V Pars nova se představil prototyp vozu řady Bdmpee ČD

14.2.2013 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

V Pars nova se představil prototyp vozu řady Bdmpee ČD

Služba na vrátnici známého šumperského podniku zažila po poledni 12. února nevšední nával návštěvníků, vesměs obtěžkaných fotobrašnami či filmařskou výzbrojí. Všichni měli společný cíl - úplně první ukázku prototypu modernizovaného osobního vozu, které šumperská společnost Pars nova dodá Českým drahám v letech 2013 a 2014, jak pravila pozvánka, jež je tam přivedla.

 
 
 
 
 
 
 
A její text pokračoval: Vozy Bmee byly vyrobeny v letech 1986 a 1987 v tehdejší východoněmecké vagónce v Budyšíně (Bautzen). V šumperské společnosti Pars nova prochází modernizací především interiér a technické vybavení vozů. Modernizované vozy Bmpee nasadí České dráhy především do souprav EuroCity a Expres na tratích spojujících Prahu s moravskými městy, např. s Ostravou, Olomoucí nebo Brnem a dále na Slovensko a do Maďarska. Až na místě samém pak zvídavé oko novinářské odhalilo, že na rámu novotou zářícího vozu přibylo jedno písmenko a jeho skutečné úplné označení zní CZ ČD 61 54 20-71 001-9 Bdmpee233.
 

Logo Českých drah a označení na prototypu rekonstruovaného vozu © PhDr. Zbyněk Zlinský
 
A tak hned vznesl dotaz, dokonce ještě před zahájením tiskové konference, kterou dodavatel spolu s odběratelem zorganizovali přímo v předmětném vozidle. Dostalo se mu odpovědi, že písmenko „d“ muselo být doplněno vzhledem k tomu, že jde o vůz s prostorem pro jízdní kola, jak se můžeme dočíst třeba v přehledu na specializovaném webu, který může osvětlit i zbytek označení této problematiky neznalým. A že takových byla převážná část přítomných zástupců médií, tisková mluvčí akciové společnosti Pars nova Bc. Michaela Linhartová začala svou úvodní informaci v úvodu tiskové konference poměrně ze široka, aby všechny dostala do obrazu. 
 

Tisková mluvčí Bc. Michaela Linhartová při tiskové konferenci ve voze 61 54 20-71 001-9
© PhDr. Zbyněk Zlinský
 
A my si se stejným cílem objasněme to, co nastínila už citovaná pozvánka a pak zcela pominula k prezentaci modernizovaného vozu vydaná tisková zpráva. Současná vozová řada, která nese označení Bmee248 vznikla několikero rekonstrukcemi původních vozových řad Amee a Bmee, dodaných někdejší východoněmeckou vagónkou VEB Waggonbau Bautzen v rozmezí let 1986 - 1987 tehdejšímu národnímu dopravci ČSD. Celkem 41 vozů nynější řady Bmee248 je v současnosti nasazováno - a to stabilně - na vlacích vyšší kvality, ale v některých obdobích i na regionálních spojích na jihu Čech, píše se v souhrnném článku o výchozích vozech této modernizace.
 

Nákres osobního vozu ČD řady Bmee ve stavu z roku 1994; zdroj: www.parostroj.net
 
Ten už také předjímá to, čeho jsem byli svědky: Stejně jako bistrovozy ARpmee832, i vozy Bmee248 by mohly být přestavěny na velkoprostorové, což by, v souladu s aktuálním trendem, alespoň částečně zaplnilo mezeru v podobě chybějících vozů Bmpz pro elitní výkony ČD (ty vlastní pouze 41 kusů řady Bmz s oddílovým uspořádáním a velkoprostorové vozy pro 200 km/h zcela jim chybějí). Vlastně nepředjímá, ale reaguje na události, které se před jeho sepsáním udály. Dne 18. ledna 2011 ČD zaslaly do Úředního věstníku sdělení o veřejné zakázce s názvem Modernizace 40 ks osobních železničních vozů řady Bmee, která byla zveřejněna 25. ledna.
 

