Sereď

Železničná stanica Sereď leží na trati ŽSR č. 133 Galanta - Leopoldov / Trnava. V Seredi sa trať rozdeľuje na dvojkoľajnú vetvu do Leopoldova a jednokoľajnú vetvu do Trnavy.
Poloha budovy: vľavo, v smere od Galanty.

Vlečky v železničnej stanici Sereď s uzavretou Zmluvou o styku s vlečkou

Vlečka Poľnonákup Galanta, a.s., zaúsťuje v železničnej stanici Sereď do koľaje č. 16 výhybkou č. 29. Hranica medzi železničnou dráhou a vlečkou je v km 12,049.

Vlečka SLOVENSKÉ CUKROVARY, s.r.o., zaúsťuje v železničnej stanici Sereď do koľaje č. 3 výhybkou č. 42. Hranica medzi železničnou dráhou a vlečkou je v km 11,775.

Sereď:

V roku 1836 založená v Bratislave akciová spoločnosť 17 miestnych obchodníkov a veľkostatkárov, ktorá sa rozhodla postaviť konskú železnicu, spájajúcu 5 kráľovských miest medzi Bratislavou a Trnavou. So stavbou železnice začalo v roku 1839 a v roku 1840 odovzdala prevádzke prvých 14 km trate medzi Bratislavou a Sv. Jurom. Po rôznych finančných problémoch stavbu v roku 1846 doviedla do Trnavy a dokonca predĺžila až do Serede. V prevádzke bola až do prvej polovice 70. rokov 19. storočia. V Seredi sa všetko začalo 1. XI. 1883.

Mesto Sereď leží v Podunajskej nížine na pravom brehu Váhu v nadmorskej výške 129 m. Vznikla ako osada strážcov vodného hradu Šintava. V prvej písomnej zmienke z roku 1313 sa uvádza ako Zereth. V minulosti patrila k panstvu Šintava, od roku 1817 bola centrom panstva Sereď. Vlastníkmi panstva boli významné šľachtické rodiny Thurzovcov a Esterházyovcov.
 

Z historických pamiatok je najvýznamnejšou kaštieľ v parku. Je to prestavaný zvyšok z pôvodného vodného hradu, ktorý stál v chotári Šintavy, ale po zmene koryta Váhu v Seredi. Dnešný stav odráža prestavbu kaštieľa z roku 1841. Dominantou mesta je rímskokatolícky kostol sv. Jána Krstiteľa z roku 1781, postavený v barokovo - klasicistickom štýle. Dnešná Sereď je rozvíjajúce sa mesto s výraznou štruktúrou potravinárskych podnikov regionálneho i celoslovenského významu. Mesto na spotrebnom trhu reprezentujú výrobky podnikov Hubert, a.s., Seredský cukrovar, Nova, a.s., I.D.C.Holding, Pečivárne, spol. s r.o., B.M.Kávoviny, spol. s r.o. a Seredský mäsový priemysel, a.s.
 

Ubytovacie možnosti poskytuje v meste hotel Hutník ( 72 lôžok ) a penzión Tempo ( 10 lôžok ). Mesto má vo vlastníctve polikliniku, dom kultúry a kultúrne stredisko Nova. Zmienený kaštieľ predstavuje potencionálne možnosti pre vybudovanie ďalších ubytovacích zariadení alebo priestorov pre účely podnikania v oblasti umenia alebo vedy. Veľmi dobré je napojenie diaľničným privádzačom na diaľnicu spájajúcu Bratislavu s Trenčínom. V opačnom smere je dostupná 30 km vzdialená Nitra. Možnosti cestovania do blízkeho i vzdialenejšieho okolia vypĺňa sieť diaľkových autobusových liniek a železnica. Rekreačnou prímestkou zónou je časť Starý most ( bývalý Camping ) so športoviskami a tobogánom.