Bystré - Zastávka

  • Základné informácie
  • Dokumenty

Umiestnenie na trati

Koľaje v objekte

Dopravné: 1   

Rozchody koľají

1 435 mm   

Poskytované služby

Predaj cestovných lístkov,

Ďalšie informácie

Železničná zastávka Bystré leží na neelektrifikovanej trati ŽSR č. 193 Prešov - Humenné,  v medzistaničnom úseku Hanušovce nad Topľou - Čierne nad Topľou.
Poloha budovy : vľavo, v smere od Prešova

OBEC BYSTRÉ sa nachádza v severozápadnej časti Vranovského okresu. Čo do počtu obyvateľstva je najväčšou obcou okresu: má 2 624 obyvateľov.
Obec má chotárne hranice s Čiernym, Skrabským, Remeninami, Ďurďošom, Hanušovcami a Hermanovcami. Chotár obce sa rozprestiera na ploche 1321 hektárov. Nachádza sa v rozmedzí 150 až 373,3 m n.m., pričom stred obce leží vo výške 175 m n.m. Základ hydrologickej siete tvorí rieka Topľa, do ktorej sa vlieva Hermanovský potok a Šľachtinský potok. Pod horou Poloma na ľavej strane Tople vyviera minerálny prameň – kyselka „Ščevica“. Dominantou obce je pôvodný gotický rímskokatolícky kostol z konca 14. storočia.

Zaujímavosti
Pre turistov sa tradíciou stal výstup na Šimonku s výškou 1192 m. Vzácnou raritou je dub letný, ktorého obvod kmeňa vo výške 1,30 m je 350 cm. Výška stromu je 20 m. Nachádza sa v blízkosti minerálného prameňa „Ščevica“. Návštevníci sa tu môžu občerstviť v reštauračnom zariadení Dreveňak s altánkom a ohniskom.
Bystré je známe aj svojim minerálnym prameňom Ščevica ktorý každoročne navštívi mnoho odberateľov z blízkeho aj vzdialenejšieho okolia. Tento prameň je pod dozorom hygieny a pravidelne sa vykonávajú skúšky o kvalite a obsahu minerálnych látok v pramení.

K tomuto traťovému objektu sa nenašli žiadne prílohy.

Galéria objektu