Bratislava - Lamač - Železničná stanica

  • Základné informácie
  • Dokumenty

Otvorenie objektu:

20.08.1848

Koľaje v objekte

Dopravné: 5    Odstavné: 1   

Rozchody koľají

1 435 mm   

Elektrifikácia

25 kV 50 Hz   

Poskytované služby

Autobusová zastávka, Mestská hromadná doprava, Predaj cestovných lístkov, Sociálne zariadenia, Vizuálne info o odchodoch a príchodoch vlakov,

Ďalšie informácie

Železničný uzol Bratislava pozostáva zo staníc - Devínska Nová Ves, Hlavná stanica, Nové Mesto, Petržalka, Rača, Vajnory a Podunajské Biskupice, zastávok - Lamač, Žel. studienka, Vinohrady, ÚNS, Východné 1 a Východné 2. Nachádzajú sa tu 2 odbočky Močiar a Vinohrady a rušňové depá Východné - nové a staré depo a hlavné, ktoré sa nachádza asi 800 metrov za Hlavnou stanicou. Väčšina tratí železničného uzlu je elektrifikovaná striedavým elektrickým prúdom 25 kV 50 Hz. Uzlom prechádzajú hlavné železničné ťahy Bratislava - Kúty (č. 110), Bratislava - Žilina (č. 120) a Bratislava - Štúrovo (č. 130), Bratislava - Komárno (č. 131) a Bratislava - Rajka (Maďarsko) s odbočkou za stanicou Bratislava Petržalka do Viedne (č. 132).

Železničná stanica Bratislava Lamač leží v km 49,147 elektrifikovanej 25 kV, 50Hz dvojkoľajnej trate Bratislava hlavná stanica - Kúty.
Je nesamostatnou stanicou pričlenenou k železničnej stanici Bratislava hlavná stanica, sídlo prednostu stanice je v ŽST Bratislava hl.st. Je prechodovou stanicou, podľa povahy práce je osobnou, po prevádzkovej stránke medziľahlou.

Nástupištia

Pri koľaji č.3 je vyvýšené nekryté nástupište v dĺžke 269 m a šírke 3,2 m, povrch dlažba, medzi koľajami č.1 a 3 sypané s pevnou vyvýšenou hranou pri koľ. č.1 v dĺžke 267 m a šírke 3,2 m a nástupište medzi koľ. č.1 a 2 sypané s pevnou vyvýšenou hranou vedľa koľ. č. 2 v dĺžke 221 m a šírke 3,4 m.
Príchod na nástupište vedľa koľ. č. 1 a 2 je úrovňovým prechodom pred dopravnou kanceláriou .
Na bratislavskom zhlaví je vybudovaná lávka pre peších s prístupom z nástupišťa pri koľ. č. 3.

Zabezpečovacie zariadenie v stanici

Stanica je vybavená releovým staničným zabezpečovacím zariadením s výmenami prestavovanými skupinovo.
Pre možnosť prestavovania výhybiek pri poruche elektrickej časti elektromotorického prestavníka, sú kľuky pre ručné prestavovanie výhybiek.

Zabezpečovacie zariadenie v priľahlých medzistaničných úsekoch

Medzistaničný úsek Bratislava Lamač - Bratislava hlavná stanica a Bratislava Lamač – Devínska Nová Ves je zabezpečený obojsmerným univerzálnym automatickým blokom s kontrolou voľnosti traťovej koľaje, ktorý umožňuje obojsmerné prechádzanie každej traťovej koľaje podľa traťových oddielov.

Dostupnosť

Zo stredu Lamača dostupná pešo za 20 minút alebo 5 minút autobusom. V smere zo stredu Lamača za semaformi pri privádzači na diaľnicu treba odbočiť doľava do kopca, na ktorom je železničná stanica. Po vystúpení z MHD v smere zo stredu Lamača treba prejsť cez cestu (najlepšie na spomínaných semaforoch) a nájsť betónovú cestu vľavo do svahu, ktorá po cca. 100 metroch vyústi na železničnú stanicu. Pri ceste zo Segnárov sa dá použiť lávka pre peších, ktorá je na konci nástupišťa v smere na hlavnú stanicu. Pri tejto lávke stojí len v smere do Lamača aj autobus 30. Vlaky smer hlavná stanica zvyknú čelom zastaviť až pri tejto lávke, naopak, smerom do Malaciek stoja pri betónovej ceste od zastávky MHD Železničná stanica Lamač. Pri ceste pešo odporúčam z Malokarpatského námestia Borinskú, Lediny, Hodonínsku a Lamačskú.

Na zastávke Železničná stanica Lamač stoja tieto linky:

  • 23 len v smere z Lamača cez Dúbravku a Volkswagen na Mláku
  • 30 spod mosta SNP cez Segnáre do Lamača a späť
  • 37 spod mosta SNP cez Tesco Lamač do Záhorskej Bystrice (nejde na konečnú v Lamači, ale prechádza cez Lamač po hlavnej ceste) a späť
  • 63 z Trnávky cez Tesco Lamač na konečnú do lamača a späť
  • 92 z Petržalky po hlavnej ceste cez Lamač(nie cez konečnú) do Volkswagenu

Mapy a nákresy

PNG
PNG
134 kB
16.4.2020
JPG
JPG
182 kB
16.4.2020

Galéria objektu