CZ LOKO: Říkají jim Kolubara

16.10.2008 12:00 PhDr. Zbyněk Zlinský Zdroj: CZ LOKO, a.s.

CZ LOKO: Říkají jim Kolubara

V jihlavské provozovně a.s. CZ LOKO byly právě dokončeny dvě lokomotivy v barvách srbského zákazníka PD Rudarski basen „Kolubara" d.o.o., z jehož názvu (který je ostatně jménem tamní řeky) vznikla i jejich přezdívka. Jde o stroje typu 709-621.1, už dříve dodávané pro Srbské železnice, ovšem upravené pro podmínky provozu v lignitovém těžebně-energetickém komplexu.

Lokomotiva továrního typu 709-621.1 vychází z neadresného prototypu 709.401-4 „Effishunter“, jehož podrobnější technický popis najdete na stránkách výrobce. Je ovšem upravena a vybavena podle požadavků odběratele.

Pojezd kapotové lokomotivy s věžovou kabinou tvoří hlavní rám a dvě dvojkolí vedená kyvnými rameny, s trakčními motory typu TDM 5003 kluzně uloženými na nápravě. Mechanická brzda je oboustranná a pro každé kolo má samostatné pákoví a brzdový válec s vestavěným stavěčem odlehlosti zdrží a pružinovou zajišťovací brzdou. Brzdový systém typu DAKO-GP s brzdičem BSE2 a elektrickými ovladači samočinné a přímočinné brzdy je doplněn elektrodynamickou brzdou o výkonu 550 kW se spádovým a zastavovacím režimem.

11.07.2006 - Hradec Králové hl.n.: 709.401-4 "Effishunter" ČMKS "pózuje" v kolejišti © PhDr. Zbyněk Zlinský

V přední kapotě je uložen pohonný agregát tvořený vodou chlazeným naftovým motorem Caterpillar C 15 přírubově spojeným s trakčním alternátorem Siemens 1FC2 401-4 BO25Z přes usměrňovač napájející trakční motory. Chladič je uložen v čele přední kapoty, pod níž se dále skrývá klínovými řemeny poháněný kompresor 3 DSK 100. V zadním představku jsou uloženy elektrický rozvaděč, odporník EDB a blok přístrojů vzduchotlaké brzdy. Lokomotiva je vybavena elektronickým řídicím systémem z produkce NES Nová Dubnica s.r.o., srbským rychloměrem, zabezpečovacím zařízením a bateriemi.

01.12.2005 - Bělehrad-Makiš: stroje 621-101 a 602.102 dorazily z České Třebové do cíle © Miloslav Bednář

Oba stroje pro RB „Kolubara“ jsou vzhledem k podmínkám důlního provozu vybaveny nejen přetlakovou klimatizací kabiny, ale také posílenou filtrací chladicího vzduchu, prachotěsnou izolací trakčních motorů a dalších agregátů i vyspádováním míst, na nichž by se mohla zdržovat voda. Základní technické a výrobní údaje těchto lokomotiv ukazuje následující tabulka:

Základní technické údaje
označení
621-113, 114
rozchod
1 435 mm
uspořádání dvojkolí
Bo
přenos výkonu
elektrický, AC/DC
maximální rychlost
80 km/h
spalovací motor
Caterpillar C 15
jmenovitý výkon
403 kW
hmotnost ve službě
36,0 t
max. tažná síla
108 kN
délka přes nárazníky
9 450 mm
nejmenší poloměr projížděného oblouku
80 m
výrobce
CZ LOKO
výrobce spalovacího motoru
Caterpillar
rok výroby
2008
počet kusů
2
 
Jihlavské „Kolubary“ jsou určeny k provozu na důlní vlečce ve Vreoci, centru důlní pánve Kolubara, největšího producenta energetického uhlí v Srbsku. Tamní energetický kombinát je součástí státního podniku Elektroprivreda Srbije a kromě důlních provozů zahrnuje také pět elektrárenských bloků o celkovém výkonu 245 MW, které jsou zdrojem elektřiny mj. pro hlavní město Bělehrad. Na výstavbě i poválečné obnově zdejší tepelné elektrárny (uváděné postupně do provozu od roku 1956) se podílely a podílejí i naše podniky, především plzeňská Škodovka.
 
12.10.2008 - CZ LOKO Jihlava: dokončená 621-113 v hale © PhDr. Zbyněk Zlinský
 
Vzhledem k významu elektrárny i jejímu spojení s kdysi československým a dnes českým průmyslem není překvapující, že předání obou lokomotiv zákazníkovi bude mít vskutku slavnostní ráz. Má k němu dojít ve Vreoci ve dnech 3. – 4.11.2008 za účasti zástupců nejen vedení firem CZ LOKO, INEKON GROUP, MarexTrade a PD RB „Kolubara“, ale také dalších provozovatelů vleček ze Srbska i dalších zemí. Účast přislíbili rovněž velvyslanci států bývalé Jugoslávie a není vyloučena ani přítomnost prezidentů Srbska a České republiky. V rámci předání lokomotiv se uskuteční také předváděcí jízdy na místní vlečce.
 
12.10.2008 - CZ LOKO Jihlava: 621-114 na zkušebně © PhDr. Zbyněk Zlinský
 
Onomu předání slavnostnímu předcházelo převzetí obou lokomotiv zástupci PD RB „Kolubara“ v Jihlavě, k němuž došlo dnešního dne. Tisková zpráva, kterou při této příležitosti a.s. CZ LOKO vydala, k tomu konstatuje, že počet lokomotiv tohoto typu, které jsou provozovány v Srbsku, tak stoupl na čtrnáct. Výrobce netají svůj záměr prosadit se s nimi také na východních trzích, hlavně v Ruské federaci a na Ukrajině, kde je řada potenciálních odběratelů především mezi provozovateli vleček. Předpokladem úspěchu v tomto směru je zejména hospodárný provoz těchto strojů.
 
12.10.2008 - CZ LOKO Jihlava: 621-114 pojíždí po areálu © PhDr. Zbyněk Zlinský
 
Redakce VLAKY.NET využila nabídky vedení CZ LOKO, a.s. k prohlídce a fotografování lokomotiv před jejich odesláním do Srbska. Výsledky mé nedávné návštěvy v jihlavské provozovně si můžete prohlédnout v připojené galerii. A mně nezbývá, než popřát oběma „Kolubarám“ šťastnou cestu i úspěšný provoz a poděkovat panu Jiřímu Nováčkovi, vedoucímu jihlavské provozovny, za dokonalé průvodcovské a informační služby (o ztraceném čase nedělním nemluvě).
Odkazy:
  1. CZ LOKO, a.s.
  2. RB Kolubara
  3. Termoelektrana "Kolubara"
  4. EPS - Elektroprivreda Srbije

Titulní snímek: 621-114 při pojíždění v areálu CZ LOKO Jihlava dne 12.10.2008 © PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy