Taurus, Vectron a iné elektrické rušne Siemens
Dňa 31. marca 2005, sa uskutočnil v montážnych priestoroch firmy Siemens Transporation Systems v Mníchove - Allach, roll-out trojsystémového Taurusa radu 1216.
Železniční operátori z celej strednej Európy s nedočkavosťou očakávali tento deň, pretože výrobca avizoval, že nový Taurus prekoná nielen bariéry odlišných elektrických napäťových sústav, ale že bude môcť bez problémov jazdiť aj v krajinách, kde jeho predchodca, rad 1116 spôsobuje rušenie koľajových obvodov. Ako je známe, na SŽDC a ŽSR dosiaľ nemá prejazdnosť.
Siemens TS vyrobil tri verzie lokomotív radu 1216.
1216.001, typ A s určením pre D-CH-I-SLO s VZ pre určené krajiny
1216.002, typ C s určením pre CZ-SK-H s VZ Mirel
1216.003, typ B s určením pre D-A-SLO s VZ pre určené krajiny
Na dnešnom roll-oute boli prezentované stroje 1216.001 (na voľnom priestranstve) a 1216.003 (v hale). V nasledujúcich mesiacoch budú nasledovať skúšky na okruhu vo Wildenrath a v Cerheniciach. 1216.003 uskutoční testy na ÖBB.
V budúcnosti budú vytvorené, ak sa ukáže potreba, aj iné verzie 1216: napr. pre krajiny D-A-CZ-SK, alebo pre D-SLO-A-CZ-SK.
V tejto rubrike budeme sledovať ďalšie cesty nového typu Taurusa, pretože je predpoklad, že v dohľadnej dobe sa udeje jeho prezentácia na ŽSR a jestvuje reálna šanca, že bude môcť po schválení jazdiť aj na SŽDC a ŽSR.

Predtým na rade 1116 mali stroje 1116.001-025 tri zberače. Tým tretím bol tzv. "MÁV Stromabnehmer", ktorý reagoval na špecifiká maďarskej trolejovej sústavy. Trolej v úseku Budapešť - Hegyeshalom bol medzitým prispôsobený medzinárodným štandardom a tretí zberač sa postupne z Taurusov ÖBB demontuje.
:D
Vážení priateľia!
Nepáči sa mi ako všetci neustále do Garina hustíte. Priznávam, že spočiatku som to robil aj ja, ale po dohode s ním som prestal!
Pokiaľ ide o Mat3ja, jeho správanie bolo skutočne nemiestne a neospravedlňuje ho ani vek. V inej disusii sa však za to už ospravedlnil, uznal že to bolo nesptávne a preto si myslím, že nie je treba to ďalej rozpitvávať. Zároveň je však nesprávne aj to, aby niekto Garina navádzal k nejakej afektovanej reakcii či podobne. Garin má už iste aj vek, ale hlavne skúsenosti na to, aby zareagoval na podobné urážky sám, keď to uzná za vhodné. Súhlasím s tým, že Garin "sa usiluje pozdvihnúť niektoré témy a dodáva čerstvé informácie z domova a cudziny", ale zároveň vyjadrujem svoj nesúhlas s vetou typu "načo sem píšeš, nestačia ti tvoje články a fotky v zahraničných časopisoch, knihách a na výstavách?". Táto veta je akýmsi protikladom tej prvej a pripadá mi, ako odrádzanie Garina od písania na tento web. To, že Garin niečo dosiahol v tomto obore je podľa mňa obdivuhodné, a môžeme byť jedine radi, že sem prispieva niekto podobného kalibru... Ja osobne mám pocit, že jeho informáciam môžem vždy veriť a že keby sem prestal prispievať, tomuto webu by začalo niečo chýbať. Preto by si istí ľudia mali uvedomiť, že niektoré ich príspevky ho môžu uraziť a "prinútiť" k odhláseniu z VLAKY.NET. Možno, že ten konkrétny človek by mal z toho radosť, ale niekoľko násobný počet ľudí by Garinove príspevky "postrádal"...
Podľa mňa je tiež jedno, či Garin uverejní svoje informácie kam uzná za vhodné alebo do aktualít. Ak niekto má skutočne záujem nájsť nejaké informácie o tom a tom, tak si ich iste nájde aj v diskusiách. Prispievanie na tento portál je Garinove slobodné rozhódnutiem tak ako naše prispievanie je slobodné rozhodnutie každého z nás. Treba si však uvedomiť aj to, že pri "článkoch a fotkách v zahraničných časopisoch, knihách a na výstavách" môže existovať aj "redakčná dohoda", alebo aj zmlúva, ktorá "núti" redaktora spolupracovať iba s jedným časopisom a nie aj s konkurenciou....
Toto je iba môj názor. Ďakujem za pochopenie.
add all prispievatelia: Myslím, že je nemiestne Následne jeden druhého, resp. v danom prípade jeden osočoval toho druhého, len preto, že poopravil skreslené informácie. Na to tu je funkcia
PRIDAJ PRÍSPEVOK K TÉME
.Nakoniec je to jedno, či je uverejnená nová správa ako aktualita alebo je pridaná do fóra vo forme diskusie alebo u poniektorých nie??? Tiež som si prečítal reakcie Mat3j-a aj Garina k uvedenej téme. A nemyslím si, že Mat3j sa chová ako by sa patrilo. Určite to stojí za zamyslenie sa nad sebou.
Ad Telgart: Garina osobne nepoznám a v podstate skoro nikoho z diskutujúcich. Ale som strašne rád, že tu Garin je. Podľa mojho názoru je to sčítaná osobnosť s velikým prehľadom a ohromnými informačnými zdrojmi. Jeho príspevky mi nosia veľmi veľa informácii, ku ktorým sa ja nemám šancu dostať. Ja som iba človiečik zo záujmom o železnicu, ktorý pracuje v úplne inej oblasti. Nemám možnosť sa dostať k informáciam, ktoré ma zaujímajú ináč ako prostredníctvom internetu. A práve tento portál je široko ďaleko ojedinelý svojou informačnou hodnotou. Časté aktualizácie a ešte večšie množstvo informácii v diskusii to je to čo je vodou na mlyn.
Preto som velmi rád, že sem Garin a iní píšu práve sem a nepíšu len do zahraničných časopisov, kníh a výstavách. . Ale toto nie je o Tauruse takže končím
ad Mat3j:
Není možná až tak podstatné, zda je informace na hlavní straně či nikoliv. Nadávat by bylo snad (i když to slušné není nikdy) na místě jen tehdy, kdyby se s námi někdo (v tomto případě Garin) o své vědění záměrně a ve zlém úmyslu nepodělil. A Garin jistě postupoval právě tímto způsobem a ne jiným, protože pro to měl důvod.
Na bočnici sa nachádza nápis v anglickom jazyku: "Part of the best" a šesť hviezdičiek evokujúcich zástavu EÚ. Podľa zdrojov z ÖBB sa zatiaľ nerozhodlo, aké bude definitívne sfarbenie nového radu Taurusov.
1216- univerzálna lokomotíva pre vnútroštátnu aj medzinárodnu prevádzku v osobnej aj nákladnej doprave pre napäťové sústavy 15kV/16.7 Hz, 25 kV/50 Hz ako aj 3 kV = , so zníženým výkonom aj pod 1,5 kV =.
Plánované nasadenie:A, D, I, CZ, SK, SLO. Možnosť zabudovať pakety aj pre krajiny: Švajčiarsko, Maďarsko, Chorvátsko, Poľsko, Benelux, Francúzsko.
U Siemensu je pod označením ES64U4. ES-EuroSprinter, 64- 6400kW výkon, U-univerzálna lokomotíva, 4-maximálne štyri napäťové systémi.
ÖBB majú objednávku na 50 kusov s opciou na 18 kusov, SŽ má objednaných 20 kusov s paketom pre A, D, H, Chorvátsko, I.
Z 50 lokomotív, ktoré majú byť vyrobené do konca roka 2007 pre ÖBB, je 25 kusov s paketom pre A, D, I. 15 kusov pre A, D, CZ, SK. 10 kusov pre A, D, SLO.
Najdôležitejšie zmeny oproti 1016/1116:
- 1016/1116: jednosystémová/dvojsystémová / 1216: trojsystémová
- 1016/1116: GTO-meniče / 1216: IGBT-meniče
- 1016/1116: MFA- a Hardkey-Display / 1216: dve Touchscreens
- 1016/1116: pieskovanie na jednu nápravu / 1216: pieskovanie na dve nápravy
- okrem toho 1216: pomocný riadiaci pult strojvodcu na ľavej strane
zdroj: bahnforum.info
výrobca: Siemens Transportation Systems München Allach, Nemecko
napájacie elektrické sústavy: striedavá 15 kV/16,7 Hz, 25 kV/50 Hz, jednosmerná 3 kV
usporiadanie dvojkolesí: Bo'Bo'
maximálna rýchlosť: 200 km/h
maximálna ťažná sila: 300 [kN]
hmotnosť: 87 t
Momentálne sú vyrobené dva prototypy rôznych verzií 1216.001 a 1216.003. Lokomotíva 1216.002 (česko-slovenská verzia) sa dokončuje a v priebehu krátkeho času sa má zúčastniť testov na okruhu vo Wildenrath, Nemecko a v Cerheniciach.
Eurosprinter ES 64 U4 si zatiaľ objednali:
Rakúske spolkové železnice ÖBB: 50 kusov ako rad 1216 (dodávka 2005-2007)
Slovenske železnice SŽ: 20 kusov ako rad 541 SŽ (dodávka 2006-2008)