Dioráma III

29.10.2014 8:00 Bc. Peter Bendžala

Dioráma III

Na trati ŽSR 186 zo Spišskej Novej Vsi do Levoče je obnovená pravidelná osobná železničná doprava. Zatiaľ len na úseku trate v okolí Levočských Lúk. Žiaľ, len v modelovej veľkosti H0. Po úspechoch Diorámy a Diorámy II, som sa rozhodol vytvoriť ďalší kúsok trate, tento raz som chcel stvárniť reálny úsek trate ŽSR 186, konkrétne železničnú zastávku Levočské Lúky.







Prvým krokom k stavbe modelu bolo zbieranie podkladov. Začiatkom marca 2011 som sa vybral na železničnú zastávku Levočské Lúky, kde som odmeral rozmery budov, vzdialenosti medzi nimi, dĺžku perónu a vzdialenosti budov od koľaje a nasnímal som vyše 200 fotografií celého objektu.


Nasledovalo prerátanie všetkých nameraných hodnôt do mierky 1:87 a nakreslenie „projektu“ na kancelársky papier. Na výkres som narysoval obvodové múry budovy, zakreslil okná a dvere a začala sa stavba. Výkres som podlepil kartónom a polystyrénom pre vystuženie a zväčšenie hrúbky stien. Z vonkajšej strany som na steny nalepil vrstvu brúsneho papiera, ktorý mal znázorňovať brizolitovú omietku. Štruktúru omietky som zvolil správne, zostávalo namiešať správnu farbu. Použil som akrylové farby v odtieňoch sivej a hnedej. Na znázornenie vlhkosti múru som nanášal na omietku vrstvy riedkej svetlosivej farby. 


Graffiti som nakreslil čiernou tenkou centrofixou. Vnútorné steny a priečky sú vytvorené z kartónu a polystyrénu. Miesta, kde sa spod omietky objavuje tehlový múr sú zo sadry, do ktorej som vyryl štruktúru tehlového múru a natrel ju odtieňmi oranžovej farby. Pre verné zobrazenie skutočného stavu budovy som nevynechal ani také detaily, ako sú rozbitá posteľ, matrac, opadaná omietka, tehly a iný neporiadok. 


Ďalším krokom bola stavba strechy, ktorú som zhotovil z tenkého kartónu a na znázornenie eternitovej krytiny som použil nastrihané pásiky sivého farebného papiera (viď. obrázok č. 21). Na zobrazenie dažďových žľabov som zvolil pozdĺžne rozrezané vatové tyčinky. Na streche nechýba mach, ktorý je vytvorený z penových vločiek. 


Vedľa budovy železničnej zastávky sa nachádza budova sociálnych zariadení. Pri stavbe tohto objektu som použil rovnaké postupy ako pri stavbe hlavnej budovy.
Na odporúčanie modelárov z Modul klubu Košice, aby som svoje diela prezentoval pred verejnosťou a zapojil sa do layoutu, som za pomoci sergejika a Milana1961 vytvoril kostru svojho prvého modulu. Do drevenej kostry modulu som vlepil polystyrénové platne. Následne som vytvaroval reliéf krajiny, do ktorého som umiestnil trať, budovy, stromy a staničné lampy. 


Pozdĺž trate pred staničnou budovou som postavil perón, na jeho tvorbu som použil panely od firmy Model Scene, ktoré som prilepil na betónové segmenty vyrezané zo styroduru. Povrch krajiny som natrel hnedou farbou a zasypal preosiatou zeminou, ktorú som zakvapkal rozriedeným disperzným lepidlom. Po zaschnutí som na väčšiu časť tejto vrstvy prilepil vegetáciu, ktorú tvoria kríky od firmy Polák, stromy vlastnej výroby a trávny povrch, ktorý je kombináciou foliáží a statických tráv od výrobcov Polák a Model Scene. 


Nakoľko súčasťou tohto modulu je funkčné osvetlenie pozostávajúce zo štyroch staničných lámp od firmy ES-Pečky, jednej lampy vo vnútri budovy a jednej lampy na vonkajšej stene budovy, bolo potrebné priamo do  modulu osadiť spínače. Najväčším problémom pre mňa bolo zhotovenie oplotenia pri staničnej budove. Dlho som premýšľal nad materiálom, ktorým znázorním pletivo, nakoniec som použil bielu kvetinársku stuhu natretú hnedou farbou. Betónové stĺpiky som vyrobil z dreveného hranolu s rozmermi 2x2 mm, ktorý som narezal na cca trojcentimetrové kusy. Každý takýto kus som na jednom konci zaoblil a vyvŕtal doňho 3 otvory na prevlečenie nosného drôtu pletiva. 


V ďalšom kroku som každý stĺpik natrel sivou farbou, obsypal jemným pieskom, znova natrel sivou farbou a následne napatinoval. Kompletizácia oplotenia bola po dvoch rokoch a desiatich mesiacoch od začatia stavby posledným krokom k dokončeniu celého modulu. Zostávalo už len nasnímať niekoľko verných fotografií modelu. Časť fotografií som nasnímal už štandardne na levočských hradbách a časť priamo na mieste, kde stojí reálna železničná zastávka Levočské Lúky.  Finančné náklady na stavbu tohto modulu odhadujem na približne 70€, pri stavbe som strávil cca 500 hodín.


    Model železničnej zastávky Levočské Lúky som vytvoril v stave, v ktorom som dokumentoval reálny objekt v marci 2011, odvtedy ubehli viac než 3 roky a na skutočnej budove sa niekoľko vecí zmenilo, žiaľ, k horšiemu. Časť budovy zachvátil požiar, následkom ktorého sa prepadla časť strechy, rozbité sú už všetky okná, pribudli ďalšie graffiti a zmizli všetky 3 tabule označujúce názov zastávky. Som zvedavý, aký osud čaká túto železničnú staničku. Vlak tu nezastavil už dlhé roky a objavili sa informácie, podľa ktorých má byť budova zrovnaná so zemou. Isté je len to, že podoba železničnej zastávky Levočské Lúky zostane zachovaná vďaka môjmu modelu. Čo sa týka mojich ďalších modelárskych plánov, tak chcem postaviť modul s jednokoľajnou traťou, pozdĺž ktorej sa bude rozprestierať gazdovstvo.

Galéria