebné jednotky nasadit. S tratí Praha – Kladno nelze z dlouhodobého hlediska počítat, jelikož se chystá její elektrizace. Naději skýtá trať na Neratovice a Mladou Boleslav, kde by mohlo nasazení kvalitnějších vozidel vygenerovat nové cestující, kteří by posílené vlaky v pracovní dny naplnili. Také je otázka, zda by se jednopodlažní vlaky vešly k nástupištím na Posázavském pacifiku.


Coradia LINT 41 dopravce Oberpfalzbahn v Marktredwitz © Dominik Havel, 13. 4. 2017

Dále je možné nakoupit netrakční patrové jednotky, ke kterým by se přivěšovaly motorové nebo elektrické lokomotivy podle nasazení. Přestože se jedná o zdánlivě ideální a nejelegantnější řešení, tento návrh obnáší i řadu nevýhod. Zaprvé je už skoro nikdo nevyrábí – v podstatě jde jen o Twindexx od Bombardieru. Dále by bylo potřeba nakoupit nové lokomotivy (zejména motorové by byly málo využité) a především má taková souprava mnohem menší zrychlení než elektrická jednotka, což je zásadní pro provoz jak na koridorových tratích, tak na samotném Posázavském pacifiku, kde je potřeba, aby posílený vlak stíhal jízdní doby stavěné pro motorové jednotky (takt, křižování). Pro příklad nevhodného nasazení lokomotivou tažených vlaků není potřeba jezdit daleko – stačí se podívat na drážďanskou S1, která se při dešti zpožďuje o 15 min, protože moderní lokomotiva s kotoučovými brzdami při rozjezdu prokluzuje

Existují ještě další řešení situace?

Jak jste spokojeni s vozy Bdmteeo na Posázavském pacifiku a S7 do Berouna?

Jak by měla podle vás vypadat vozidla pro dennodenní dojíždění do Prahy a jak vlaky turistického rázu? Lze požadavky skloubit?

Úvodní snímek: 749.121-0 v čele dopoledního vlaku do Čerčan © Dominik Havel, 27. 5. 2017

Súvisiace odkazy