Trumf Českých drah šmejdil po koridorech

21.2.2013 16:00 Milan Vojtek

Trumf Českých drah šmejdil po koridorech

Strohá informace na k-reportu mě ve středu uvedla do střehu. Mimořádná jízda Railjetu na našem území stála za pozornost. Dokonce se informace objevila i s konkrétními časy. A když mi ji ve čtvrtek ráno potvrdili kamarádi z řad provozních zaměstnanců, bylo jasné. Railjet se zařadí i do mého pracovního programu.

Netrakční jednotka Viaggio Comfort, provozovaná rakouským národním železničním dopravcem ÖBB pod označením Railjet, zavítala na naše koleje za účelem provozního odzkoušení. Nebo svezení pozvaných osob. To druhé je možná pravděpodobnější. Zkušební jízda totiž nebyla ani zdaleka první u nás. J8 osobně jsem se s Railjetem setkal již předtím dvakrát, aniž bych musel opustit území ČR. Poprvé se souprava svezla v květnu 2009, kdy zamířila na testovací jízdy na testovací okruh Zkušebního centra Výzkumného ústavu železničního Velim. Do Vídně se vlak vrátil 14. května a byl jsem u toho. Jak ukazují snímky na konci příspěvku, šotoexperti, kteří mluví, že jedoucí vlak s bleskem nevyfotíš, asi nemají pravdu. 
Přesně o měsíc a den později znovu přijel Railjet na naše území. Souprava, která putovala na prezentaci na železniční veletrh Czech Raildays v Ostravě, dokonce poprvé svezla cestující. Svezl jsem se aspoň do Hodonína.
Třetímu setkání patří tento příspěvek. Jinak, ve všech třech případech byl hnacím strojem zástupce řady 1216. Na okruhu řádil fotbalový Taurus 1216.236, do Ostravy se sice vezl Railjet i s kmenovým, stejně lakovaným strojem 1116, ale v pro jeho neschválení k provozu u nás, tažnou či tlačnou sílu vyvíjel opět fotbalovník. Tentokrát se o pohon staral „Kapsch Taurus 1216.210.
Vlak proto vyjel dopoledne z Vídně, aby na našem území projel trasu Břeclav – Brno – Česká Třebová – Olomouc – Přerov – Břeclav a Vídeň. „Jízda je zaměřena na praktické ověření některých provozních parametrů, činnost informačních systémů, spolupráci lokomotivy s netrakční jednotkou a na řadu dalších prvků při provozu vlaku na české síti,“ komentoval nasazení jednotky na testovací cestu mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Za dva měsíce se podle něj Railjet podívá znovu na české koleje, prezentační cestou pro veřejnost chtějí České dráhy přilákat pozornost cestujících na novou akvizici, kterou chtějí reagovat na sílící konkurenční boj o cestujících na domácích kolejích.
Dosavadní zbraní v boji s RegioJet a Leo Expres je Pendolino, klopidlo, které se neprosadilo v mezinárodní dopravě a zásluhou naklápění trpí stísněným prostorem pro cestující, skončilo degradované na vnitrostátní spoj Prahy a Ostravy. Railjet by měl vyrovnat jízdní komfort konkurence s vozy, využívajícími plně jízdní profil.

Připomeňme stručně již známé, jak ČD k Railjetům přišly. Nákup nebyl prvoplánovanou investicí Českých drah. 67 souprav si u společnosti Siemens objednaly ÖBB. Nakonec ale státní dopravce sousední země zjistil, že celkový počet nevyužije, že mu postačí jednapadesát souprav, a tak vznikly podmínky pro dohodu s ČD na převzetí opce na dodávku. Cena šestnácti souprav pro ČD je více než 200 milionů eur. Dopravce za to získá soupravy, způsobilé pro rychlosti do 230 kilometrů za hodinu. Vlak Viaggio Comfort ve verzi pro ÖBB tvoří netrakční souprava sedmi vozů s celkovou kapacitou kolem čtyř set míst. Výroba pro ČD již začala, do provozu mají české Railjety vstoupit při změně jízdního řádu v prosince 2014.


Netrakční souprava znamená, že sedm vozů nemá pohonnou jednotku. Pouze jeden čelní vůz je vybaven stanovištěm strojvedoucího pro ovládání lokomotivy, připojené na opačné straně vlaku. Designově i technologií je Railjet vyladěn na provoz s lokomotivami typu Taurus téhož výrobce.
Co bude tahat/tlačit české Railjety je stále velkou neznámou. Teoreticky by to měly být „nové“ lokomotivy řady 380 plzeňského výrobce Škoda Transportation, který mimochodem dělal, co mohl, aby pořízení Railjetů zabránil. Jenže Škoda Transportation stále nemůže ke svým strojům doložit schválení pro mezinárodní provoz, jezdí režimu zkušebního provozu pouze na území ČR bez možnosti vyjet do zahraničí. Mimochodem, tento režim zkušebního provozu byl u prvních nasazených strojů již prodloužený. Stíhačky řady 380, jejich nasazení do mezinárodního provozu je opakovaně odkládáno, jsou pro plánované nasazení Railjetů mezi rakouským Grazem, Prahou a Berlínem (podle plánu k datu od změny jízdního řádu v prosince 2014) jsou bez dokladu autorizované německé zkušebny stále nepoužitelné. Navíc se ještě nikdo nevěnoval vyladění ovládání řady 380 s Railjetem.
Stále tak existuje možnost, že ČD budou nuceny k provozu Railjetů usilovat o zapůjčení lokomotiv řady 1216, ať již u ÖBB či kdekoliv jinde.

Railjet s rakouskou lokomotivou Taurus v Břeclavi.

Railjet uhání na testovací jízdě po koridoru u Podivína. 

U Svitav fotil kolega Pavel Stejskal

Další fotky udělal Pavel Stejskal v České Třebové. 

 

14. květen 2009 a mé první setkání s Railjetem při jeho návratu z Cerhenic.

15. červen 2009 a Railjet, připravený k první cestě s cestujícími na Czech Raildays do Ostravy.

Súvisiace odkazy