Interiér oddílu osobního vozu řady Bmee (Ostrava hl.n., 7.1.2009) © Karel Furiš
 
Jak si můžete povšimnout v odkázaném formuláři, zadavatel předpokládal cenu 880 milionů Kč bez DPH. Ve skutečnosti však soutěží, do níž se přihlásili čtyři uchazeči, České dráhy dosáhly ceny pouhých 695,6 milionu, za kterou se rozhodl zakázku splnit právě šumperský podnik a soutěž tak vyhrál, o čemž informuje oznámení ze dne 1. ledna 2012. O uzavřené smlouvě téhož dne informoval odběratel i dodavatel tiskovým sdělením a ta se pak objevila i v našich krátkých zprávách. Představitelé obou smluvních stran se v nich netají spokojeností z úspěchu, který jednomu přinese práci i zisk, druhému pak úsporu, o prospěchu cestujících nemluvě.
 

Dvojice zastaralých vozů řady Bmee za modernizovanou lokomotivou 151.012-2
(Ostrava hl.n., 15.6.2005) © Karel Furiš
 
Nyní už můžeme obrátit svou pozornost k modernizaci. Základní technické údaje vozu řady Bdmpee233 (které můžete porovnat s původními) shrnuje tabulka: 
 
Základní technické údaje
označení výchozího vozu
Bmee248
označení výchozího vozu číselné
51 54 21-70
označení rekonstruovaného vozu
Bdmpee233
označení rekonstruovaného vozu číselné
61 54 20-71
rozchod
1 435 mm
nejmenší poloměr projížděného oblouku
150 m
vozová třída
2.
počet míst k sezení
80
počet míst k stání
max. 22
počet míst pro přepravu jízdních kol
4
hmotnost konstrukční
43,4 t
délka přes nárazníky
26 400 mm
vnější šířka
2 824 mm
maximální rychlost
160 km/h
vytápění
teplovzdušné
větrání
klimatizačním agregátem
jmenovité napětí vozové sítě
24 V DC
osvětlení
zářivkovými tělesy
výrobce výchozího vozu
VEB Waggonbau Bautzen
dodavatel rekonstrukce
Pars nova Šumperk
roky výroby výchozího vozu
1978 - 1987
roky rekonstrukce
2013 - 2014
počet kusů
40 (nasmlouváno)
 
Dodavatel rekonstrukce k nim uvádí ještě tyto inovace: velkoprostorový oddíl pro cestující – 2. třída, podélné zavazadlové police, nosič velkoobjemových zavazadel, klimatizace, elektrické zásuvky pro napájení drobné elektroniky, elektronický informační a rezervační systém, vnitřní posuvné dveře ovládané tlačítky, bezpečnostní blokování dveří a WC s uzavřeným systémem. K tomu můžeme doplnit nová sedadla a další prvky vnitřní výbavy z produkce firmy MSV interier s.r.o. Vůz však doznal úprav i méně zjevných – dostal zcela novou elektrickou výzbroj a zásadní změnou prošly rovněž podvozky a brzdová soustava (obohacená magnetickou brzdou).   
 

Podvozek vozu 61 54 20-71 001-9 © Karel Furiš
 
Už tady padla zmínka, že modernizované vozy mají přinést prospěch cestujícím, což je pochopitelně prvořadý záměr tohoto projektu. Nicméně ten sám o sobě budu ku prospěchu i dalším lidem. Podle bývalého generálního ředitele a předsedy představenstva akciové společnosti Pars nova Ing. Tomáše Ignačáka náběh sériové výroby vozů této řady dá práci zhruba stovce zaměstnanců, což při současném stavu trhu práce na Šumpersku není opomenutí hodný důsledek..A podle tiskové mluvčí našeho národního železničního dopravce Bc. Kateřiny Šubové nelze přehlédnout ani to, že modernizované vozy budou jezdit i přes kraj, v němž se rodí.
 

