Turecký vrch

Dvojkoľajný železničný tunel Turecký vrch sa nachádza na železničnom koridore č. V Bratislava – Žilina – Košice - Čierna nad Tisou, v medzistaničnom úseku Nové Mesto nad Váhom – Trenčianske Bohuslavice, v novom železničnom kilometri (ďalej nžkm)102,485 – 104,260.

 
Tunel je v podstate preložkou súčasnej železničnej trate, ktorá obchádza masív Tureckého vrchu v jeho úbočí v súbehu s cestou I. triedy I/61 a Biskupickým kanálom rieky Váh. Preložku trate bolo nutné vykonať z dôvodu nevyhovujúcich smerových pomerov súčasnej železničnej trate (rýchlosť len 80 km/h) pre požadovanú rýchlosť 160 km/h.

V technickej štúdii sa uvažovalo s vedením trasy v 4 rôznych polohách – od konvenčnej preložky trate – teda zväčšením polomeru oblúka a vybudovaním skalného odrezu v úpätí Tureckého vrchu, cez tunelovú variantu až po preložku žel. stanice Trenčianske Bohuslavice. Konvenčná preložka sa ukázala ako nerealizovateľná hlavne aj z ekologického hľadiska, keďže záujmové územie je súčasťou Chránenej krajinnej oblasti Biele Karpaty a štátnej prírodnej rezervácie Turecký vrch s piatym stupňom ochrany.

Podrobnejšia analýza variantov ukázala, že tunelové riešenie je v podstate rovnocenné s odrezom, čo s týka objemu vyrúbanej horniny (cca 180 tis. m3) a oveľa výhodnejšie z hľadiska zabezpečenia prevádzky na vlastnej trati ako aj stavebných postupov pri vlastnej realizácii stavby. Výhodou je, že tunel sa dá realizovať nezávisle bez toho, že by obmedzoval súčasnú prevádzku na trati. Navrhnutá trasa má aj z hľadiska zásahu do prírodnej rezervácie Turecký vrch minimálny dopad – len v portálových oblastiach a je vlastne aj nadčasová, keďže je navrhnutá v tunely tak, aby umožňovala aj prevádzku súprav dosahujúcich rýchlosť 200km/h. Všetky tieto uvedené vplyvy nakoniec - v rámci variantného posudzovania - rozhodli o trasovaní novej železničnej trate okolo Tureckého vrchu tunelom.

Varianty riešenia k dokumentácii pre územné rozhodnutie.  

 
Riešený variant Rýchlosť km/h Náklady v mil. Sk
Tunelový variant 200 km/h 1 552 mil. Sk
Variant s "veľkým odrezom" (podľa štúdie) 160 km /h 1 537 mil. Sk
Variant s "malým odrezom" 160 km/h 1 358 mil Sk
Variant mimo Trenčianských Bohuslavíc