Tipy na cesty - všeobecne
Zeleznica prechadza Slovenskom krizom-krazom. Vedie cez rozne kuty nasej krajiny, poznane i nepoznane, cez luky a polia, hory a priesmyky. Urcite mas svoju oblubenu trat s privlastkom "naj". Tak ktora je podla teba tvoja najoblubenejsia, najkrajsia? Podel sa s nami a daj nam tip na cestu.....
Ešte musím zareagovať na "to sa s pomarančami nezachovali bratsky..". A ako sa zachovali Česi v prípade 498.0? Myslím že ešte existuje 498.014 a tiež nie je na Slovensku. Silno pochybujem o chorom "národnom cítení", že radšej do šrotu ako do Čiech s pomarančami, nikto zo zainteresovaných, ktorí sa o záchranu tých mašín snažia by takéto niečo nikdy neurobil.. Myslím, že úvahy kde čo zostalo a kto je ten horší sem úplne nepatria.. Je možno škoda, že niektoré mašiny už tam, alebo tam niesú, ale vždy sa dá prísť na ne pozrieť a myslím, že keď si niektorí politici urobili hranice, tu až také silné nie sú, alebo by byť nemali..
Ad S@fino, Zbyněk: Tá myšlienka s výmenou 715 za 775/776 bola už pred pár rokmi zavrhnutá dotyčnými organizáciami, ktorých sa to týka.
Ad Pivec: T678.016 by mala byť v Múzeu dopravy v Bratislave.
Tazka tema. Podla mojho nazoru na Slovensku ma kazda trat svoje NAJ.
Milo, mas pravdu Nove Mesto nad Vahom - Vrbovce je jedna z nich. Nedavno som tocil o nej film a bol som nadsený jej krásou. Bohuzial, objem nakladnej dopravy je nulový. Obcas sa nalozí nieco v Cachtickom kamenolome. Velke vlecky ako bola Chyrana v Starej turej, alebo Myjava prakticky zanikli. Moze za to aj absencia cehranicnych nakladnych vlakov. Bohuzial to tam ide dole vodou a je len otazka casu, kedy prestane fungovat aj osobna doprava z Myjavy do Vrboviec. Naklady na udrzbu tunela zacvilu mnohonasobne prekrocia vynosy. 
Ad Zbyněk: Tak to sa s tými "pomarančami" nezachovali bratsky a správne. Povedal by som, že typický Slováci, ale aj v Poľsku radšej zošrotovali nejaké mašinky ako by ich mali predať inej firme (konkurencii). Zdá sa mi to nefér, nie len voči tej firme ale aj voči tým lokomotívam. Ak je to s 775/6 čo píšeš v skutočnosti pravda, tak potom 
ad S@fino:
Ne že bych měl něco proti bratrskému dělení
. Ale fakt je ten, že každá z těch dvou "Rakušanek" má jiného majitele, takže to moc reálně nevidím.

ad Iskricka a předchozí:
Sice tato debata "ujela" někam jinam, ale neodpustím si reakci. Jakýmsi omylem se i mé jméno ocitlo v záležitosti eventuální výměny dvou historických strojů. Kdybyste četli diskusi vždy od začátku, tak by to ve finále nevyznělo tak, že někdo z ČR tady požadoval předání "pomeranče" ze SR. Ale nic se neděje! Já si také myslím, že historická vozidla mají zůstat tam, kde jezdila a kde se o ně dobře starají. Pokud to jde. Snad si jen mohu přát, aby se občas třeba i ten "pomeranč" podíval na koleje na Moravu nebo do Čech, jako třeba před časem "modrý šíp" a jiná dnes na Slovensku udržovaná historická vozidla. A naopak.