Historická vozidla v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
V souvislosti s diskusí k aktualitě "Pod vrcholkami Bielych Karpát" mne napadlo, že zde chybí prostor pro výměnu poznatků o momentálním stavu nejen parních lokomotiv, ale i ostatních historických vozidel v Čechách a na Moravě.
Na snímcích jsou někteří zástupci historických řad:
1. 02.10.04 - Hradec Králové hl.n.: "šlechtična" 475.101 v čele odjíždějícícho zvláštního vlaku do Slatiňan k oslavám výročí chrudimských lokálek
2. 11.10.03 - Šumperk: "Sergej" 781.529-3 DKV Č.Třebová na oslavách 130 let trati Šternberk - Dolní Lipka
3. 02.10.04 - Chrudim: "Hurvínek" M 131.1228 jako zvl. vlak Slatiňany - Chrudim-město při oslavách výročí chrudimských lokálek
ad Čmoudlík:
Díky za upřesnění, i když je mi divné, že by pracovníci NTM (jejichž text cituji) nevěděli , co mají či nemají v baráku.
Jinak můj nick i jméno je Zbyněk - až doposud jsem tady slyšel i na Zdeňka, ale už se tu takový nick objevil, tak by časem mohlo dojít k záměně.
Zdeněk: Jen trochu upřesním a to,že pouze jediný exponát,co se týče parních lokomotiv je prohlášen za kulturní památku, a to je pětasedma 475.101.jek je známo,naštěstí nemá nic společného s NTM. Bohužel žádné jiné mašinky se tohoto prohlášení zatím nedočkaly. Tato univerzální lokomotiva se dočkala teprve nedávno,i když mě není zcela znám důvod,protože se nejedná o žádnou technickou zajímavost z pohledu historie. Znám dosti jiných ,daleko více zajímavavých dochovaných lokomotiv,které si toto ocenění daleko více zaslouží.
Včera se diváci TV magazínu "Svět na kolejích" dověděli o prvním počinu této nadace, jímž byl transport "Komarka" M 124.001 z haly NTM do Českých Velenic (o němž tady jistý kolega referoval na jiném místě). O této nadaci budeme slýchat patrně stále častěji (a to je dobře), jistě také v souvisosti s řešením nového umístění železničních sbírek NTM a zprovozňováním jejich exponátů.
Národní technické muzeum v Praze i České dráhy, a. s. vlastní rozsáhlé soubory historických železničních vozidel, z nichž se jen menší část nachází ve stavu provozuschopném nebo alespoň ve stavu, který umožňuje jejich vystavení. Protože se ve všech případech jedná jak z pohledu historického vývoje železniční dopravy na území České republiky o vozidla zcela nezastupitelná, navíc prohlášená za kulturní památky, tak i o důkaz vyspělosti domácího železničního strojírenství, dohodly se oba jmenované subjekty na založení společné nadace, symbolicky pojmenované Okřídlené kolo.
(http://www.ntm.cz/novinky/okridlene_kolo.htm)
Další informace také třeba na:
http://www.cd.cz/static/old/NEW/TCD2004/4_20kolo.htm
http://www.cd.cz/index.php?action=article&id=25232
Dlouhá léta pak byla jako majetek DOM - Dílen pro opravy mechanismů Pardubice umístěna na pomníku před vchodem do areálu této organizační součásti DKV Česká Třebová. Vzhled stroje bohužel stále více ukazoval permanentní "zájem" vandalů.
Podle zprávy na stránkách PSHŽD od dubna 2005 lokomotiva už na pomníku není:
"Dne 23.4.2005 byla lokomotiva "Ludvík" (O&K, 1921) sundána z pomníku a ocitla se opět na kolejích. Práci provedla velmi rychle a kvalitně jeřábová jednotka z DKV Česká Třebová. Mašinka zatím odpočívá v Pardubickém depu. ČD však uvažují ji přemístit do DKV Česká Třebová k dalšímu využití. Tedy do šrotu rozhodně nepůjde!"
V různých internetových diskusích se spekuluje o jejím využití při nadcházejícím 160. výročí trati Olomouc - Praha a úmrtí Ing. Pernera (+ 10.9.1845).
Ještě, že jsem si "Ludvíka" na pomníku vyfotil 9.9.2004:
ad Rasto:
Možná bychom měli založit nové diskusní téma nazvané "Zvrácená logika železničních společností"... I když - v řadě případů (aspoň u ČD) jde u používání "velkých" motoráků na osobních vlacích především v důsledku zachování ekonomiky jejich oběhu. Tak se to koneckonců děje i u jiných hnacích vozidel.
ad Rahmann:
Máš pravdu... Pro ty méně znalé jen upřesním (aby nepodlehli dojmu, že dnešní řada 810 by neexistovala vůbec), že nerealizované dodávky vozů tehdejší řady M 475.0 byly příčinou jednak toho, že byly objednány další 3 série vozů řady M 152.0/810, jednak související zařazování těchto vozů na výkony, pro které nebyly určeny, jež trvá dodnes. Jedná se o dopravu vlaků na delších ramenech a dokonce vyšších kategorií (např. Sp u ČD).
Našťastie, ako bolo povedané, ČD nemajú peniaze na ich likvidáciu. Je to taký úsmev pomedzi slzy.
Motorový vůz M 131.1228 Pardubického spolku historie železniční dopravy jezdil na trati Meziměstí - Broumov při oslavách 130 let trati Choceň Broumov (pořádala Společnost přátel železnice - Meziměstí) a M 131.1081 Mladoboleslavského železničního spolku jel při Dětském dnu v železničním muzeu Jaroměř po trase Jaroměř - Hronov a zpět (pořádala Společnost železniční Výtopna Jaroměř) . Prvního "Hurvínka" jsem fotografoval v Meziměstí a druhého (zcela náhodně) při jeho návratu do Jaroměře.
A to přesto, že pro takovouto činnost nebyla původně určena. Lokomotiva 310.922 byla vyrobena v r. 1930 v plzeňské Škodovce pod výr. číslem 580 pro MNO. Původně byla označena 310.901, od 8.4.1938 nese označení 310.922. Byla zařazena k Železničnímu pluku Pardubice a sloužila na vojenské vlečce Lysá n.L. - Milovice. U armády dosloužila (podle některých pramenů) počátkem 70. let v Pardubicích, odkud byla v r. 1974 předána do zamýšleného železničního muzea v LD Česká Třebová. Do r. 1976 příležitostně vedla historické vlaky, potom zde jen chátrala na pomníku.
Díky několika nadšencům sdruženým v místní Společnosti železniční byla z pomníku sejmuta, opravena a uvedena do provozního stavu. Od roku 1996 je udržována jako funkční muzejní exponát často využívaný pro vozbu historických vlaků.
Zbyněk: Bohužel si myslím,že zde je pouze jedna cesta vedoucí k nápravě a to je výměna celého topeniště.
tady opět je rozpor,to co je napsáno,tak není vždy pravda.Kdyby tomu tak opravdu bylo,tak těchto trhlin by se muselo projevit daleko více a ne jen jedna v tom samém místě,kdyby tedy nebyl dodržen tech.postup při výrobě. a hlavně už dříve,když bzla mašinka v pravidelném provoze a ne až nyní,ale jak už jsem napsal,nechci o tom moc diskutovat.