Vůz řady Bmee čeká v kolejišti podniku Pars nova na rekonstrukci (foto z Os 13015)
© Karel Furiš
 
Kdy tomu tak bude, nezáleží jen na píli šumperských rekonstruktérů, ale také na výsledcích typových zkoušek, k jejichž složení se vůz 54 20-71 001-9 Bdmpee233 bezprostředně po tiskové konferenci vydal. Nikoliv do Cerhenic, jak se píše na spřáteleném webu, ale do Prahy-Zličína, kde budou probíhat některé statické testy, a teprve po jejich absolvování bude převezen do ZC VUZ Velim. Podle toho, co řekl Ing. Tomáš Ignačák pro Českou televizi, nelze vyloučit, že na základě výsledků zkoušek doznají sériové vozy proti prototypu některých změn. Za jednu by se přimlouvali i někteří účastníci prezentace modernizovaného vozu.
 

Madla na sedadlech jsou vyřešena geniálně, spolehlivě vás chytí za oděv či zavazadlo
© PhDr. Zbyněk Zlinský
 
Konkrétně ti (a byl jich snad většina), kteří byli lapeni nesmyslně tvarovanými madly po stranách opěradel. Ta by měla by sloužit k tomu, aby se jich drželi cestující – a ne naopak, navíc s rizikem roztržení rukávu či stržení tašky z ramene. Jakési výtky by se daly vznést i na méně ohrožující nepovedenosti – od humpolácké podoby vnějších informačních panelů přes existenci pouze jednoduché elektrické zásuvky pro dvě sedadla až třeba po příliš intenzivní osvětlení interiéru s velice nedodatečnou (jak bylo předvedeno) možnost regulace. Zdálo by se, že jde ve srovnání s převládajícími pozitivy o prkotiny, ale právě takové věci jsou zbytečné.
 

Vnější informační panely jsou snad jen provizorium © PhDr. Zbyněk Zlinský
 
Mějme ovšem na paměti, že statická ukázka železničního vozidla může být podkladem jen pro tvorbu jakéhosi prvního mlhavého názoru. Kdo se inovovaným vozem nesvezl, neví o něm to nejpodstatnější – jaké má chodové a další provozní vlastnosti. Doufejme, že nikoliv horší, než vozidlo výchozí. Dá se také do jisté míry předpokládat, že někteří dosavadní spokojení uživatelé řady Bmee nebudou nadšeni z jejího přetvoření ve „velkoprostor“ s valnou částí sedadel za sebou, jakkoliv je takovéto uspořádání pokrokové. Ale když si nebudou moci vybrat cosi jiného, snad si zvyknou i na ztrátu intimity a neustálé kontroly nad svými objemnými zavazadly.
 

Za přepážkou vlevo, zcela z dohledu cestujících, se skrývá regál na velká zavazadla
© PhDr. Zbyněk Zlinský
 
S nepochybně moderně řešenými vozidly bychom se měli v relativně krátké době začít potkávat v provozu. Vozy budeme postupně nasazovat především do souprav vlaků Expres a EuroCity. Konkrétně půjde o expresy Praha – Olomouc – Ostrava – Žilina a mezistátní rychlíky z Prahy do Mnichova, řekl na toto téma podle už citované tisková zprávy ředitel odboru dálkové a mezinárodní dopravy Českých drah Ing. Jiří Ješeta. Věřme, že se v praxi osvědčí a cestující ocení jak jejich výhody, tak také další projev snahy našeho národního železničního dopravce o zlepšení kultury cestování. Ta je nesporná a navíc se netýká jen dopravy dálkové a mezistátní.
 

Proměna čeká i vozy řady Bmee, řazené dne 12.2.2013 na Ex 146 „Kysuca“
(Zábřeh na Moravě) © PhDr. Zbyněk Zlinský
Prameny a odkazy:
  1. Pars nova - Wikipedie
  2. Pars nova a.s. – oficiální stránky
  3. Pars nova a.s. na stránkách skupiny ŠKODA TRANSPORTATION a.s.
  4. MSV interier s.r.o.
  5. České dráhy, a.s.
  6. Vůz Bmee248 ČD - Wikipedie
  7. Řada Bmee248 (modernizace řad Amee a Bmee)
  8. Waggonbau Bautzen – Wikipedia
  9. Z historie jedné známé vagónky - ŽelPage
  10. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Titulní snímek: Vůz 61 54 20-71 001-9 Bdmpee233 v areálu Pars nova, a.s. © PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy