Zrušené stanice, zastávky a iné dopravne [ARCHIV]
Veľmi zaujíma minulosť naších železničných tratí, hlavne z hľadiska ich niekdajšej priepustnosti, k čomu jednoznačne patrí zoznam zrušeních dopravných bodov. Prikladám stručný zoznam zrušených dopravní, bol by som rád, keby ste ho vedeli doplniť...
140 - Hr. Hrádok, Hl. Branč, Hl.Kamanová, Hl.Krušovce, Hl.Koš
141 - Výh Slaný dvor, žst Slažany, žst Podhorany pri Luž., žst Dražovce, Hl.Zajačie
145 - Výh Ráztočno, Výh Pstruháry
150 - Hr. Hrádok, Hr.Horná Seč, Výh Suť
152 - žst Bíňa, žst Kam.Most nad Hr.
153 - Hr. Breziny, žst Babiná, žst Tupá, žst Vyškovce nad Ipľom
160 - Hr.Čamovce, Hl.Mýtna. Hl.Píla, Hl.Bzová
170/171 - Výh Dolný Harmanec, Hr. Dlhé, Budča, Šiance, Tnavá Hora, Upieca, Výh Stará Kremnička, Hr. Koreň, Piesok, Dubina, Grobňa, Peklo, Jelenia, Dlžiny, M.Čepčín, Slovany, Ráztoka
Hradlá Aňala a Majer na trati 135 sa zrušili niekedy koncom 80. rokov. Presný dátum už nepamätám. Hr Tehelňa sa zrušilo aktivovaním RZZ na novoodovzdanej zriaď stanici Komárno dňa 16.12.1994. Mal som česť slúžiť 1. nočnú smenu.
Poznámka "Dopravňa t.č. uzavretá" značí, že zrejme je už v likvidácii, ale formálne ešte nie je zrušená, typický príklad od tohto GVD stanica Svinná, oficiálne stanica, neoficiálne nz (nemá ni návestidlá, len koľaje)...
Hl. Kamenica bola medzi ktorými stanicami?
Kedy boli zrušené hradlá na trati Nové Zámky - Komárno, ešte za socializmu, alebo až po prevrate?
Ešte zopár zrušených hradiel na trati BA - ŽA
Hr. Nový svet
Hr. Klobušice (r.2003)
Na mnohých tratiach bol zavedný AB a tým pádom doško k zrušeniu množstva hradiel a hlásnic...
rk_kn, nemyslel som návestidlo s dreveným bielym krížom, ale zhasnuté svetelné návestidlo, v ktorom svieti jedine návesť biele X, takéto som videl v Mlynkách (počas výluky dopravnej služby) a vo Výh Buková (t.č. uzavretá)...
Mezi stanicemi Palárikovo a Šurany byla zastávka Šurany kopec, na této zastávce ještě v GVD 1981/1982 zastavovali osobní vlaky, v každém směru ráno i večer.
Ešte ma napádajú nejaké zrušené staničky:
173 - žst Vernár
172 - žst Závadka nad Hr.obec, žst N.Maša
174 - Výh Zbojská, Výh Tisovec - Bánovo
190 - Hr.Borša
Zastávky:
Horná Seč (150), Šebastovce (160), Slavec (160), Nevolné (171), Budča (150,171), Lehôtka pod Brehmi (150), Bučany (120), Šurany kopec (130), Šarkan (130), Vrútky zastávka (180),...
Vybybňa Čáry - vytrhaná ostala len zdemolovaná budova,
žst. Borský Mikuláš - vytrhaná, ostala staničná budova. Prerobené na zastávku,
Výhybňa Hlboké - deaktivované staničné ZZ, návestidla sú kompletne zhasnuté,
Výhybňa Buková - vypnute staničné ZZ, návestidla existujú v traťovej koľaji vchodové a 1 koľaji odchodové návestidla svieti biely kríž
143 - žst Svinná, Trenčianske Jastrabie (žst?)
173 - Nálepkovo Peklisko (žst?)
185 - Výh Forbasy (fungovala až 3 mesiace)
193 - Výh Pavlovce, žst Soľ
A veľmi by ma zaujímala trať Brezno - Margecany, ako to tam v minulosti vyzeralo?
Zrušené zastávky: Vybudovaním preložky trate TEŽ sa zrušili zastávky Veľká a Veľká zastávka.