Otázky + odpovede
Toto téma je založeno pro dotazy (mnohdy velmi specifické), pro které nemá cenu zakládat nové konkrétní téma.
Chcel by som sa opytat, aky personal jazdi na Os vlakoch medzi Ciernou nad Tisou a Copom? UZ alebo ZSSK? A ake supravy tam jazdia?
Rozmyslam, ze ked nam od toho 1. maja zrusia viza, ze by som sa isiel pozriet do Copu, pozriet sa na to ako sa menia podvozky a vobec ako ta stanica vyzera, aj ked v tom Cope asi zase nie je tolko k videniu, aby som tam mal co robit kym mi pojde vlak naspat :-).
V dnešnej dobe moderných výkonových polovodičových prvkov nie je najmenší problém modulovať trojfázové napätie z jednosmerného pomocou IGBT tranzistorov a použiť 3f asynchrónne trakčné motory (napr. vozidlá Stadler, MJ 840...). Asynchrónny motor je z hľadiska údržby a spoľahlivosti lepší, ako jednosmerný komutátorový motor. Odpadá tu hlavne zberné ústrojenstvo, ktoré je najčastejšou príčinou porúch trakčných motorov - preskok napätia, opotrebovanosť či už uhlíkov, alebo komutátora.
ad Shadow:
Tady už nejsem "pevný v kramflecích", ale zajímalo by mne to také. Snad se připojí někdo povolanější. Vím jen, že trojfázový pohon elektrických železničních vozidel byl používán v podstatě historicky nejdříve (firma Siemens) a také tam, kde byly požadovány velké výkony (např. Simplon). Pro toho, kdo aspoň trochu vládne německým jazykem, je vývoj trojfázových trakčních systémů v kostce podán na stránce http://www.finescalemuc.de/trifasestoria.htm.
Zbyněk: Dakujem za vysvetlenie. Ja len doplnim, ze dvojdratove vedenie ma aj Jungfraubahn a myslim ze aj Pilatus. V suvislosti s tymi 3 fazami by som ale mal dve otazky:
1. Aky to ma dovod, resp. vyhodu voci jednofazovemu rieseniu.
2. Ako je riesena ochrana proti urazu? Nehrozi tam riziko urazu pri sliapnuti napr. na obidve kolajnice naraz?
ad Jakub:
Nerad to dělám, ale vypůjčil jsem si cizí obrázek (původ už neznám) ze svého archivu. Je na něm elektrický vůz Bhe2/4 Gornergratbahn pod Matterhornem a jasně vidět dvojici sběračů. Informace o napájení jsem si také nevycucal z prstu, ale našel. 
ad Shadow:
Ona je dokonce třetí možnost a myslím si, že pravděpodobnější. Kdysi se používal tzv. trojvodičový systém, např. Křižíkova elektrická dráha Tábor - Bechyně byla až do přestavby v roce 1925 napájena trojvodičovým (tedy dvoutrolejovým) systémem 2 x 750 Vss, pro který byly inspirací právě alpské horské dráhy. Chtělo by to ale dotaz konkretizovat, o které dráhy se jedná.

.