To máte asi tak stejné jako v případu převozu parní mašinky 310.0134 z Lužné do Turnova,také si můžete na jejich stránkách přečíst,že při přepravě byly zadřeny dvě osová ložiska z důvodu špatného předání lidmi z Lužné,nechápu,jak může někdo takovou nehoráznost napsat,když hoši přijeli do Lužné aniž by sebou měli vůbec něco a takto přebírali plně funkční lokomotivu. Z Lužné do Kladna jim trvala cesta neuvěřitelných 45 min. Což vychází průměrná rychlost 43,2 km/h.Přitom konstrukční rychlost je 40 km/h ! Když jdu přebírat parní lokomotivu,tak si je nejdíve celou projdu,namažu, připravím na přepravu (byla tažená), zeptám se na případné zvláštnosti a poté teprve mohu vyrazit a oni nic.přijeli zapřáhli a jeli,podle toho to tak dopadlo. Ono je to dost těžké přiznat svoji chybu,je to snažší vřdy svést na druhé.
Ad Čmoudík:
Měl jsem na mysli tento problém (který však jen potvrzuje to, že tehdy svařovat měď neuměli, resp. neměli na to technologii):
"V roce 1912 dostala při rekonstrukci v dílnách Knittelfeld nový kotel, vyrobený tamtéž pod výrobním číslem 977. Bohužel nebyla zřejmě úplně dodržena technologie při výrobě nového kotle nebo při kotlových opravách. Tento nedostatek se projevil v provozu od posledního znovuzprovoznění v roce 1989. Na levé straně topeniště se čas od času objevila nepatrná trhlinka a s ní i prosakování vody. Tento problém byl opraven starou technologií - zatemováním měděného materiálu." (http://www.spolecnost-zeleznicni.cz/aktuality/proc_nejezdi_310/nejezdi310.htm)
Na této stránce se pak také píše o hledání cesty k funkční opravě.
Omlouvám se,že neodpovídám hned,i když jsem přihlášený,ale mám poslední dobou značné problémy s načítáním těchto stráne.Je to opravdu hrůza.
M366: Samozřejmě je to pochvala,neboť vaši lidé prostě umí,ať si říká kdo chce co chce,je to prostě tak.Já mohu potvrdit co se týče Albíka,s Velenicemi ta nejlepší zkušenost,proto si s Albíkem klidně troufnem jet až do Blavy.
Zbyněk: Tam to byl spíš problém obsluhy,ale nechci zde o tom psát,protože je to z druhé ruky a mohl bych se tím někoho dotknout. Jinak za Rakouska a prvé rep.se kotle neopravovali,ale měnily rovnou za nové,neboť v té době ještě neuměli svařovat a u měděných topenišť to ani dost dobře nejde. U vás je ještě Bulík 464.008 a torzo 464.044 jako zdroj ND pro 464.008.Bohužel také už neprovozní.Snad to nebude setrvalý stav a zanedlouho opět bude provozní.Teď kousek vedle máte nový přírůstek 423.009,který se přesunul z Lysé do Letohradu,po menší opravě bude asi tak koncem podzimu opět provozní.
ad Čmoudík:
Ta 310.006 je mi jako hradeckému obyvateli poměrně blízká, pamatuji ji pochopitelně ještě na soklu. Pak jsem sledoval její úspěchy i problémy. No, když ji ještě za Rakouska původně spravovali, tak to jaksi zbastlovali - nemohli přece předpokládat, že bude chtít jezdit tak dlouho...
Zbyněk: Byl jsem se podívat na chlapy,jak přijeli dneska do depa,oni nocovali v Táboře,tak samozřejmě byli moc šťastný,že mají dvojku opět doma,zítra se poprvé představí veřejnosti.Je to úplně jiné svezení než před opravou.
Je tomu tak a je dobře,že NTM po dost dlouhé době se rozhodlo zprovozni nějaký svůj exponát,bohužel v létě jim další exponát končí a to 434.1100.Uvidíme jak dopadne,jestli se opět zprovozní,či nikoliv. Bohužel tato mašinka má ještě měděné topeniště,což z hlediska opravy je buď výměna nebo ponechání,nejde svařovat,to je problém též 310.006.
Ještě ad Čmoudík:
A hned jsem zase já zmrvil nick Tvůj - omlouvám se!